Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Με συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο Δημοτικό, εγκαινιάστηκε η έκθεση για τον Νίκο Καζαντζάκη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 26/10/2017

Χαιρετισμοί Μώραλη-Μαρινάκη

|> Τα εγκαίνια της κινητής έκθεσης «Νίκος Καζαντζάκης: η Ζωή και το Έργο» και η μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή με έργα Κρητών συνθετών,  πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για τα 60 χρόνια μνήμης από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο πλαίσιο του Έτους Καζαντζάκη με την ευγενική χορηγία του Βαγγέλη Μαρινάκη και τελούσαν υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και του ΟΠΑΝ, με την υποστήριξη της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια».

Η έκθεση «Νίκος Καζαντζάκης: η Ζωή και το Έργο» άρχισε στις 18 Οκτωβρίου 2017 και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα 30/10.

Τον χαιρετισμό του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ανέγνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Δαβάκης:

«Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας. Καλωσήλθατε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην πόλη μας, σε αυτόν τον εμβληματικό και σημαντικό χώρο πολιτισμού, την Κινητή Έκθεση του Μουσείου Καζαντζάκη για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας συγγραφέα.

Ο Νίκος Καζαντζάκης αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μορφές όχι μόνο της νεοελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η διεθνής απήχηση του έργου του αποδεικνύεται από την πληθώρα των εκδόσεών του σε ξένες γλώσσες, που τον καθιερώνουν ως τον πιο πολυμεταφρασμένο Νεοέλληνα συγγραφέα στον κόσμο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τον θάνατο του, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει επισήμως το 2017 ως «Έτος Νίκου Καζαντζάκη». Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν του όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Από τις αφιερωματικές αυτές εκδηλώσεις δεν θα μπορούσε να λείπει ο Πειραιάς. Είναι η πόλη που υποδέχτηκε το 1889 τους πρόσφυγες από την Κρήτη που έφυγαν από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον διωγμό των Οθωμανών.  Ανάμεσά τους ήταν και η οικογένεια του Νίκου Καζαντζάκη, η οποία εγκαταστάθηκε για έξι μήνες στον Πειραιά, όταν ο ίδιος ήταν έξι ετών.

Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στη διοίκηση του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, για την πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται με σκοπό να διασωθεί αλλά και να προβληθεί το έργο και η σκέψη του συγγραφέα. Τα τελευταία χρόνια το Μουσείο, που βρίσκεται στη Μυρτιά στην Κρήτη, έχει μια πολύ σημαντική παρουσία και δραστηριότητα. Είναι ένα Μουσείο εξωστρεφές, όπως ακριβώς ήταν και ο Νίκος Καζαντζάκης. Ένας άνθρωπος πολυταξιδεμένος, που μαζί του και μέσω του έργου του, ταξιδέψαμε και εμείς οι αναγνώστες του, στα πέρατα της γης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βαγγέλη Μαρινάκη, με την ευγενική χορηγία του οποίου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Νίκου Καζαντζάκη στο Δημοτικό Θέατρο: η έκθεση και η συναυλία που ακολουθεί με έργα Κρητών συνθετών, υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Λεοντή.  Ο κύριος Μαρινάκης άλλωστε είναι σταθερός υποστηρικτής του Μουσείου Καζαντζάκη το οποίο και χρηματοδοτεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

Να ευχαριστήσω τέλος, την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια», για την υποστήριξή της στην αποψινή εκδήλωση, αλλά και για τη γενικότερη δράση της στην πόλη του Πειραιά. Είναι ένας ιστορικός σύλλογος ο οποίος κρατά ζωντανή την Κρητική παράδοση στον Πειραιά και αναδεικνύει τον πολιτιστικό και όχι μόνο, πλούτο της Κρήτης».

Στη συνεχεία, ο Γιώργος Δαβάκης, ανέγνωσε τον χαιρετισμό του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και δημοτικού συμβούλου Πειραιά  Βαγγέλη Μαρινάκη:

«Αγαπητοί φίλοι, θέλω να συγχαρώ για την πρωτοβουλία τους, τους οργανωτές αυτής της έκθεσης, που φέρνει κοντά μας,  τη Ζωή και το Έργο του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη. Του Κρητικού, του Έλληνα, του οικουμενικού στοχαστή, του Ανθρώπου,  που έβαλε την Κρήτη και μαζί της  ολόκληρη την σύγχρονη Ελλάδα στο κέντρο της Παγκόσμιας λογοτεχνίας και που έκανε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη Γη να νοιώσουν δικό τους άνθρωπο,  τον Κρητικό και τον Έλληνα. Του Στοχαστή που κατάφερε όσο ελάχιστοι άλλοι να εκφράσει την ψυχή και τις αγωνίες του Ανθρώπου, τις σημερινές, αλλά και τις αιώνιες.

Και που διαβάζοντάς τον, ο όπου Γης αναγνώστης νιώθει ότι μιλάει και για τα δικά του πνευματικά προβλήματα. Μπορεί να μην συμφωνεί σε κάποια πράγματα μαζί του, αλλά δεν τον αφήνει ποτέ αδιάφορο  –  πάντα τον συγκλονίζει ! Και επειδή  αυτά για τα οποία μιλάει, όπως ο Θεός, η Ελευθερία, η Συνείδηση, η Ανδρεία  θα είναι πάντοτε μέσα στις σκέψεις του Ανθρώπου,   ο Καζαντζάκης είναι διαχρονικός !

Θα είναι  όπως ο Όμηρος,  κτήμα εσαεί της Ανθρωπότητας. Ποτέ δεν αφήνει ο Καζαντζάκης μόνο του τον αναγνώστη – του δείχνει πάντα ένα δρόμο: τον δρόμο της Δράσης. Και η Σκέψη του μας δίνει πάντα δύναμη, στα δύσκολα και στα μεγάλα. Μας πείθει με επιχειρήματα ότι,  ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ και αποκλειστικά από εμάς, τη δράση και το έργο μας εξαρτάται η ζωή μας. Τέλος όπως έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης: Η Ελλάδα επιζεί ακόμη και επιζεί μέσα από διαδοχικά θαύματα».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης: ο πρόεδρος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη καθηγητής Μιχάλης Ταρουδάκης και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» Θεόδωρος Τσόντος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ελένη Σταματάκη και Γεωργία Γεννιά, οι πρώην βουλευτές Παναγιώτης Μελάς και Δημήτρης Καρύδης, οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Αγραπίδης, Γιάννης Μελάς και Σταύρος Βοϊδονικόλας, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Νταϊφά,η πρόεδρος του ΟΠΑΝ  Σταυρούλα Αντωνάκου, o γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Αγγελόπουλος κ.ά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: