Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εκστρατεία κατά των τουρκοσειρών σε ελληνικά κανάλια

FLASH στις 31/05/2020

Έρευνα του International Hellenic Assosiation: Τουρκική προπαγάνδα με… φερετζέ! – Ποιες οι δαπάνες των διαφημιζομένων εταιρειών

|> Μία εκστρατεία κατά των μεταδιδόμενων τουρκικών σειρών σε ελληνικά κανάλια, βρίσκεται σε εξέλιξη από το International Hellenic Assosiation (ΙΗΑ) και με σημερινή του ανακοίνωση στον ιστότοπό του καλεί τους Έλληνες τηλεθεατές, να μην δέχονται την τουρκική προπαγάνδα, αλλάζοντας κανάλι. Κλικ ΕΔΩ.

Μάλιστα η ΙΗΑ, στην ανακοίνωσή της δημοσιοποιεί, στο πλαίσιο της έρευνάς της, ποιές εταιρείες διαφημίζονται στις μεταδιδόμενες τουρκικές σειρές από κανάλια ΣΚΑΪ και STAR, κατά την περίοδο από 25 έως 29 Μαΐου 2020.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΙΗΑ, με τίτλο “Τουρκική προπαγάνδα; Αλλάζουμε κανάλι!”, αναφέρει:

Την εβδομάδα 25 – 29 Μαΐου 2020  εκατόν πέντε  διαφορετικές εταιρίες, «χρηματοδότησαν» με την δαπάνη περίπου 445 διαφημιστικών μηνυμάτων τις τουρκικές σειρές–βιτρίνα της ελληνικής τηλεόρασης.

Όπως προκύπτει από το εβδομαδιαίο «Παρατηρητήριο Διαφημίσεων Τουρκοσειρών στην Ελληνική TV», δύο μόνο μεγάλες πολυεθνικές κάλυψαν ποσοστό μεγαλύτερο του 17% των συνολικών διαφημίσεων ολόκληρης της εβδομάδος σε τουρκοσειρές της ελληνικής τηλεόρασης (> δείτε αναλυτικά στο τέλος της ανακοίνωσης).

Πρόκειται για  την πολυεθνική (σ.σ. αναφέρεται η επωνυμία της) που εδρεύει στο Οχάιο των  ΗΠΑ (σχετικό: Ιστορία μου, αμαρτία μου: Η Procter & Gamble (Ελλάς) διαφημίζεται σε τουρκοσειρές) και την (σ.σ. αναφέρεται επωνυμία), μια φαρμακευτική πολυεθνική με έδρα την Βρετανία, η οποία είναι βουτηγμένη σε σκάνδαλα από την Αμερική και την Ευρώπη μέχρι την μακρινή Κίνα όπου το 2014, Κινέζικο δικαστήριο την καταδίκασε για διαφθορά σε πρόστιμο 380 εκατομμυρίων Ευρώ.

Αυτές οι δύο πολυεθνικές στήριξαν τις τουρκοσειρές της ελληνικής τηλεόρασης «αγοράζοντας» περίπου το 17%  όλων των διαφημίσεων των τουρκοσειρών της ελληνικής τηλεόρασης, την εβδομάδα 25-29 Μαΐου 2020, με χρήματα -φυσικά- των πελατών τους.

Όπως είναι γνωστό, μέσα στην τιμή που πληρώνουμε για να αγοράσουμε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, συμπεριλαμβάνεται και η διαφημιστική δαπάνη που επιβαρύνει τον καταναλωτή, δηλαδή την τσέπη μας.

Αν λοιπόν αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ για το  σπίτι μας (σ.σ. αναφέρεται σειρά επωνυμιών προϊόντων) ή από το φαρμακείο της γειτονιάς μας( (σ.σ. αναφέρεται σειρά επωνυμιών προϊόντων), τότε πληρώνουμε και από την δική μας τσέπη την διαφήμιση των προϊόντων αυτών σε τουρκοσειρές της ελληνικής τηλεόρασης!

