Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έμπρακτη απάντηση για το Δημογραφικό από την Interamerican

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 04/05/2015

Η εκδήλωση με θέμα “Στροφή στην Ανάπτυξη” που οργάνωσε πρόσφατα ο ΣΕΒ, με αφορμή την παρουσίαση στη χώρα μας του EFSI/ “Σχεδίου Γιουνκέρ” από τον Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο επίτροπο για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, της Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, περιέλαβε μία ενδιαφέρουσα ανάλυση του σημαντικού ζητήματος της ασφάλισης της υγείας στην Ελλάδα και της προοπτικής του συστήματος υγείας.

Ο Γιώργος Βελιώτης (φωτό), πρόεδρος του Health Group της μεγαλύτερης κοινοπραξίας ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών EURAPCO και γενικός διευθυντής κλάδων ζωής και υγείας της INTERAMERICAN, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία στο επίπεδο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εστίασε στον μείζονα κίνδυνο που εγκυμονεί για το δημόσιο σύστημα το δημογραφικό πρόβλημα. Οι διαστάσεις του φαινομένου της γήρανσης του πληθυσμού προβλέπονται εκρηκτικές.

Σύμφωνα με αξιόπιστες μελέτες, μέχρι το 2050 θα είναι άνω των 65 ετών 103 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ενώ υπολογίζονται σε 38 εκατομμύρια οι πολίτες που θα υπερβαίνουν την ηλικία των 80 ετών. Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι ακόμη πιο αποθαρρυντικά.

Το εξειδικευμένο και με διεθνή εμπειρία στον σχεδιασμό συστημάτων υγείας διοικητικό στέλεχος της INTERAMERICAN παρουσίασε στον τομέα των υπηρεσιών υγείας μία πρότυπη λύση υποστήριξης στην τρίτη ηλικία από ένα οργανωμένο σύστημα, όπως το έχει εκπονήσει η εταιρεία σε στάδιο μελέτης.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Κέντρων – υποδομών για παροχή υπηρεσιών έως και σε 450 άτομα για προσωπική φροντίδα, κλινικές εξετάσεις και θεραπείες, φυσιοθεραπεία, μικροεπεμβατική ιατρική, αποκατάσταση κ.ά. υπηρεσίες. Η υλοποίηση θα δημιουργήσει περί τις 350 θέσεις εργασίας, θα δώσει την ευκαιρία σε ασφαλιστικούς οργανισμούς να προωθήσουν ελκυστικά προϊόντα μακροχρόνιας φροντίδας, θα ορίσει την Ελλάδα ως διασυνοριακό τόπο προορισμού για τους ηλικιωμένους, ενώ σε επόμενη φάση θα ανοίξει δρόμο για στρατηγικές συνεργασίες εμπλεκομένων φορέων.

Πρόκειται για πρόταση μετάβασης σε μία κατάσταση “Silver Economy” για την Ευρώπη, στην οποία η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο λόγω ποικίλων πλεονεκτημάτων για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου – ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών, υπηρεσιών ιατρικής και παραϊατρικής χαμηλού κόστος συγκριτικά με άλλες χώρες κ.λ.π. Ένα ανάλογο Κέντρο είναι εφικτό να δημιουργηθεί με κόστος 35 εκατ. ευρώ συνολικά –περιλαμβάνει κτηριακές υποδομές, εξοπλισμό, κόστος αρχικής λειτουργίας- και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κατασκευαστικές εταιρείες, από προμηθευτές, με venture capital, καθώς και με ιδιαίτερο δανεισμό του EFSI. Η υλοποίηση του έργου θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε διάστημα 18-24 μηνών. Μάλιστα, η INTERAMERICAN  διαθέτει για τον σκοπό αυτόν και την κατάλληλη έκταση, στη Βάρη Αττικής.

Σημειώνεται ότι η INTERAMERICAN  έχει, ήδη, αναπτύξει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σύστημα υγείας στη χώρα μας με πανελλαδικό δίκτυο υγείας και ιδιόκτητες υποδομές, που στην προοπτική της εταιρείας μπορεί να “σηκώσει” και ανάλογα Κέντρα και να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Η τεχνογνωσία, άλλωστε, της εταιρείας αποτελεί μία ασφαλή και σοβαρή βάση ανάπτυξης, καθώς η INTERAMERICAN ανήκει στον μεγαλύτερο ασφαλιστή υγείας στην Ευρώπη, στον όμιλο ACHMEA, και συμμετέχει –εκτός από την κοινοπραξία EURAPCO- στο Federation of Health Plans ως η μοναδική ασφαλιστική εταιρεία υγείας από την Ελλάδα, αποκομίζοντας διαρκή ενημέρωση για της σύγχρονες τάσεις διεθνώς, πρόσβαση σε εξειδικευμένη, σύγχρονη τεχνογνωσία και εμπλοκή σε μεγάλα ερευνητικά προγράμματα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: