
Αποδεχθήκαμε, υπαναχωρήσαμε, αναγνωρίσαμε και οι “γείτονες” αμφισβητούν και απειλούν…
Η μαλακή τακτική

|> Νίκος Σίμος
|> Οι καθυστερημένες αντιδράσεις της κυβέρνησης στις προκλήσεις των Τούρκων είναι ένδειξη αμηχανίας και έλλειψης σχεδίου. Και όσο αυτός που δείχνει την καλή του θέληση επιμένει σε αυτήν την τακτική τόσο η Τουρκία θα αποθρασύνεται.
Ήδη η Ελλάδα επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ειδικώς επί κυβέρνησης Σημίτη έχει κάνει μεγάλες υποχωρήσεις που η Τουρκία αξιολογώντας τις ως ελληνική αδυναμία αποθρασύνθηκε.
Υπενθυμίζουμε τις ελληνικές παραχωρήσεις:
- Κατά την κυβερνητική θητεία του Ανδρέα Παπανδρέου αποδεχθήκαμε να απέχουμε από έρευνες για πετρέλαιο, ακόμη και σε περιοχές του βορειοανατολικού Αιγαίου που δεν αμφισβητούσε η Τουρκία.
Επί Κυβερνήσεων Σημίτη:
- Αποδεχθήκαμε τις γκρίζες ζώνες, όσον αφορά στις βραχονησίδες στο Αιγαίο.
- Υπαναχωρήσαμε στην εγκατάσταση των πυραυλικών συστημάτων S-300 στην Κύπρο.
- Αναγνωρίσαμε, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας της Μαδρίτης, την ύπαρξη «ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο! Θέμα που καμμία άλλη ελληνική κυβέρνηση είχε διανοηθεί να το αναδείξει.
- Αποδεχθήκαμε με την Συμφωνία του Ελσίνκι όπως οι διεκδικήσεις της Τουρκίας αποτελέσουν και επισήμως διμερείς διαφορές. Επομένως και οι συνοριακές.
Και η Τουρκία εκτός από την έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων συνοδεύει τις βλέψεις της με την εξής τακτική:
- Αρνείται να άρει την πολεμική απειλή του casus belli, στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρούσε στην επέκταση των χωρικών υδάτων της.
- Αμφισβητεί με κάθε ευκαιρία την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της έρευνας και διάσωσης.
Η επόμενη υποχώρηση μπορεί να ερμηνευθεί από την ελληνική κοινωνία ως εθνική μειοδοσία. Και θα την έχει αποδόσει στην αριστερή κυβέρνηση και στον κ. Τσίπρα προσωπικώς.
Η πρόσφατη αναφορά του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή το επεισόδιο που προκάλεσε η Τουρκία στα Ίμια είναι η επιτομή της πολιτικής των ίσων αποστάσεων που εξισώνει θύτη και θύμα! Ιστορικά αυτή η πολιτική των ίσων αποστάσεων των συμμάχων και δυστυχώς και πατρώνων μας, μας έχει στοιχίσει. Στο λίαν εμπεριστατωμένο από πλευράς στοιχείων βιβλίο του «Η πολιτική των ίσων αποστάσεων» ο καθηγητής Ιωάννης Χολέβας αναφέρει –και επειδή είχε γραφεί πριν 20 χρόνια θα μπορούσαμε να πούμε ότι προβλέπει κιόλας- τα εξής με αφρομη΄την στάση των ξένων:
- Παίχτηκε και συνεχίζεται το απαίσιο παιγνίδι σχετικά με το «Μακεδονικό» και την υποκλοπή του ονόματος «Μακεδονία».
- Είναι διαρκής η τουρκική απειλή κατά της Θράκης μας.
- Αμφισβητούνται και διακυβεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.
- Αμφισβητείται και διεκδικείται από του Τούρκους ο εθνικός εναέριος χώρος της Ελλάδας.
- Αμφισβητούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε βραχονησίδες που διεκδικούνται από την Τουρκία.
- Αναπτύχθηκε μία καινοφανής θεωρία περί “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο.
Είκοσι χρόνια μετά όχι μόνο τίποτε δεν έχει αλλάξει αλλά τα πράγματα επιδεινώνονται…