Μπορούμε όμως να απέχουμε από την αγορά όλων αυτών των προϊόντων – τουλάχιστον μέχρι να σταματήσουν να προκαλούν τον ελληνικό λαό, με τις διαφημίσεις τους σε προπαγανδιστικές τουρκοσειρές οι οποίες παρουσιάζουν μια όμορφη και ηθική τουρκική κοινωνία και φέρνουν την τουρκική γλώσσα μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

Άλλωστε όλα τα προϊόντα των παραπάνω πολυεθνικών έχουν ανταγωνιστικά «υποκατάστατα» τα οποία μπορούμε να αγοράσουμε – ιδίως όταν αυτά δεν είναι εισαγόμενα, παράγονται στην Ελλάδα και φέρουν την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» ή (ακόμα καλύτερα) «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ».

Είναι λοιπόν δική μας επιλογή να γυρίσουμε την πλάτη στα προϊόντα που πληρώνουν από την δική μας τσέπη την διαφήμιση τους σε τουρκοσειρές της ελληνικής τηλεόρασης!

Εκτός από τις παραπάνω δύο εταιρίες, υπάρχουν και πέντε ακόμα εταιρίες που αναδείχτηκαν Χρυσοί Χορηγοί, με 12 ή περισσότερες διαφημιστικές παρουσίες την εβδομάδα 22-29 Μαΐου 2020, σύμφωνα με τον κατάλογο που ακολουθεί: (σ.σ. Δημοσιεύεται κατάλογος των εταιρειών)

Κάνουμε έκκληση, για μια ακόμα φορά, στις επιχειρήσεις που διαφημίζονται μέσα από τις τουρκικές σειρές των καναλιών STAR και ΣΚΑΪ  να δώσουν οδηγίες στις διαφημιστικές τους εταιρίες ώστε να εξαιρούν από την προβολή διαφημιστικών τους μηνυμάτων τις τουρκικές σειρές που μεταδίδονται από την ελληνική τηλεόραση. Μια τέτοια ενέργεια αποτελεί στοιχειώδη αντίδραση προβληματισμού απέναντι στην επικίνδυνη για την ειρήνη επιθετικότητα των Τούρκων.

Την εβδομάδα που πέρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου διακήρυξε με τον πιο επίσημο τρόπο πως «μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού ένα νέο προσφυγικό κύμα θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα», ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα παρενοχλεί την Τουρκία στο Αιγαίο» (!) και ο Γ.Γ. του συγκυβερνώντος κόμματος των Γκρίζων Λύκων Ισμέτ Μπουγιουκαταμάν απείλησε τους Έλληνες πως μετά το 1922 «αυτή τη φορά μπορεί να χρειαστεί να κολυμπήσουν μέχρι τη Σικελία».

Το αποκορύφωμα ήταν η 29η Μαΐου 2020, η 567η επέτειος από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Οι Τούρκοι φρόντισαν να μας θυμίσουν και πάλι πως η πόλη του Κωνσταντίνου χτίστηκε χίλια ολόκληρα χρόνια πριν φθάσουν εκεί οι κατακτητές της, οι οποίοι φέτος τοποθέτησαν μπροστά στην Αγία Σοφία ψεύτικα τείχη ώστε να τα «γκρεμίσουν» και να κάνουν «αναπαράσταση της άλωσης» σε μια κακόγουστη φιέστα.

Τέλος, η τουρκική προπαγάνδα μέσα από τις «αθώες» τουρκοσειρές, έδειχνε την περασμένη εβδομάδα, στην τουρκική εκδοχή του «Γιατρού», σημαία του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου το οποίο αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία, να κυματίζει παρέα με την τουρκική.

Η προπαγανδιστική, έμμεση «υποβολή» στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό της σημαίας ενός μορφώματος που δημιούργησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αποτελεί προσβολή για τον σταθμό που προβάλλει την τουρκοσειρά, το αμέριμνο και ανυποψίαστο τηλεοπτικό κοινό που την παρακολουθεί ακόμα, καθώς και για τις εταιρίες που πληρώνουν τα χρήματα των πελατών τους προκειμένου να διαφημιστούν σε αυτήν.

Για τους λόγους αυτούς και πολλούς ακόμα που έχουν ήδη αναφερθεί ή θα αναλύονται σταδιακά στο μέλλον, όταν ανοίγουμε την τηλεόραση μας και βλέπουμε Τουρκική προπαγάνδα, Αλλάζουμε κανάλι!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: