Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ένα δισ. από την ΕΕ για τους άνεργους νέους

ΕU στις 10/02/2015

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν σήμερα Τρίτη το πρωί με την επίτροπο Marianne Thyssen το πρόσφατο σχέδιο για τη διάθεση 1 δισ. ευρώ στην πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων μέσα στο 2015. Η πλειοψηφία των ομιλητών υποστήριξε την ιδέα της επιτάχυνσης της χρηματοδότησης των έργων που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, αναπτύσσοντας παράλληλα μακροπρόθεσμες λύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν η ΕΕ να αναλάβει άμεση δράση για την μείωση του αριθμού των νέων ανέργων που έχουν φτάσει συνολικά τα 7,5 εκατομμύρια στην ΕΕ.

Στις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο, και ειδικά στη νότια Ευρώπη, το 50% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών είναι άνεργοι. Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές, ενώ ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχία σε ό,τι αφορά την ικανότητα των ευρωπαϊκών κρατών να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια αποτελεσματικά συμβάλλοντας στη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας, και όχι δαπανώντας τα σε προσωρινές λύσεις.

Τα κράτη μέλη εφαρμόζουν το πρόγραμμα “Εγγύηση για τη Νεολαία“, τα μέτρα του οποίου αποσκοπούν στη μείωση της ανεργίας των νέων μέσω της ταχύτερης μετάβασης από την εκαπίδευση στην εργασία. Η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων αφορά τα κράτη μέλη που έχουν περιοχές όπου η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 25%. Η νέα πρόταση μπορεί να αυξήσει κατά τριάντα φορές τη χρηματοδότηση που θα λάβουν τα κράτη μέλη της ΕΕ μέσα στο 2015 για την ενίσχυση των προσπαθειών τους για την επαναφορά 650.000 νέων στην αγορά εργασίας.

Η επίτροπος Marianne Thyssen εξήγησε ότι η επιτάχυνση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της συνολικής χρηματοδότησης για την περίοδο 2014-2020, είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότητα των έργων ενώ υποσχέθηκε αυστηρούς ελέγχους και πλήρη αξιολόγηση των σχεδίων, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο αυτό δεν θα επηρεάσει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ούτε τις πληρωμές από άλλα ταμεία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να τροποποιήσουν τον κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ η αύξηση της χρηματοδότησης για το 2015.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: