Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Κάτι συμβαίνει… στο θέατρο “Βέμπο” με την “Κυρία Επιθεώρηση”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 14/11/2021

Ένα υπερθέαμα-πρόταση για την επιστροφή αυτού του θεατρικού είδους πάνω σε υγιείς βάσεις, χωρίς βωμολοχίες και “κρυάδες” – Το θέαμα του θεατρικού χειμώνα

Παντελής Ξανθίδης |> «Πολλά» είχα ακούσει για την επιθεώρηση που ετοίμαζε ο Μάκης Δελαπόρτας στο θέατρο «Βέμπο» με παραγωγό τον Μάρκο Τάγαρη. Μάθαινα για ένα «υπερθέαμα αφιερωμένο στη χρυσή εποχή της ελληνικής επιθεώρησης» που θα συνδύαζε «τις καλύτερες στιγμές των επιθεωρήσεων που άφησαν εποχή στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου» και τέτοια…

Αν δεν υπήρχαν τα ονόματα του Μάρκου Τάγαρη, που γνωρίζω πάνω από σαράντα χρόνια και του Μάκη Δελαπόρτα που τον ξέρω κάποιες δεκαετίες, θα εκλάμβανα τις διαδόσεις ως… έπεα πτερόεντα! Και δικαιολογημένα, διότι σε εποχή κορωνοϊού, με τον κόσμο τού θεάτρου να έχει λυγίσει, ποιος θα σκεπτόταν υπερπαραγωγές με φρου-φρου κι αρώματα…

Υπήρχαν τα τρία θετικά δεδομένα: Πρώτα ο Μάρκος Τάγαρης με τις τόσες και τόσες αξιοπρεπείς θεατρικές παραγωγές, μετά ο Μάκης Δελαπόρτας με τις ποιοτικές και φινετσάτες δουλειές και έπειτα το θέατρο «Βέμπο» με τη σκιά του αξέχαστου Βαγγέλη Λιβαδά. Όμως ήταν αρκετά αυτά τα δεδομένα για να ξαναζήσει το ελληνικό θέατρο τις δόξες τού άλλοτε; Και όμως!

Η παράσταση ανέβηκε και από εκείνο το φθινοπωρινό βράδυ της πρεμιέρας μέχρι και σήμερα το θέατρο της οδού Καρόλου «ζει» τα περασμένα με τις «ιστορικές» μεγαλειώδεις παραστάσεις!

«Η κυρία Επιθεώρηση» είναι ο τίτλος και πράγματι πρόκειται για ένα υπερθέαμα αφιερωμένο στη χρυσή εποχή της ελληνικής επιθεώρησης που συνδυάζει τις καλύτερες στιγμές των επιθεωρήσεων που άφησαν εποχή στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου! Μόνο με μία διευκρίνιση που πρέπει να τονιστεί: Δεν υπάρχει βωμολοχία! Και κάτι άλλο σημαντικό: Η παράσταση μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για την επανέναρξη τού θεατρικού είδους που λέμε «επιθεώρηση» και το οποίο να στηρίζεται στα «παραδοσιακά» συστατικά του και όχι στα «προστιθέμενα» με τις βωμολοχίες, το φτηνό χιούμορ και την παρεξηγημένη έννοια της σάτιρας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η επιθεώρηση του θεάτρου «Βέμπο» είναι πράγματι… κυρία!  Είναι μία θαυμάσια ιδέα και μία αξιοπρεπής δουλειά! Μία αξιόλογη πρόταση για την επιστροφή του είδους στις ελληνικές θεατρικές σκηνές, πάνω σε υγιείς βάσεις. Με σύγχρονους προβληματισμούς, με πολιτική (και όχι κομματική) σάτιρα και κοινωνικές καταγγελίες με χιούμορ που να θίγονται καταστάσεις και όχι προσωπικότητες.

Η εν λόγω επιθεώρηση, είναι ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα με φαντασμαγορία και άπλετο χιούμορ. Η παραγωγή δείχνει ότι «πέταξε τα λεφτά από το παράθυρο για να μπουν από την πόρτα», όπως έλεγε ο Χέλμης.

Ο Μάκης Δελαπόρτας σκηνοθέτησε μία αξιοζήλευτη παράσταση, με βοηθό σκηνοθέτη τον Γιάννη Ζαράγκαλη, ενώ τα κείμενα τα έγραψε μαζί με τον Στέλιο Παπαδόπουλο. Οι χορογραφίες είναι του Θοδωρή Πανά, τα σκηνικά της Δέσποινας Βολίδη και η κατασκευή των κοστουμιών της Σίλιας Δεμίρη.

Τον ρόλο του αφηγητή στην επιθεώρηση έχει αναλάβει ο Μάκης Δελαπόρτας και τη σκηνή του θεάτρου «Βέμπο» τιμούν επίσης με την παρουσία τους -ερμηνεύοντας ξεκαρδιστικά νούμερα- ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Καστάνη, η Ζέτα Δούκα, η Νίνα Λοτσάρη, ο Παναγιώτης Πετράκης, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και ο Κώστας Μακεδόνας ο οποίος δεν αρκείται στο τραγούδι!

Το μπαλέτο αποτελούν ο Θοδωρής Πανάς και οι: Ανδριάνα Στεργιούλη, Ελένη Δήμου, Ηλίας Μανιατόπουλος, Σαβίνα Σαμαρά και Ντιάνα Νταβίντοβα.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η παράσταση είναι με ζωντανή ορχήστρα -με ενορχηστρωτή τον Κωνσταντίνο Παγιάτη– η οποία συνοδεύει τον θίασο σε τραγούδια εποχής τα οποία ερμηνεύονται άψογα επί σκηνής από όλους τους συντελεστές.

Υ/Γ Δεν γνωρίζω εάν το υπουργείο Πολιτισμού ασχολείται με το ελεύθερο θέατρο, αλλά τέτοιου είδους παραστάσεις -σαν αυτή την επιθεώρηση του θεάτρου «Βέμπο»- ίσως δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: