Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ορκίστηκαν 101 επιλαχόντες Δόκιμοι Λιμενοφύλακες, για τις Ειδικές Δυνάμεις του ΛΣ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 26/10/2017

Με απόφαση του υπ. Οικονομικών

|> Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και χοροστατούντος του αρχιμανδρίτη Νήφωνα Καπογιάννη, ως εκπρόσωπο του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκε χθες, η τελετή ορκωμοσίας 101 νέων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων (όλοι άνδρες) της ΜΘ’ εκπαιδευτικής σειράς, κατηγορίας Ειδικών Δυνάμεων, προερχομένων από τον πίνακα επιλαχόντων του διαγωνισμού κατάταξης Δοκίμων Λιμενοφυλάκων έτους 2015.

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Λιμενοφυλάκων, παρευρέθησαν επίσης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γ.γ. Ναυτιλίας Διονύσιος – Χαράλαμπος Καλαματιανός, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, ο Α’ υπαρχηγός του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Β’ υπαρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναύαρχος Λ.Σ. Παναγιώτης Παρασκευάς, καθώς και λοιποί ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του σώματος.

Η εισαγωγή στη Σχολή των Δοκίμων Λιμενοφυλάκων έγινε με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ύστερα από πρόταση σύσσωμης της ηγεσίας του υπουργείου, πολιτικής και φυσικής, ώστε σήμερα όλοι επιλαχόντες να έχουν καταταχθεί στο ΛΣ, όπως δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός σημείωσε ότι και αυτή η σειρά Λιμενοφυλάκων μπαίνει στο Σώμα «σε μια περίοδο που η πατρίδα ζει δύσκολες καταστάσεις οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, σε μια εποχή που ο ελληνισμός εξακολουθεί να δοκιμάζεται στα σύνορά του από ένα παγκόσμιο φαινόμενο, για το οποίο δεν έχει καμία ευθύνη. Διότι ο ελληνισμός δεν υπήρξε ποτέ αποικιοκρατική χώρα, διότι ο ελληνισμός και η ελληνική πολιτεία δεν αναμείχθηκαν ποτέ στα εσωτερικά χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής». Και:

«Το Λιμενικό Σώμα παρά τις δύσκολες συνθήκες από πλευράς εξοπλισμού, στις οποίες βρέθηκε, κατέθεσε την ψυχή του, την ψυχή του Έλληνα, το συναίσθημά του που αποτελεί την πιο ακαταμάχητη μελωδία της ανθρώπινης ύπαρξης, την αλληλεγγύη του απέναντι στην αξία του ανθρώπου. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι Λιμενικοί έσωσαν ανθρώπους από τη θάλασσα, γυναίκες, ηλικιωμένους και κυρίως παιδιά. Έσωσαν 150.000 ανθρώπους, καταθέτοντας, την ψυχή τους και υπερασπιζόμενοι πανανθρώπινες αξίες, σώζοντας στην κυριολεξία την πεσμένη αξιοπρέπεια της Ευρώπης, μπροστά σ’ αυτό το φοβερό φαινόμενο της μετακίνησης πληθυσμών. Έτσι έσωσε τον ανθρωπισμό της Ευρώπης το Λιμενικό Σώμα. 
Η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζουν αυτή τη σημαντική προσπάθεια του ΛΣ, το οποίο πλέον καλείται να παίξει, όχι μόνο το ρόλο που πρέπει να παίζει στη θάλασσα εμπεδώνοντας τη νομιμότητα, καταπολεμώντας την παρανομία, το λαθρεμπόριο και κάθε είδους παράνομες πράξεις, αλλά καλείται να παίξει και εθνικό ρόλο και ο νοών νοητό. Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, εν πρώτης να στηρίξει οικονομικά τους ανθρώπους του Λιμενικού που βρίσκονται στην παραμεθόριο και παράλληλα να προχωρήσει σε ένα μεγαλόπνοο εξοπλιστικό πρόγραμμα, για να μπορεί πραγματικά το Σώμα να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες απέναντι στα μέσα που χρησιμοποιεί η παρανομία.
Σήμερα δώσατε έναν όρκο, έναν όρκο ύψιστης σημασίας. Αγάπη για την πατρίδα. Κι εμείς οι Έλληνες δεν μεταφράζουμε την αγάπη για την πατρίδα σε μια λογική σωβινισμού, γιατί ο ελληνισμός υπήρξε κοσμοπολίτης, γιατί ο ελληνισμός μετέφερε τις αξίες της ειρήνης και της δημοκρατίας στα πέρατα της γης, γιατί συνέλαβε την ιδέα της δημοκρατίας . Γι’ αυτό ο πατριωτισμός ο δικός μας, έχει μέσα του το σεβασμό του ανθρώπου στον άνθρωπο, το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει αξιοπρεπώς. Ο πατριωτισμός ο δικός μας έχει αξίες αλληλεγγύης, όπως τις αποδείξαμε στην περίπτωση του προσφυγικού. Αυτός λοιπόν ο όρκος σας, πρέπει να είναι σταθμός που θα ορίζει, θα προσδιορίζει τη συμπεριφορά σας και τη στάση σας. Σεβασμός στον πολίτη, γιατί είναι αυτός ο πολίτης, ο φορολογούμενος, που πληρώνει για να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των δημόσιων υπηρεσιών. Άρα λοιπόν, σεβασμός στον πολίτη, αυστηρότητα στην τήρηση των νόμων με τέτοια αντίληψη, που να εμπεδώνει το αίσθημα σεβασμού στο νόμο».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: