Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Άνω των 500 εκατ. ευρώ οι επιπλέον πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 23/07/2015

Έγκριση χρηματοδότησης έργων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη». Ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF), ενισχύει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκτεταμένη και στοχευμένη επένδυση στις υποδομές Μεταφορών, με κύριο στόχο την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, την άρση της απομόνωσης, τη μείωση των ρύπων και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού τον Μάρτιο του 2015 και εγκρίθηκαν στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας από τον CEF αντιστοιχούν σε συνολικό προϋπολογισμό 794,4 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας για τη χώρα μας κοινοτικούς πόρους ύψους 538,1 εκατ. ευρώ επιπλέον των προβλεπόμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Οι σχετικές αποφάσεις θα υπογραφούν εντός του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εκταμιευθούν οι σχετικές προκαταβολές.

Με την χρηματοδότηση μέσω του CEF θα υλοποιηθούν σημαντικά τμήματα υποδομών των Μεταφορών στη χώρα μας, κυρίως κατά μήκος του ελληνικού ενδιαφέροντος Διαδρόμου Orient/East Med, όπως είναι τα δύο σιδηροδρομικά έργα που αφορούν στο τμήμα «Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός» και το τμήμα του άξονα Αθήνα –Πάτρα «Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος».

Επίσης θα ολοκληρωθούν μελέτες για έργα που έχουν προγραμματισθεί να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενισχύοντας τη συνέργεια μεταξύ των διατιθέμενων κοινοτικών πόρων. Μεταξύ άλλων δίνεται η ευκαιρία για την ανάπτυξη της Σιδηροδρομικής «Εγνατία», η οποία θα δημιουργήσει νέες προοπτικές στις εμπορευματικές μεταφορές, συνδέοντας την Ευρώπη (μέσω του Λιμένα Ηγουμενίτσας) με την Ανατολή.

Τέλος χρηματοδοτούνται έργα τα οποία αφορούν σε συστήματα Αεροναυτιλίας (SESAR), Ευφυή Συστήματα Μεταφορών (ITS) και ανάπτυξη Θαλασσίων Αρτηριών (MoS) με τη χρήση LNG, όπου φορείς της χώρας συμμετέχουν σε κοινοπραξίες με πολλά άλλα κράτη-μέλη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: