Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έλεγχοι στην αγορά όλης της Επικράτειας από την γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Χωρίς κατηγορία στις 13/04/2017

Δεσμεύσεις στον Πειραιά

|> Από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ελέγχων που έχουν διενεργηθεί την περίοδο των εορτών του Πάσχα σε όλο το φάσμα της διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και εμπορευμάτων από τις υπηρεσίες της σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες για την εποπτεία της αγοράς και την διακίνηση των προϊόντων.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 23 Μαρτίου έως 11 Απριλίου, διενεργήθηκαν συνολικά 791 έλεγχοι σε επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης και διακίνησης προϊόντων, καθώς και σε καταστήματα λιανικής πώλησης και Λαϊκές Αγορές, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις για τις οποίες επεβλήθησαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 53.700 ευρώ.

Παράλληλα, σε συνέχεια πολιτικής απόφασης σε επίπεδο γενικών γραμματέων συναρμόδιων υπουργείων, κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας, των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της γενικής γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, της υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων, του δήμου Αθηναίων και με τη συνδρομή των τοπικών Αστυνομικών Αρχών, διεξάγεται επιχειρησιακό σχέδιο στοχευμένων δράσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία-συσκευασία-τυποποίηση-διακίνηση και εμπορία προϊόντων και τροφίμων ζωικής και φυτικής παραγωγής, υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ).

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου που εκπονήθηκε από το ΣΥΚΑΠ, διενεργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 16-3-2017 έως 11-4-2017 767 έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια, σε επιχειρήσεις διακίνησης ζώντων ζώων, νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων-εκμετάλλευσης σφαγείου, σε Λαϊκές αγορές, σε εταιρείες παραγωγής και εμπορίας αυγών- ωοσκοπικά κέντρα, στα σημεία εισόδου της χώρας και στη «Βαρβάκειο αγορά», στη «Λαχαναγορά του Ρέντη», στο λιμάνι του Πειραιά, στο λιμάνι του Ηρακλείου και στην αγορά της Θεσσαλονίκης.

Κατά τους ελέγχους υπήρξαν ευρήματα και επεβλήθησαν και διοικητικές κυρώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες που συμμετείχαν, ενώ διερευνώνται περαιτέρω οι υποθέσεις που εμπίπτουν στη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνει ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την Επικράτεια και διενεργούνται σε καθημερινή βάση σε όλο το εύρος της διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και εμπορευμάτων και οι λεπτομέρειες επί των ευρημάτων θα ανακοινωθούν απολογιστικά με το πέρας των σχετικών κατά αρμοδιότητα ελέγχων.

Δεσμεύσεις ζωικών και φυτικών προϊόντων από την αντιπεριφέρεια

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα διακίνησης τροφίμων από στελέχη της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Στους ελέγχους, που έγιναν τη Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, έγιναν οι παρακάτω δεσμεύσεις τροφίμων:

  • Κατασχέθηκαν έντερα συνολικού βάρους 230 κιλών, διότι κατά τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο σε αυτοκίνητο- ψυγείο μεταφοράς κρεάτων στο χώρο του λιμανιού του Πειραιά, διαπιστώθηκε έλλειψη σημάνσεων καταλληλότητας και συσκευασίας.

Το συγκεκριμένο προϊόν αποσύρθηκε άμεσα από την αγορά και θα καταστραφεί σύμφωνα με τις διατάξεις της κτηνιατρικής νομοθεσίας.

  • Δεσμεύτηκαν κολοκύθια αγνώστου προελεύσεως συνολικού βάρους 480 κιλών, διότι κατά τον ποιοτικό έλεγχο σε επιχείρηση εμπορίου αγροτικών προϊόντων στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη κρίθηκαν ως μη κανονικά κολοκυθάκια συνολικού βάρους 480 κιλών, συσκευασμένα σε 80 χαρτοκιβώτια επειδή το προϊόν δεν πληρούσε τις απαιτήσεις των διατάξεων της νομοθεσίας ως προς τη σήμανση.
  • Δεσμεύτηκαν παρασκευάσματα κρέατος συνολικού βάρους 90 κιλών, σε κρεοπωλείο του Πειραιά διότι κατά τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο βρέθηκαν κατεψυγμένα κοκορέτσια σε απόψυξη, από τα οποία απουσίαζε η σήμανση καταλληλότητας.

Η τύχη του δεσμευθέντος προϊόντος θα κριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της κτηνιατρικής νομοθεσίας.

Τέλος,

  • Στη δέσμευση πατάτας συνολικού βάρους 2.400 κιλών, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Συγκεκριμένα, κατά τον διενεργηθέντα ποιοτικό έλεγχο σε επιχείρηση εμπορίου αγροτικών προϊόντων στον Πειραιά, οι ελεγκτές εντόπισαν και δέσμευσαν, ως μη κανονικές, πατάτες αγνώστου προελεύσεως συνολικού βάρους 2.400 κιλών, λόγω απουσίας της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία σήμανσης στα μέσα συσκευασίας.

Επισημαίνεται ότι η σήμανση αποτελεί την ταυτότητα των προϊόντων, διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητά τους και αποτρέπει τις ελληνοποιήσεις.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: