9 Δεκεμβρίου: Η Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων των Γενοκτονιών, τιμάται από το Ελληνικό Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών

|> Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ορίσει ότι η σημερινή ημέρα 9η Δεκεμβρίου, θα είναι κάθε χρόνο Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων των Γενοκτονιών. Με αφορμή αυτή την επέτειο, το Ελληνικό Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών, οργανώνει σήμερα στις 17:30 μεγάλη εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή.

Οι προσπάθειες του Δικτύου ξεκίνησαν το 2008 στην Κομοτηνή και συνεχίστηκαν το 2010 στην Αθήνα, με δύο διεθνή συνέδρια με τίτλο ”Τρείς Γενοκτονίες, μια στρατηγική”, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα τέθηκαν οι Γενοκτονίες των χριστιανικών λαών της Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων) σε ενιαίο πλαίσιο και παράλληλα αποφασίστηκε η ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής στρατηγικής για τη διεθνή αναγνώριση και αποκατάστασή τους.

Το Ελληνικό Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών, που συγκροτήθηκε αρχικά από στελέχη των οργανώσεων που εκπροσωπούσαν τους τρεις χριστιανικούς λαούς της Ανατολής (Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους), διευρύνεται με νέα στελέχη και από άλλους χώρους και ανεξάρτητες προσωπικότητες, για να επιβεβαιωθεί η αρχή ότι η Γενοκτονία, ως ζήτημα που αναφέρεται στο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στη ζωή, δεν αφορά μόνο τους Πόντιους ή τους Μικρασιάτες ή τους Αρμένιους, αλλά όλους τους Έλληνες και φυσικά όλη την ανθρωπότητα.

Στη σημερινή εκδήλωση στην Παλιά Βουλή θα μιλήσουν ο καθηγητής και υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος και δικηγόρος, οθωμανολόγος/τουρκολόγος δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα θα στείλει ένα πρόσωπο – σύμβολο, η Αμερικανίδα συγγραφέας ποντιακής και ασσυριακής καταγωγής Thea Halo. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.