Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ο εμπορικός κόσμος του Πειραιά, διαμαρτύρεται για τα σκουπίδια με επιστολές στον Σκουρλέτη

Χωρίς κατηγορία στις 28/06/2017

Τι αναφέρουν

|> Δικαιολογημένες οι ανησυχίες του εμπορικού κόσμου του Πειραιά, για τις εκατοντάδες “χαβούζες” σκουπιδιών που έχουν πλημμυρίσει την πόλη. Από τη μιά κάνει έκκληση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης και από την άλλη διαμαρτύρεται ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ), για τις επιπτώσεις των σκουπιδιών στην υγεία, τον τουρισμό, αλλά και στην αγορά.

Με αφορμή τις χαοτικές συνέπειες  από τη συσσώρευση τεράστιου όγκου απορριμμάτων, τόσο στον δήμο του Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή του, όσο και σε άλλους δήμους στην Αθήνα, από την παρατεταμένη απεργία των συμβασιούχων στην καθαριότητα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για εξεύρεση λύσης.

Ειδικότερα, σε επιστολή του αναφέρει:

«Αναμφισβήτητα, κατανοούμε και σεβόμαστε τα αιτήματα των εργαζομένων. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά στην απογοητευτική εικόνα, που παρουσιάζει σήμερα η πόλη του Πειραιά, εξαιτίας  των λόφων  των σκουπιδιών, που έχουν δημιουργηθεί, ιδιαίτερα, εάν λάβει κανείς υπόψη πως, το λιμάνι εξυπηρετεί περίπου 20 εκατ. επιβάτες ετησίως. Επιπροσθέτως, η οικονομική ζημία για χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού είναι ήδη τεράστια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, αναζητώντας άμεσα μία λύση και όχι την απόδοση ευθυνών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά άμεσα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να σταματήσει επιτέλους η ομηρία εκατομμυρίων πολιτών, επαγγελματιών και τουριστών, που υποχρεώνονται τις τελευταίες ημέρες να βιώνουν μία εξωφρενική κατάσταση, η οποία ελλοχεύει πολλούς κινδύνους πρωτίστως για τη δημόσια υγεία. Κατ’ επέκταση, θα μπορούσε, αποτελώντας εξαίρεση, να εξεταστεί το ενδεχόμενο –  όπως πραγματοποιείται ο καθαρισμός από τα σκουπίδια εντός του λιμανιού- να γίνεται και πέριξ αυτού. Τονίζουμε ότι το ΕΒΕΠ προτίθεται να σταθεί αρωγός στο Δήμο Πειραιά, σε οποιαδήποτε προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου».

Επίσης ο κ. Β. Κορκίδης, δηλώνει: «Συζητήσεις, συναντήσεις, διαπιστώσεις, δεσμεύσεις, υποσχέσεις, κατηγορίες και ευθύνες, χωρίς όμως λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Αυτή την ώρα απαιτούνται άμεσες λύσεις και όλα τα άλλα έπονται. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους, να βρουν λύση στο πνεύμα της υγιεινής και ασφάλειας, πριν ο κοινωνικός αυτοματισμός σκεπάσει το σοβαρό πρόβλημα των απορριμμάτων. Δεν χρειάζεται, για κάθε χρόνιο πρόβλημα, να περιμένουμε κάποιο προαπαιτούμενο της τρόικας για να μας το λύσουν. Ας αποδείξουμε αυτή τη φορά, ό, τι μπορούμε και μόνοι μας».

Ο Εμπορικός Σύλλογος

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη την ακόλουθη επιστολή:

«Δεδομένης της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ και της τριτοκοσμικής κυριολεκτικά εικόνας της πόλης μας από τη συσσώρευση του μεγάλου όγκου απορριμμάτων, σας μεταφέρουμε την κραυγή αγωνίας και την  έντονη δυσαρέσκεια της πειραϊκής επιχειρηματικής κοινότητας  για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και έχει προκαλέσει ταυτόχρονα διεθνώς αρνητικότατα σχόλια για τη χώρα μας .

Παρά το γεγονός ότι κατανοούμε το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις προσλήψεις και τους συμβασιούχους, ωστόσο θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την ανάληψη  των απαραίτητων πρωτοβουλιών και την εξεύρεση άμεσης, ουσιαστικής λύσης, καθώς εν μέσω της τουριστικής περιόδου και των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, η εκτεταμένη συσσώρευση και η παραμονή των σκουπιδιών, πέραν του σοβαρού κινδύνου που εγκυμονεί για την δημόσια υγεία, πλήττει βάναυσα την προσπάθεια προσέλκυσης των τουριστών και των επιβατών κρουαζιέρας στην πόλη μας.

Θεωρώντας  απαράδεκτο να βρισκόμαστε στο έλεος χαοτικών καταστάσεων που επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό τους πολίτες, τον τουρισμό και  την επιχειρηματικότητα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, παρακαλούμε  για την άμεση παρέμβασή σας και την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος, δίνοντας προτεραιότητα και ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία πέριξ του Λιμανιού, στην αγορά τροφίμων και σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, ενόψει περισσότερων αφίξεων τουριστών – επισκεπτών στην πόλη μας. Ελπίζοντας στην προσοχή και στη άμεση ανταπόκρισή σας με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αναμένουμε σχετικές ενέργειές σας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: