Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Άραγε, πόσοι από τους 300 γνωρίζουν ότι από αύριο μπαίνουμε σε περιπέτειες…

Χωρίς κατηγορία στις 03/04/2016

Όχι πια “φαγωμάρες”!

Τ/Π |> Από αύριο Δευτέρα 4/4 η Ελλάδα μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Στην οικονομικά λαβωμένη χώρα μας, αρχίζει να δημιουργείται ένα κλίμα έντασης που ακόμη και ο πιο «ψύχραιμος» το υποψιάζεται. Ενώ λοιπόν, στην πατρίδα μας έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, σύμμαχοι και εταίροι κάνουν τους ανυποψίαστους.

Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα «Observer», σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του χάους καθώς οι πρόσφυγες ξεσπούν για την αναγκαστική επιστροφή τους στην Τουρκία», προβλέπει «ξέσπασμα βίας εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης», ενώ αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο βίας πριν εφαρμοστεί η συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας την Δευτέρα, 4 Απριλίου».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, δηλώνει μεταξύ άλλων, στη βρετανική εφημερίδα:

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση»…

Και για όποιον δεν κατάλαβε, η κατάσταση είναι αρκετά επικίνδυνη, πρωτίστως στους τόπους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες. Μία κατάσταση με δύο παραμέτρους. Η μία επειδή δεν δείχνουν διατεθειμένοι να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν και η άλλη επειδή η Ελλάδα της ανέχειας και της ανεργίας δεν έχει την δυνατότητα να φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Όσο για τον Πειραιά, η κατάσταση σύντομα αναμένεται να γίνει ανεξέλεγκτη. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επαρκούν για να επιβλέπουν τους 5.377 πρόσφυγες, που είναι εγκλωβισμένοι στο λιμάνι. Ας αφήσουμε τους άλλους 14.608 που βρίσκονται στο Σχιστό (1.950), στον Ελαιώνα (712), στο Ελληνικό (4.493) και στη Μαλακάσα (1.118)…

Το ατύχημα στην όλη κατάσταση είναι ότι εκτός από την αδιαφορία (ίσως και εχθρότητα) που δείχνουν για την περίπτωση σύμμαχοι και εταίροι, είναι και η ασυνεννοησία που επικρατεί στην πολιτική ζωή του τόπου.

Εκεί όπου όλοι έπρεπε να γίνουν μια «γροθιά» για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη τραγωδία, κάθε λίγο και λιγάκι βρίσκουν αιτίες για να «φαγώνονται».

Όταν αύριο θα δούμε πλιάτσικα σε μαγαζιά και σπίτια, μαχαιρώματα, βιασμούς και ό,τι άλλο προκαλείται από πεινασμένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους, τι θα πούνε; Όλο και κάτι ευρηματικό για το… κομματικό συμφέρον.

Όταν ρωτήθηκε κάποτε ο αξέχαστος «πρύτανης» της παγκόσμιας δημοσιογραφίας Marc Marceau, ποια είναι η διαφορά των Ελλήνων με τους Τούρκους, είπε: «Οι Τούρκοι είναι κουτοί και εκλέγουν έξυπνους, ενώ οι Έλληνες είναι έξυπνοι και εκλέγουν (…)». Επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ας πούμε «ποτέ δεν είναι αργά»…

Απάντηση