Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Απλά Μαθήματα Ρητορικής” του Άδωνι Γεωργιάδη – Παρουσίαση  

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 10/06/2022

Ένα βιβλίο με εξαιρετικό ενδιαφέρον και ουσιαστικό υλικό, για όσους θέλουν να μάθουν την τέχνη του λόγου, την μέθοδο, την πειθώ…

|> “Απλά Μαθήματα Ρητορικής”, είναι ο τίτλος του βιβλίου του Άδωνι Γεωργιάδη, το οποίο παρουσιάστηκε στον κατάμεστο “Ελληνικό Κόσμο” – ένα βιβλίο το οποίο διδάσκει την ρητορική τέχνη, «πειθοῦς δημιουργός» σε όλους όσοι θέλουν να μάθουν την τέχνη του λόγου, την μέθοδο, την τεχνική, την πειθώ, τους κανόνες και τις αρχές που μεταμορφώνουν έναν απλό ομιλητή σε δεινό ρήτορα.

Ένα βιβλίο με εξαιρετικό ενδιαφέρον και ουσιαστικό υλικό για τα μυστικά της κατάκτησης του βήματος με απλά και κατανοητά βήματα για όλους. Ένα ταξίδι στον χρόνο, την γέννηση της ρητορικής τέχνης, την ιδεολογική σύγκρουση μεταξύ Ρητορικής της Φιλοσοφίας, με αναφορές στον Αριστοτέλη και την Τέχνη της Ρητορικής, την υπεράσπιση της αλήθειας του Πλάτωνος και την αναγκαιότητα της Ρητορικής στις μέρες μας που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ηγέτες του παρόντος αλλά και του μέλλοντος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμένος, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκη Κεραμέως, Θάνος Πλεύρης, Νίκος Παπαθανάσης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Γιάννης Τσακίρης, Χρήστος Δήμας, Νίκος Χαρδαλιάς, Ζωή Ράπτη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Γιώργος Στύλιος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος και πολλοί άλλοι βουλευτές.

Παρόντες, επίσης, ήταν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ και πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δημοσιογράφοι, μαθητές της “Ελληνικής Αγωγής” και πλήθος κόσμου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Για το βιβλίο μίλησαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Β΄ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος και ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε.

Η βραδιά της παρουσίασης του βιβλίου άνοιξε με μια εντυπωσιακή εικόνα: την εικόνα των ανθρώπων που παρακολούθησαν επί σειρά ετών τα απολύτως επιτυχημένα μαθήματα ρητορικής που παρουσίαζε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη Σχολή Αρχαίων Ελληνικών “Ελληνική Αγωγή”, την οποία ίδρυσε ο ίδιος πριν από 28 χρόνια.

«Ο συγγραφέας προχωρεί πέραν μιας συνηθισμένης προσέγγισης, επιδιώκοντας ευθύβολα να αναδείξει την πανάρχαια τέχνη της πειθούς για τον άνθρωπο του σήμερα και του αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια, πρόεδρος Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών & Πολιτισμικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γεωργία ΞανθάκηΚαραμάνου, η οποία προλόγισε την εκδήλωση.

Στη συνέχεια, οι ομιλητές τόνισαν τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η γνώση στο βιβλίο του Άδωνι Γεωργιάδη, σημειώνοντας το πόσο χρήσιμο είναι να υπάρχουν απλές και ξεκάθαρες οδηγίες για κάθε υποψήφιο καλό ρήτορα, όπως για παράδειγμα το πως μπορεί να «συνδεθεί» με το κοινό του, πως να τοποθετήσει τη φωνή και τον τόνο της ομιλίας του, πως να διατηρεί την ψυχραιμία του στις δύσκολες καταστάσεις, πως να κερδίζει στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις , πως να κατακτά το ακροατήριο του και πολλά ακόμη.

Ο Μάκης Βορίδης επεσήμανε την σημασία ενός τέτοιου βιβλίου σήμερα, καθώς όπως είπε «αποτελεί ένα πραγματικό εγχειρίδιο για κάθε καλό ρήτορα. Γιατί δεν αρκεί μόνο το ταλέντο. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και φυσικά ουσιαστικές τεχνικές για να κερδίσεις το ακροατήριο σου, τεχνικές που αναφέρονται αναλυτικά από τον Άδωνι Γεωργιάδη. Του χρωστάμε πολλά που συνεχίζει να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και τις αξίες των προγόνων μας. Η ρητορική και ο λόγος πάντα έφερνε, φέρνει και θα συνεχίσει να φέρνει τους ανθρώπους κοντά και πάντα θα συνεχίσει να μας ενώνει».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως το βιβλίο του Άδωνι Γεωργιάδη διαθέτει όπως είπε «και λόγο και πάθος και ήθος, συστατικά που κάνουν κάθε ρήτορα που ανεβαίνει στο βήμα να διακρίνεται», χαρακτηρίζοντας τα «Απλά Μαθήματα Ρητορικής»,  «ένα πραγματικό εγχειρίδιο για κάθε άνθρωπο που θέλει να εκφράσει με σαφήνεια και αλήθεια τις σκέψεις του», ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη δουλειά που γίνεται στη σχολή της “Ελληνικής Αγωγής” «που με ξεχωριστό τρόπο μαθαίνει στα νέα παιδιά να αγαπούν τα αρχαία ελληνικά».

Ο Γρηγόρης Ψαριανός αναφέρθηκε στην αξία της ελληνικής γλώσσας, δηλώνοντας πως «οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν όλα τα πολύτιμα που πρεσβεύει», συμπληρώνοντας πως «πράγματι η ρητορική είναι υψηλή τέχνη και ο κύριος Γεωργιάδης έχει κάνει μια εξαιρετική και ξεχωριστή δουλειά στο βιβλίο του αυτό», ενώ ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος στάθηκε μεταξύ άλλων στο ότι «οι συμβουλές που με τόσο απλό και κατανοητό τρόπο μοιράζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης μπορούν να γίνουν ένα αληθινό εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων που θέλουν να κερδίσουν το κοινό τους», χαρακτηρίζοντας τα μαθήματα ρητορικής «πολύτιμα», αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «το ταλέντο δεν φτάνει για να ξεχωρίσει κάποιος. Χρειάζεται πάντα και η αλήθεια του λόγου».

ΟΆρης Πορτοσάλτε μίλησε για τους λόγους που ένα τέτοιο βιβλίο είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ μια που «κάθε ρήτορας που θέλει με αλήθεια και πειθώ να αιχμαλωτίσει το ακροατήριο του μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες του συγγραφέα που αγαπά με τρόπο βαθύ και αληθινό τόσο τη γλώσσα όσο και την ιστορία μας».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαιρετικά ευδιάθετος αντάλλαξε αστεία και πειράγματα με τους ομιλητές σε μια συζήτηση ανθρώπινη και αληθινή, ομολογώντας πως «η συγγραφή και τα βιβλία έχουν πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου». Μάλιστα, μοιράστηκε , άγνωστα περιστατικά, αλλά και σημαντικές στιγμές κατά τη διάρκεια των 25 χρόνων της διδασκαλίας του στην “Ελληνική Αγωγή”.

Εκμυστηρεύτηκε δε, ότι είναι τεράστια η χαρά του όταν βλέπει ανθρώπους να κατακτούν το βήμα, στηριζόμενοι στις δικές του οδηγίες και τα δικά του “Απλά Μαθήματα Ρητορικής” , συμπληρώνοντας πως «στην Αρχαία Ελλάδα ήταν απαραίτητο για όλους να κάνουν μαθήματα ρητορικής αφού έτσι είχαν τη δυνατότητα και τις γνώσεις να ξεχωρίζουν εύκολα τους δημαγωγούς». Υποσχέθηκε μάλιστα στους φίλους του, πως το βιβλίο αυτό είναι μόνο η αρχή της συγγραφικής του δράσης αφού σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα με πρώτο στη σειρά τα “Μαθήματα Ιστορίας” μια που ο υπουργός Ανάπτυξης είναι δεινός γνώστης και λάτρης της Ιστορίας.

Τέλος, οι ομιλητές συμφώνησαν ομόφωνα πως δεν μιλάμε για “Απλά Μαθήματα Ρητορικής” αλλά για “Πολύτιμα Μαθήματα Ρητορικής”!

> Η  “Ελληνική Αγωγή” διαθέτει ήδη μια σειρά έργων του Άδωνι Γεωργιάδη σε ψηφιακή μορφή αλλά και πολλά ακόμη έργα για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: