Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα

ΕU στις 08/02/2018

“Παίζονται” τα κονδύλια…

|> Με σημερινό (Πέμπτη 8/2) ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν  τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων, ακτιβιστών, γιατρών και απλών πολιτών στην Τουρκία του Ερντογάν, επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, τον κουρδικό θύλακο της βόρειας Συρίας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ανάταση χειρός.

Συγκεκριμένα, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις «ανθρωπιστικές συνέπειες» της στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή αυτή της Συρίας και προειδοποίησαν για τους «κινδύνους που θα έχει η συνέχιση δυσανάλογων δράσεων».

Μαζική καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου

«Το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου 2016 χρησιμοποιείται σήμερα για να φιμωθεί ακόμη περισσότερο η νόμιμη και ειρηνική αντιπολίτευση», τόνισαν οι ευρωβουλευτές,  επαναλαμβάνοντας ότι καταδικάζουν απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε ότι από τότε, έχουν κλείσει περισσότερα από 160 μέσα ενημέρωσης και εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τη μαζική καταστολή κατά οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις τουρκικές αρχές:

  • Να άρουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.
  • Να προχωρήσουν στην «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων όσοι έχουν συλληφθεί απλώς και μόνο επειδή επιτελούσαν το νόμιμο έργο τους, ασκούσαν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι και κρατούνται χωρίς να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για εγκληματική δραστηριότητα», συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαίων πολιτών, όπως ο Γερμανός δημοσιογράφοςDeniz Yücel, και οι τέσσερις δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet οι οποίοι κρατούνται ακόμη.
  • Να απελευθερώσουν άμεσα έναν από τους βασικούς επικεφαλής των ΜΚΟ, τον Osman Kavala, δεδομένου ότι «η σύλληψή του είναι αυθαίρετη και υπαγορεύεται από πολιτικά κίνητρα».
  • Να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Taner Kılıç, και των συγκατηγορουμένων του («Οι δέκα της Κωνσταντινούπολης»), καθώς δεν έχουν προσκομιστεί μέχρι στιγμής συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος τους.
  • Να καταργήσουν τη θανατική ποινή και να σεβαστούν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Τουρκία 

Το ΕΚ ζητεί «να συναρτηθεί η εκταμίευση κονδυλίων που προορίζονται για τις τουρκικές αρχές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ II) με βελτιώσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να εγείρουν με τους Τούρκους συνομιλητές τους το θέμα της κατάστασης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ακτιβιστών, των δικηγόρων, των δημοσιογράφων και των πανεπιστημιακών που τελούν υπό κράτηση.

Ιστορικό

Τον Νοέμβριο του 2016, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν με ψήφισμά τους το προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η χώρα «αποτελεί σημαντικό εταίρο της ΕΕ».

Τον Ιούλιο του 2017 επανέλαβαν ότι πρέπει να ανασταλούν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία εάν η χώρα προχωρήσει στις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, καθώς αυτές αντιβαίνουν στα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: