Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Eurovision 2024: Διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις για συμμετοχή του Ισραήλ

ΚΟΣΜΟΣ στις 11/05/2024

Για ‘’γενοκτονία’’ κάνουν λόγο φιλοπαλαιστίνιοι με συγκεντρώσεις στο Μάλμε

Euronews |> Μεγάλη διαδήλωση εναντίον της συμμετοχής του Ισραήλ στον εφετινό 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην σουηδική πόλη του Μάλμε, όπου φιλοξενείται η φετινή διοργάνωση.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και χαρακτηρίζοντας ως «κράτος – τρομοκράτη» το Ισραήλ, ζητούσαν τον αποκλεισμό του εξαιτίας της «γενοκτονίας στη Γάζα», όπως υποστήριζαν, όπως συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια με την περίπτωση της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το Μάλμε είναι η πόλη όπου κατοικεί η πλειοψηφία του παλαιστινιακής καταγωγής πληθυσμού που ζει στην σκανδιναβική χώρα. Στην πόλη κατέφθασαν για λόγους ασφαλείας εκατοντάδες αστυνομικοί από όλη την Σουηδία αλλά και από τις γειτονικές Δανία και Νορβηγία, προκειμένου να ενισχύσουν τις τοπικές δυνάμεις και να εγγυηθούν την ασφάλεια των θεατών και των συμμετεχουσών στον διαγωνισμό αποστολών.

Παρά τις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ, η διοργανώτρια Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση αντιστάθηκε και η Έντεν Γκολάν όχι απλά διαγωνίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στον β’ ημιτελικό αλλά εξασφάλισε και την πρόκριση στον τελικό του Σαββάτου. Μάλιστα, μετά από αυτήν την εμφάνιση το Ισραήλ συμπεριελήφθη μεταξύ των φαβορί για την πρωτιά (ανέβηκε στην 2η θέση πίσω από την Κροατία).

Η εξέλιξη αυτή προφανώς ικανοποίησε τους περίπου 100 φιλοϊσραηλινούς που πραγματοποίησαν αντιδιαδήλωση υπέρ της συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε επίσης το απόγευμα της Πέμπτης στο Μάλμε, λίγα μέτρα μακριά από τον χώρο όπου συγκεντρώθηκαν όσοι ζητούσαν το αντίθετο.

> Από euronews.com

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: