Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Άγνωστο… για το υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θ. Κοκκινίδη στην Καβάλα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 27/02/2015

Πέντε χρόνια “ζωής” συμπληρώνει, τον Μάρτιο, το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Θόδωρου Κοκκινίδη, στα Κηπιά Καβάλας και το υπουργείο Πολιτισμού, ίσως δεν θεωρεί “σοβαρή υπόθεση” την ύπαρξη αυτού του μοναδικού καλλιτεχνικού χώρου -και όχι μόνον για την βόρεια Ελλάδα- του Καβαλιώτη καλλιτέχνη.

Ο νεαρός δημιουργός, σε αυτό το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, έχει καταφέρει να μετατρέψει, με “όπλα” του τη σκληρή δουλειά, τη συνέπεια και τη μεθοδοτικότητα, ένα μικρό χωριό του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, σ’ έναν τόπο δημιουργίας και φαντασίας, που καθημερινά προσελκύει δεκάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σε έναν χώρο συνολικής έκτασης 150 τ.μ., στα Κηπιά, ο Καβαλιώτης καλλιτέχνης εκθέτει 21 ομοιώματα προσωπικοτήτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που σημάδεψαν με την παρουσία τους την πολιτική, τις επιστήμες, τις τέχνες, τα γράμματα και τον αθλητισμό.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Μελίνα Μερκούρη, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, η Βούλα Πατουλίδου, η Αντζελίνα Τζολί είναι μερικά μόνο από τα ομοιώματα, με τελευταίο εξ αυτών του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Οδυσσέα Ελύτη, που όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος ο δημιουργός, φιλοτέχνησε με πολύ μεγάλο σεβασμό “σ’ έναν πνευματικό άνθρωπο που αγάπησε την Ελλάδα και μέσα από τα έργα του μεταλαμπάδευσε τις αξίες της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο”.
Το μουσείο, που λειτουργεί από το 2010, φιλοξενείται σ’ ένα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ισόγειο κτίσμα και διαρθρώνεται σε δύο αίθουσες.
Από το 2012, ο Θόδωρος Κοκκινίδης, μέσω της ιστοσελίδας του, ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνει διαδικτυακή ψηφοφορία για το επόμενο ομοίωμα που θα δημιουργήσει.
“Η διαδικτυακή ψηφοφορία” εξηγεί “με βοηθάει ορισμένες φορές για το πρόσωπο που θα επιλέξω. Δεν είναι ο μόνος γνώμονας για να δημιουργήσω. Πολλές φορές το καλλιτεχνικό μου συναίσθημα μπορεί να υπερισχύσει και να προχωρήσω. Είναι, όμως, ένας τρόπος για να δω τι αρέσει στον κόσμο που έχει ήδη επισκεφθεί ή πρόκειται να επισκεφθεί το μουσείο. Τα ομοιώματα του Τζόνι Ντεπ και της Αντζελίνα Τζολί έχουν επιλεγεί από μια τέτοια διαδικασία. Αυτή τη στιγμή προηγείται σε μια τέτοια ψηφοφορία ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Αυτή θα συνεχιστεί για 10 ημέρες ακόμα και ακολούθως θα πάρω τις αποφάσεις μου για την επόμενη δημιουργία. Αν με καλύπτει το φωτογραφικό υλικό, που θα συγκεντρώσω προς μελέτη, τότε ίσως να είναι αυτό το επόμενο κέρινο ομοίωμα. Την ολοκλήρωσή του, την υπολογίζω στις αρχές του καλοκαιριού”.
Ερωτηθείς για το αν σχεδιάζει να μεταφέρει τη συλλογή του σε κάποιο πιο κεντρικό σημείο της Καβάλας, λέει πως αν και δεν υπάρχει, προς στιγμήν, κάτι τέτοιο στα σχέδιά του, εντούτοις δεν το αποκλείει. “Βλέποντας και πράττοντας” εξηγεί ο νεαρός δημιουργός, ο οποίος πέρυσι είχε εκθέσει τις δημιουργίες του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Όσο για την επισκεψιμότητα του μουσείου, δεν κρύβει την ικανοποίησή του από την ανταπόκριση του κόσμου: “Παρ’ όλη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι, η επισκεψιμότητα είναι σταθερή και ενισχύεται σταδιακά με την προσέλευση περισσότερων ομάδων, αλλά και από μαθητικές εκδρομές. Επομένως, μου δίνει τη δυνατότητα και το κουράγιο να συνεχίζω και να μεγαλώσω το μουσείο. Ομολογώ πως είναι συγκινητικό και ενθαρρυντικό να ακούς και να βλέπει τα θετικά σχόλια των επισκεπτών. Μου δίνουν δύναμη”.
Τα σχέδια του Θόδωρου Κοκκινίδη δεν σταματάνε στα 21 κέρινα ομοιώματα, που τώρα αριθμεί στη συλλογή του. Μέσα στον επόμενο χρόνο σχεδιάζει το άνοιγμα μιας επιπλέον αίθουσας, η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει άλλα δέκα επιπλέον νέα δημιουργήματά του. Ωστόσο, όπως και ο ίδιος παραδέχεται, “χρόνο με τον χρόνο, ο εκθεσιακός χώρος στενεύει”.
Αναφορικά με το αν έχει την οικονομική στήριξη ή τη βοήθεια κάποιου ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, ο κ. Κοκκινίδης τονίζει: “Το μουσείο και τα ομοιώματά του συντηρούνται αποκλειστικά από το αντίτιμο του εισιτηρίου των επισκεπτών του. Είχα επιδιώξει αρκετές φορές να ενταχθεί το μουσείο σε κάποιο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού, όμως η απάντηση που έλαβα ήταν αρνητική. Για μένα, η δύναμη και η στήριξη είναι ο κόσμος και η προτίμηση που δείχνει στο μουσείο, αυτό μετράει πάνω και πέρα απ’ όλα”.
Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά λειτουργεί καθημερινά, από τις 10.00 έως τις 18.00 τους μήνες από Οκτώβριο – Μάιο και από τις 10.00 έως τις 20.00 τους μήνες από Ιούνιο – Σεπτέμβριο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: