Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έλεγχος συνόρων από τον βουλγαρικό στρατό για την μη εισροή μεταναστών

ΕU στις 22/08/2015

H βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει σειρά μέτρων με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας με στόχο τον έλεγχο των συνόρων και προκειμένου να προληφθεί η εισροή μεταναστών που έρχονται από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.
Δεδομένης της κατάστασης «στις γειτονικές χώρες και το κύμα των προσφύγων, το υπουργείο Άμυνας θα προτείνει μέτρα προκειμένου να προασπιστεί, μαζί με το υπουργείο Άμυνας, τα σύνορα του Κράτους» επισήμανε το υπουργείο Άμυνας σε ένα δελτίο Τύπου.
Η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν μέτρα «προληπτικού χαρακτήρα που θα αφορούν τα σύνορα με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ» (νοτιοδυτικά). Εντούτοις η ίδια σημείωσε μια απουσία «αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης προς την χώρα».
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εκτός του Χώρου Σένγκεν στον οποίο προβλέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, η Βουλγαρία είχε μέχρι σήμερα παρακαμφθεί από τα κύματα μεταναστών που έρχονταν από την Ελλάδα και οι οποίοι κατευθύνονταν μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας προς την Ουγγαρία και τη δυτική Ευρώπη.
Εντούτοις η ΠΓΔΜ έκλεισε με μία ισχυρή αστυνομική δύναμη τα σύνορά με την Ελλάδα και η Ουγγαρία ξεκίνησε την οικοδόμηση ενός φράκτη στα σύνορά της με τη Σερβία.
Οι προσπάθειες της Βουλγαρίας επικεντρώνονταν από το 2013 στη βουλγαροτουρκική μεθόριο. Σημείο διέλευσης των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή οι οποίοι μέσω της Τουρκίας κατευθύνονταν προς την Ευρώπη, η Βουλγαρία υποδέχθηκε 11.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Σύρους, το 2014 και 9.000 από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2015.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: