Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κύμη: Άδεια εγκατάστασης υδατοδρομίου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 06/01/2023

Έτοιμη η Hellenic Seaplanes για υδατοδρόμια σε Χαλκίδα, Αιδηψός, της Κάρυστος, Αλιβέρι

|> Στα σκαριά μπαίνει το πρώτο υδατοδρόμιο για το οποίο ‘’άναψε το πράσινοι φως’’ για την αδειοδότησή του. Πρόκειται για το υδατοδρόμιο της Κύμης, το οποίο αναμένεται να ακολουθήσουν τα υδατοδρόμια της Χαλκίδας, της Αιδηψού, της Καρύστου και του Αλιβερίου.

Το 2023 ως φαίνεται μπήκε με το δεξί για την Hellenic Seaplanes και τον κλάδο των υδροπλάνων και των υδατοδρομίων στην Ελλάδα, καθώς ανακοινώθηκε η Άδεια Ίδρυσης του Υδατοδρομίου Κύμης με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Μεταφορών και Υποδομών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών.

Το υδατοδρόμιο της Κύμης αποτελεί το πρώτο από τα συνολικά πέντε υδατοδρόμια στην Εύβοια που αδειοδοτούνται και εντάσσει το νησί στον χάρτη των υδατοδρομίων καθώς και γερές βάσεις ώστε να συγκαταλέγεται στις πρώτες περιοχές της Ελλάδος που θα φιλοξενήσουν τα υδροπλάνα.

Ή άδεια ίδρυσης θα ανήκει στο Οργανισμό Λιμένων Νομού Ευβοίας ΑΕ (ΟΛΝΕ) το οποίο είχε ορίσει με διαγωνιστική διαδικασία ως ανάδοχο για την κατασκευή και λειτουργία  του υδατοδρομίου στην Υδατοδρόμια Ευβοίας ΙΚΕ, θυγατρική εταιρεία της Hellenic Seaplanes.

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται η λήψη αδειών υδατοδρομίων σε Χαλκίδα, Αιδηψό, Κάρυστο και Αλιβέρι, αφού όλες οι εκκρεμότητες έχουν εξαλειφθεί και ΟΛΝΕ με Hellenic Seaplanes προχωράνε ακάθεκτοι στην ολοκλήρωση των εν λόγω project υποδομής υδατοδρομίων.

Η Hellenic Seaplanes σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τον ΟΛΝΕ, εισάγει την Εύβοια στο δίκτυο υδατοδρομίων της, έχοντας ήδη στο χαρτοφυλάκιό της τις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων Βόλου, Καλαμάτας, Πάτρας, Τήνου, Σκοπέλου και Κυλλήνης ενώ σύντομα αναμένεται η έγκριση υδατοδρομίου για: Πάτμο, Άλιμο, Χίο, Σκύρο, τα Ψαρά, Οινούσσες, Σητεία και Αμφιλοχία. Παράλληλα ως επενδυτική εταιρεία, αναλαμβάνει την κατασκευή των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων υδατοδρομίων, με τη διαχείριση και την πλήρη λειτουργία τους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Μιχάλης Παπαδόπουλος:

«Οι πτήσεις υδροπλάνων θα ενισχύσουν περαιτέρω την τουριστική ανάπτυξη στην Εύβοια που αποκτά τις βάσεις για μια σημαντική υποδομή και ότι οι πτήσεις υδροπλάνων μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει η Εύβοια, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις από και προς το νησί».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός:

«Η Στερεά Ελλάδα ζει και οφείλει να ζει και από τις θάλασσές της! Γι’ αυτό, συνεργαζόμαστε με τον ΟΛΝΕ και τα Λιμενικά Ταμεία, ώστε να αναπτύξουμε ένα πλήρες, στοχευμένο και λειτουργικό δίκτυο από λιμάνια, τουριστικά και αλιευτικά καταφύγια, μαρίνες και φυσικά υδατοδρόμια. Ειδικά στα υδατοδρόμια δίνουμε μεγάλη έμφαση, καθώς η έλευσή των υδροπλάνων προορίζεται να αλλάξει ριζικά τον χάρτη τουριστικών μετακινήσεων, αλλά και επιβατικών μεταφορών. Βήμα βήμα, ξεδιπλώνεται και υλοποιείται ένα μεγάλο σχέδιο, που θα συμβάλλει δραστικά στην ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής μας».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ευβοίας, Σπύρος Γεροντίτης:

«Είμαστε ικανοποιημένοι που λάβαμε την άδεια ίδρυσης του υδατοδρομίου της Κύμης  και αναμένουμε πολύ σύντομα την αδειοδότηση των υπόλοιπων υδατοδρομίων μας. Μετά από μία μακρά περίοδο προσπάθειας και επιμονής, και αφού λάβαμε την πρώτη άδεια υδατοδρομίου στην Εύβοια δείχνει την ξεκάθαρη πολιτική βούληση να λυθούν προβλήματα που εκκρεμούσαν και λειτουργούσαν ανασχετικά, ο Οργανισμός Λιμένων Ευβοίας, σε συνεργασία με την Hellenic Seaplanes, εισέρχεται δυναμικά στον κλάδο των υδροπλάνων, προωθώντας την ταυτόχρονη κατασκευή των πέντε υδατοδρομίων στο νησί. Ευελπιστούμε σύντομα να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση του κεντρικού υδατοδρομίου της Χαλκίδας και  το έργο να μπει στην τελική ευθεία και εντός των πρώτων μηνών του 2023 να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνο στην Εύβοια».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους:

«Η αδειοδότηση του υδατοδρομίου της Κύμης μας φέρνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας, να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υδατοδρομίων που θα μπορεί να υποστηρίξει τα υδροπλάνα και την πτητική λειτουργία τους, εξυπηρετώντας χιλιάδες επιβάτες του νησιού αλλά και γενικότερα της Στερεάς Ελλάδας. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι η διαδικασία αδειοδότησης και για τα υπόλοιπα τέσσερα λιμάνια στην Εύβοια έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και φιλοδοξούμε το 2023 να είναι η χρονιά όπου τα υδατοδρόμια καθώς και τα υδάτινα πεδία στην Ελλάδα θα πολλαπλασιαστούν, ώστε ο επιβάτης και ο τουρίστας να γνωρίσει από κοντά την πολυχρηστικότητα και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να του προσφέρει το υδροπλάνο στην μετακίνησή του».

Το σχέδιο πτήσεων από και προς την Εύβοια

Στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων του υδατοδρομίου της Κύμης αλλά και των υπολοίπων υποδομών στην Εύβοια, το σχέδιο πτήσεων της Hellenic Seaplanes προβλέπει τη δημιουργία δρομολογίων που θα εξυπηρετούν σε πρώτη φάση τη διασύνδεση του υδατοδρομίου Βόλου με αυτά του νησιού και των Σποράδων, Σκύρου και αργότερα τις πτήσεις από τα υδατοδρόμια της Εύβοιας προς την Αττική και των πλησιέστερων υδατοδρομίων στις Κυκλάδες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: