Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Άγγλος αθλητής του ράγκμπι ο φονιάς του Αυξεντίου

ΕΛΛΑΔΑ στις 28/02/2015

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής
για τον ήρωα του κυπριακού αγώνα

Την Δευτέρα 2/3 (7:30 μμ) πραγματοποιείται εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στον Γρηγόρη Αυξεντίου, με αφορμή την 58η επέτειο της μάχης του Μαχαιρά.

Η διοργάνωση ανήκει στην Ένωση Κυπρίων Ελλάδος και θα γίνει στο οίκημά της επί της οδού Κέκροπος 3, στην Πλάκα.

Στην εκδήλωση για τον Γρηγόρη Αυξεντίου –αυτό το διαχρονικό σύμβολο ήθους, αρετής, αυτοθυσίας και ηρωισμού- θα συμμετάσχουν ο ηθοποιός Στέφανος Κυριακίδης, ο συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους, ο μαέστρος Γιώργος Παγιάτης και στο τραγούδι η Ιφιγένεια Ιωάννου. Η επιμέλεια της εκδήλωσης θα είναι της Ανδρούλας Τουμάζου.

Ποιός ήταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου…

Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο έβγαλε στο φώς της δημοσιότητας πριν 2 χρόνια η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος“, στο οποίο αποκαλύπτεται ότι αυτός που σκότωσε τον Ήρωα, ήταν Άγγλος αθλητής του ράγκμπι! Διαβάζουμε…

Λευκωσία: Η άνιση μάχη του Μαχαιρά της 3ης Μαρτίου 1957, όταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου, βοηθούμενος στη δεύτερη φάση της σύγκρουσης από τον Αυγουστή Ευσταθίου, αντιμετώπισε δεκάδες άνδρες του βρετανικού Στρατού, κρύβει και μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ιστορίας του αθλητισμού. Για την τελική καταδίωξη του επικηρυγμένου με το ποσό των 5.000 λιρών Γρηγόρη Αυξεντίου στήθηκε η επιχείρηση «Ουίσκι Μακ».

Όταν, ύστερα από προδοσία, οι Βρετανοί ανακάλυψαν την κρυψώνα των ανταρτών κοντά στη μονή Μαχαιρά στις 3 Μαρτίου 1957, ο Αυξεντίου διέταξε τους τέσσερις άνδρες της ομάδας του (Αυγουστή Ευσταθίου, Αντώνη Παπαδόπουλο, Ανδρέα Στυλιανού, Φειδία Συμεωνίδη) να παραδοθούν, ενώ ο ίδιος έμεινε στο κρησφύγετο για να πολεμήσει. Από τους πρώτους του πυροβολισμούς, μάλιστα, σκοτώθηκε ο δεκανέας Πίτερ Μπράουν, 23 χρόνων, από το Λιντς.

Ύστερα από το θάνατο του Μπράουν και την επιστροφή του Αυγουστή Ευσταθίου δίπλα στον Αυξεντίου, η διαταγή που πήραν οι Βρετανοί στρατιώτες ήταν να αποφευχθούν νέες απώλειες και να σκοτώσουν ή να κάψουν τους δύο αντάρτες της ΕΟΚΑ.

-Ήδη, λίγο μετά τις 7:00 το πρωί είχαν φτάσει στην περιοχή ο ταξίαρχος Hopwood και ο αντισυνταγματάρχης Laing. Τότε επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η ανατίναξη του κρησφύγετου. O λοχαγός του Βασιλικού Μηχανικού Dennis Shuttleworth (Ντένις Σάτλγουωρθ) δοκίμασε ανεπιτυχώς να γκρεμίσει την οροφή ρίχνοντας από μακριά ποσότητα εκρηκτικών υλών. Μερικές ώρες αργότερα, ένας άλλος αξιωματικός του Μηχανικού, ο λοχαγός Hoppe, έριξε στην πλαγιά τα δοχεία με τη βενζίνη και άναψε τη φωτιά. Αμέσως μετά ο λοχαγός Σάτλγουωρθ κατηφόρισε προσεκτικά με λίγους άνδρες, τοποθέτησε εκρηκτικά πάνω από το κρησφύγετο και πυροδότησε το φυτίλι. Η τεράστια έκρηξη ακούστηκε δεκάδες μίλια μακριά.

Σύμφωνα με τις βρετανικές πηγές ήταν 1:30 το μεσημέρι. Στις 2:00 η επιχείρηση είχε τελειώσει. Οι βρετανικές και κυπριακές εφημερίδες της εποχής και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι ο λοχαγός Dennis W. Shuttleworth ήταν βετεράνος διεθνής παίκτης της Εθνικής Αγγλίας στο ράγκμπι. Με βάση αυτή την πληροφορία αναζητήσαμε περισσότερα στοιχεία για τον Σάτλγουωρθ στο Διαδίκτυο. Η σχετική αναζήτηση αποδείχθηκε πολύπλοκη, αλλά απέφερε καρπούς…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: