Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πώς αποτιμούν χειμώνα και εκπτώσεις ΕΒΕΠ και ΕΣΠ

Χωρίς κατηγορία στις 02/03/2019

Έτσι “είδαν” την κίνηση της αγοράς οι έρευνες του Επιμελητηρίου και των εμπόρων 

|> Τα υπερπλεονάσματα από την υπερφορολόγηση, συνεχίζουν να δημιουργούν κινδύνους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που κινείται σε θετικούς, αλλά χαμηλότερους των προσδοκιών ρυθμούς μεγέθυνσης. Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, όπου τονίζεται ότι οι προκλήσεις μάλιστα για την ελληνική οικονομία συνεχώς αυξάνονται, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σχεδόν ταυτόχρονα σε μία τριετή μεταμνημονιακή και μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Σε μεγάλο βαθμό, οι προσδοκίες της επιχειρηματικότητας σχετίζονται με τις προεκλογικές παροχές, όπως συμβαίνει κάθε φορά που γίνονται εθνικές εκλογές. Όμως, οι τριπλές εκλογικές αναμετρήσεις το 2019 κρατούν σε στάση αναμονής τους επενδυτές, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον, δεν ευνοεί την εισροή κεφαλαίων για πραγματοποίηση επενδύσεων που κυμαίνονται στο 7%, αντί του 15%, που απαιτείται.

Η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για 7ο συνεχόμενο μήνα μέχρι τον Δεκέμβριο ευνοεί τις εξελίξεις στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, που σημείωσε αύξηση +4% το 2018 και αποτυπώνει τις συνθήκες αύξησης της απασχόλησης και των μισθών.

Όμως το ξεκίνημα του 2019 δεν είχε την ίδια δυναμική, δείχνοντας σημάδια κόπωσης. Απόδειξη είναι ότι οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις φαίνεται να ήρθαν και να έφυγαν απαρατήρητες, με τους περισσότερους καταναλωτές να έχουν εθιστεί στις εκπτώσεις και προσφορές όλο τον χρόνο. Εκτός μάλιστα από τη μείωση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων λιανικής που κυμαίνεται 5-10% το πρώτο δίμηνο του έτους, παρατηρείται και μία περαιτέρω μετατόπιση του τζίρου από τους μικρότερους στους μεγαλύτερους του εμπορίου περίπου 7-8%.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο και από τις διεθνείς εξελίξεις, δείχνουν να τηρούν μία στάση αναμονής, διαμορφώνοντας «μικτές τάσεις» στην πραγματική οικονομία. Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία που δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας, συνοψίζονται στην επιβράδυνση της Ευρωζώνης, τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα κόκκινα δάνεια, τις δικαστικές διεκδικήσεις, το προεκλογικό κλίμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που παρά την αύξηση των εξαγωγών παρουσίασε επιδείνωση κατά 2,75 δις ευρώ. Πιεστικά προβλήματα, είναι αυτά των «κόκκινων» δανείων, της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, λόγω κρίσιμων επικείμενων δικαστικών αποφάσεων που ενδέχεται να δημιουργήσουν επιπλέον υποχρεώσεις περίπου 4 δις ευρώ.

Στην Ευρωζώνη, το οικονομικό κλίμα συνέχισε να επιδεινώνεται το 2019 κυρίως λόγω της περαιτέρω εξασθένισης των προσδοκιών, παρά την ελαφρά ανάκαμψη στο λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Με βάση τις χειμερινές προβλέψεις της Ε.Ε. ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ε.Ε.-28 θα περιοριστεί το 2019 σε +1,5%, από +1,9% το 2018. Για το ελληνικό Α.Ε.Π., η Ε.Ε. διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της σε +2,2% το 2019 και +2,3% το 2020, κάνοντας λόγο για δυναμική συμβολή των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές περίμεναν την ανάπτυξη να κινείται στα επίπεδα του 4-4,5%.

Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών ανήλθαν σε 33,4 δισ. € το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 15,7% σε σύγκριση με το 2017. Η θεαματική άνοδος των εξαγωγών αποτέλεσε τον κύριο μοχλό ανάπτυξης το 2018, παρά την εξασθένιση που παρατηρήθηκε στο διεθνές εμπόριο αγαθών και των τάσεων προστατευτισμού που διαμορφώθηκαν. Οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν δυναμικούς ρυθμούς επέκτασης και ο βαθμός διείσδυσης της ελληνικής οικονομίας στην παγκόσμια αγορά έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να ανακάμπτει, απέχοντας όμως σημαντικά από τα προ κρίσης επίπεδα. Οι εισπράξεις από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά +20,6% το 2018, κυρίως λόγω της ανόδου του τουρισμού με +42,5% σε εισπράξεις και +6,2% σε αφίξεις, αλλά και της καλής πορείας των εισπράξεων από μεταφορές με +19,9%. Σημειώνεται ότι, η μηνιαία ροή καταθέσεων των επιχειρήσεων ήταν επίσης θετική κατά +1,2 δις ευρώ, από τον Ιούλιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, με τη σωρευτική αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων να διαμορφώνεται σε 9,3 δις ευρώ. Παράλληλα, ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων επέστρεψε σε θετικό έδαφος με το οριακό +0,3%, έπειτα από 9 μήνες αρνητικής μεταβολής.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης αναφέρθηκε στους κινδύνους που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία και τόνισε την επισφαλή ανταγωνιστικότητα, την κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τις επικείμενες εκλογές με το ενδεχόμενο να σημειωθούν καθυστερήσεις σε τομείς όπως επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών.

Τέλος, δήλωσε πως, τα υπερπλεονάσματα δημιουργούν «υπό-ανάπτυξη», ενώ η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δημιουργεί αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον και διαμορφώνει μικτές τάσεις στις μελλοντικές επιχειρηματικές προσδοκίες.

ΕΡΕΥΝΑ
του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά

Εξ άλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς για την κίνηση της αγοράς του Πειραιά κατά την περίοδο των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων, το 68% των καταστημάτων κινήθηκε σε πτωτικό επίπεδο  σε ποσοστό 10-20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, το 23% παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα και μόνο ένα 9% κινήθηκε ανοδικά.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αποδεικνύουν, ότι δυστυχώς οι εκπτώσεις δεν βοήθησαν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η γενικότερη εικόνα που προκύπτει είναι η αδύναμη κατανάλωση και το ότι η Αγορά δεν ανακάμπτει, απεναντίας τα καταστήματα στη μεγάλη πλειονότητά τους βλέπουν το τζίρο τους να μειώνεται σημαντικά.

Τα παρατεταμένα έργα Τραμ και Μετρό, καθώς και το κυκλοφοριακό εξακολουθούν να δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες στην αγορά του Πειραιά.

Πέραν από τους πολύ υψηλούς φόρους, που έχουν επηρεάσει αρνητικά τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους καταναλωτές, βασική διαπίστωση είναι και το γεγονός του αρνητικού αντίκτυπου που έχει στις τακτικές εκπτώσεις ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που συχνά δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολίζει τους καταναλωτές και για το λόγο αυτό εκτιμούμε ότι πρέπει να καταργηθεί.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: