Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανακοινώσεις της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

ΕU στις 10/07/2025

Η φον ντερ Λάιεν και μέλη του Σώματος των Επιτρόπων μεταβαίνουν στη Ρώμη για τη διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας

|> Η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 10 και αύριο Παρασκευή 11 Ιουλίου στη Ρώμη. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ραφαέλε Φίτο, μαζί με τους Επιτρόπους Βάλντις Ντομπρόβσκις, Άντριους Κουμπίλιους, Μάρτα Κος, Νταν Γιέρενσεν, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και Γκλεν Μικάλεφ θα συμμετάσχουν επίσης στη διάσκεψη.

Η διάσκεψη είναι η τέταρτη ετήσια πολιτική εκδήλωση υψηλού επιπέδου που έχει ως αντικείμενο την ταχεία ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, δεδομένου του ολομέτωπου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβάλλει καθοριστικά ώστε να διατηρείται στο προσκήνιο η εστίαση της διεθνούς κοινότητας στην ανάκαμψη της Ουκρανίας, τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο και μετά το τέλος του. Η διάσκεψη αποτελεί μια πλατφόρμα για την ευθυγράμμιση της πολιτικής στήριξης και την κινητοποίηση χρηματοδότησης. Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης, η Επιτροπή θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα, υπογραμμίζοντας την αταλάντευτη δέσμευσή στη στήριξη της Ουκρανίας.

Σήμερα, πριν από την έναρξη της διάσκεψης, η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ Γαλλίας–Ιταλίας με τίτλο «Confindustria-MEFED», η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στο EBS στις 9:45 (ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα εκφωνήσει ομιλία στην πρώτη σύνοδο της ολομέλειας της διάσκεψης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας. Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσουν επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης συνόδου της ολομέλειας. Την ομιλία της Προέδρου φον ντερ Λάιερ στη σύνοδο της ολομέλειας μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά στο EBS στις 11:30 (ώρα Ελλάδας).

Στο περιθώριο της διάσκεψης, τα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων που θα βρίσκονται στη Ρώμη θα συναντηθούν με εθνικούς εκπροσώπους, ενώ θα συμμετάσχουν και σε παράλληλες εκδηλώσεις με επίκεντρο την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, την αμυντική βιομηχανία και τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, την πορεία της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς και τη στήριξη του επιστημονικού και πολιτιστικού τομέα στη χώρα. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στο ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων των Επιτρόπων, το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ.

Στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
για τη δημιουργία αποθεμάτων και για ιατρικά αντίμετρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί σήμερα δύο πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του θεματολογίου της για την Ένωση Ετοιμότητας: μια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη δημιουργία αποθεμάτων και μια στρατηγική της ΕΕ για ιατρικά αντίμετρα. Και οι δύο στρατηγικές αποσκοπούν να βελτιώσουν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά για τους πολίτες και τις κοινωνίες, τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες της Ευρώπης, διασφαλίζοντας τη συνέχεια στον εφοδιασμό βασικών αγαθών και ιατρικών εφοδίων που σώζουν ζωές, οποτεδήποτε, και ιδίως κατά τη διάρκεια κρίσεων όπως οι μεγάλες διακοπές ρεύματος, οι φυσικές καταστροφές, οι συγκρούσεις ή οι πανδημίες.

Στρατηγική της ΕΕ για τη δημιουργία
αποθεμάτων πριν από την εκδήλωση κρίσεων

Η στρατηγική της ΕΕ για τη δημιουργία αποθεμάτων αποσκοπεί στην εξασφάλιση βασικών αγαθών —τροφίμων, νερού, πετρελαίου, καυσίμων και φαρμάκων— σε περίπτωση κρίσης. Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ στο ζήτημα της δημιουργίας αποθεμάτων.

Στρατηγική ιατρικών αντιμέτρων:
θωράκιση της ετοιμότητας απέναντι στις υγειονομικές κρίσεις

Με τις όλο και περισσότερες εξάρσεις επιδημικών νόσων και την αυξανόμενη μικροβιακή αντοχή —που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, τη μείωση της βιοποικιλότητας και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων— αλλά ενόψει και των γεωπολιτικών ζητημάτων, η στρατηγική της ΕΕ για τα ιατρικά αντίμετρα επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξη, την παραγωγή, τη χρήση και την προσβασιμότητα σε ιατρικά εργαλεία που σώζουν ζωές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει
τη χημική βιομηχανία της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για τη χημική βιομηχανία που επιδιώκει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τον εκσυγχρονισμό του χημικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Το σχέδιο δράσης αντιμετωπίζει βασικά ζητήματα, όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος, τον αθέμιτο παγκόσμιο ανταγωνισμό και τη χαμηλή ζήτηση, προωθώντας συνάμα τις επενδύσεις στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Το σχέδιο συνοδεύεται από μια δέσμη μέτρων απλούστευσης omnibus για τα χημικά προϊόντα —την έκτη δέσμη που παρουσιάζει η Επιτροπή στην τρέχουσα θητεία της— ώστε να εξορθολογιστεί και να απλουστευτεί περαιτέρω η βασική νομοθεσία της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα, παράλληλα με μια πρόταση για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της οικονομικής βιωσιμότητας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA).

Η ΕΕ ζητά τις απόψεις του κοινού
σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθετική πράξη για την καινοτομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής στοιχείων και δημόσια διαβούλευση, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν στη μελλοντική ευρωπαϊκή νομοθετική πράξη για την καινοτομία, ένα βασικό παραδοτέο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την επέκτασή τους. Η εν λόγω νομοθετική πράξη θα διευκολύνει τη διάθεση καινοτόμων ιδεών στην αγορά σε όλους τους τομείς. Θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις όσον αφορά την εμπορευματοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα βελτιώσει την πρόσβαση των καινοτόμων εταιρειών στις αγορές, τη χρηματοδότηση, τα ταλέντα και τις υποδομές. Θα δημιουργήσει επίσης ένα πιο φιλικό προς την καινοτομία ρυθμιστικό, πολιτικό και επενδυτικό περιβάλλον σε ολόκληρη την ΕΕ, παρέχοντας στους ευρωπαϊκούς φορείς καινοτομίας τα εργαλεία να αναπτυχθούν, να επεκταθούν και να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί.

Η Επίτροπος Νεοφυών Επιχειρήσεων, Έρευνας και Καινοτομίας κ. Εκατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό πλαίσιο για τους φορείς καινοτομίας και να τους δώσουμε τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να επιλέξουν την Ευρώπη, ώστε να αναπτύξουν τα προϊόντα και τις λύσεις τους, να δραστηριοποιηθούν με επιτυχία στην ενιαία αγορά και να μετατραπούν σε παγκόσμιους παράγοντες. Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις των φορέων καινοτομίας, των επιχειρήσεων, των επενδυτών, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των ερευνητών και των ερευνητριών, των πανεπιστημίων, αλλά και όλων των ενδιαφερόμενων μερών, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα φιλόδοξο και αποτελεσματικό πλαίσιο καινοτομίας που θα αποφέρει απτά αποτελέσματα.»

Η ευρωπαϊκή νομοθετική πράξη για την καινοτομία είναι μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την επέκτασή τους, η οποία εγκρίθηκε τον Μάιο του 2025. Αποτελεί επίσης μία από τις βασικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη γεφύρωση του χάσματος καινοτομίας, η οποία χαρακτηρίζεται στην Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας ως μία από τις επιτακτικές μεταρρυθμιστικές ανάγκες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Η πρόσκληση υποβολής στοιχείων και η δημόσια διαβούλευση είναι ανοικτές για υποβολή παρατηρήσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 στη διαδικτυακή πύλη της Επιτροπής «Πείτε την άποψή σας».

Η περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ
προστατεύει την υγεία και στηρίζει την ανάπτυξη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την τέταρτη επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής. Η επισκόπηση στηρίζει την επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και αναδεικνύει τη σημασία των περιβαλλοντικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ευημερία, την ανταγωνιστικότητα, και την περιβαλλοντική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κόστος της μη εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, από τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων, την υποβάθμιση της φύσης, και τα απόβλητα, εκτιμάται σε 180 δισ. ευρώ ετησίως για την ΕΕ. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της ΕΕ. Η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας μπορεί να μειώσει αυτό το κόστος, διασφαλίζοντας παράλληλα την ύπαρξη ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Στην επισκόπηση εντοπίζονται κάποιες κοινές τάσεις σε επίπεδο ΕΕ, με βάση τις επιμέρους εκθέσεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα στοιχείων σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά προστατεύουν τα κράτη μέλη την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν, του νερού που πίνουν, και της φύσης που απολαμβάνουν οι πολίτες τους. Επιπλέον, στην επισκόπηση καθορίζονται συγκεκριμένες δράσεις προτεραιότητας για βελτιώσεις σε κάθε κράτος μέλος.

H Γιέσικα Ρούσβαλ, Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ανθεκτικότητας των Υδάτων και Ανταγωνιστικής Κυκλικής Οικονομίας, δήλωσε σχετικά: «Η επένδυση στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι πολύ καλή από οικονομική άποψη. Μας θυμίζει στην κατάλληλη στιγμή ότι η εφαρμογή και η ανταγωνιστικότητα πάνε χέρι-χέρι με την προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων που χρειαζόμαστε για τη μετάβαση, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: