Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Άρχισαν οι θερινές εκπτώσεις και το λιανικό εμπόριο τρέφει ελπίδες για περίοδο με αύξηση στις πωλήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 08/07/2024

Η διάρκεια θα είναι μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου – Προαιρετικό το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 14 Ιουλίου

|> Με την ελπίδα ότι θα μπει παρένθεση στα θερινά ‘’κεσάτια’’, άρχισαν σήμερα οι εκπτώσεις του καλοκαιριού, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στόχος του λιανικού εμπορίου για το εφετινό καλοκαίρι είναι ο συνολικός τζίρος Ιουλίου και Αυγούστου να κινηθεί πάνω από τον περυσινό πήχη των 7 δισ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων στο ξεκίνημα θα κυμανθούν από 30% έως 50% και προς το τέλος της δίμηνης εκπτωτικής περιόδου ίσως φτάσουν και στο 70%.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά στις 14 Ιουλίου, την ερχόμενη πρώτη Κυριακή της περιόδου των εκπτώσεων, με το πλαίσιο ωραρίου να καθορίζεται από 11:00 έως 20:00.

Οι πέντε κλάδοι του λιανικού εμπορίου με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον κύκλο εργασιών των θερινών εκπτώσεων είναι:

  • ο κλάδος των ενδυμάτων και υποδημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα,
  • ο κλάδος των καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών,
  • ο κλάδος των ρολογιών και κοσμημάτων,
  • ο κλάδος των επίπλων και οικιακού εξοπλισμού,
  • ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Εξ άλλου, όπως ενημερώνει τα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά (ΕΣΠ) σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.  Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024.  Το πλαίσιο ωραρίου για την Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11:00 έως 20:00.

Επομένως, προτείνουμε στους συναδέλφους που επιθυμούν να ανοίξουν την Κυριακή 14 Ιουλίου, να λειτουργήσουν από τις 11:00 πμ έως τις 3:30 μμ.

Σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού την Κυριακή 14/7, η νομοθεσία προβλέπει ότι: Αν η εργασία του προσωπικού κατά την Κυριακή περιοριστεί σε εργασία μέχρι 5 ώρες οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης, οφείλουν όμως να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: