Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επιμνημόσυνη δέηση από τον Δήμο Πειραιά για τα θύματα από τον βομβαρδισμό της πόλης

ΕΛΛΑΔΑ στις 12/01/2018

Στις 11 Ιανουαρίου του 1944

|> Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε χθες, στο νεκροταφείο της Ανάστασης, επιμνημόσυνη δέηση, τιμώντας την μνήμη των  θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης από τους συμμάχους, την 11η Ιανουαρίου 1944.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, την Βουλή η βουλευτής Ελένη Σταματάκη και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Βαμβακάρης.

Ο αντιδήμαρχος Δόμησης και Αρχιτεκτονικού Κυριάκος Σιγαλάκος, εκ μέρους του δημάρχου Πειραιά, σε ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε: «Η σύγχρονη ιστορία της πόλης μας έχει σημαδευτεί ανεξίτηλα από το γεγονός αυτό, τον βομβαρδισμό του Πειραιά, καθώς πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, η ζημιά που υπέστη η πόλη σε υποδομές, οικονομικό και κοινωνικό κεφάλαιο, την ανάγκασε να ξεκινήσει από το μηδέν. Δεν ήταν εύκολο. Ο βομβαρδισμός, άφησε πίσω του νεκρούς πολίτες κάθε ηλικίας και ανυπολόγιστες καταστροφές στο κέντρο και τις συνοικίες, σε περιουσίες και δημόσια κτίρια». Και: «Ο Πειραιάς κατόρθωσε με πολλή δουλειά και χάρη στη δύναμη των ανθρώπων του, να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, να σταθεί  ξανά στα πόδια του και να μεγαλουργήσει τις δεκαετίες που ακολούθησαν».

Η σεμνή τελετή μνήμης, ολοκληρώθηκε με  καταθέσεις στεφάνων, εκ μέρους της κυβέρνησης από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, εκ μέρους της Βουλής από την βουλευτή Ελένη Σταματάκη, εκ μέρους του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του δ.σ. Γιώργος Δαβάκης (φωτό) και εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, ο αντιπρόεδρος Ιωάννης Καλογερόγιαννης, καθώς και συγγενείς των θυμάτων.

 Επίσης, στην επιμνημόσυνη δέηση παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Κώστας  Κατσαφάδος και Νικ. Κούζιλος, το μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σπύρος Σπυρίδων, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά αρχιπλοίαρχος Κων. Λεοντάρας, ο τ. δήμαρχος Στέλιος Λογοθέτης, ο επίτιμος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Κουβάτσος, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων της πόλης και συγγενείς των θυμάτων.

Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: