Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έφυγε ο ηθοποιός που ‘’μίλησε’’ στις καρδιές των απλών ανθρώπων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 22/01/2023

Ο Νίκος Ξανθόπουλος έκλεισε τα μάτια του σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 89 ετών – Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στη 1 μμ στο Α’ Νεκροταφειο.

|> Τον αποκαλούσαν ‘’παιδί του λαού’’ και παρά τη δημοφιλία που γνώρισε παρέμεινε ένας απλός λαϊκός άνθρωπος. Ο λόγος για τον Νίκο Ξανθόπουλο που έφυγε από τη ζωή σήμερα τα ξημερώματα, σε ηλικία 89 ετών…

Τον τελευταίο καιρό ο Νίκος Ξανθόπουλος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και από τον Δεκέμβριο νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην εντατική.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1934 στη Νέα Ιωνία και ήταν γόνος προσφυγικής ποντιακής οικογένειας. Ήταν φτωχόπαιδο και έβλεπε τον πατέρα του να δίνει αγώνα για το μεροκάματο. Ήρθε ο πόλεμος, μετά η Κατοχή και ο πατέρας συνελήφθη και φυλακίστηκε για την  αντιστασιακή του δράση.

Κατά τα εφηβικά του χρόνια έπαιξε μπάλα στην ΑΕΚ και στόχευε να πάει πανεπιστήμιο για Φιλοσοφική, αλλά τον έκλεψε το Θέατρο, έχοντας σαν ίνδαλμά του τον Μάνο Κατράκη.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε με τον θίασο της κυρίας Κατερίνας στην κομεντί ‘’Βιργινία’’. Συνέχισε στο ελεύθερο θέατρο με διάφορους ρόλους με τον θίασο Ροντήρη, τον θίασο Κατράκη). Συμμετείχε σε 24 θεατρικές παραγωγές και έπαιξε όλα τα είδη του θεάτρου.

Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1958 στην κωμωδία του Φίλιππα Φυλακτού ‘’Το εισπρακτοράκι’’, στο πλευρό του Βασίλη Αυλωνίτη και του Νίκου Ρίζου.

Ως κινηματογραφικός πρωταγωνιστής καθιερώθηκε από τον σκηνοθέτη-παραγωγό Απόστολο Τεγόπουλο (‘’Κλακ Φιλμ’’), με τον οποίο είχε αποκλειστική συνεργασία από το 1964 μέχρι το 1971, σε μουσικές δραματικές ταινίες.

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση, μετά από απουσία 24 ετών, ήταν το 1995 στην ταινία Με τον Ορφέα τον Αύγουστο του Γιώργου Ζερβουλάκου.

Εκτός από το Θέατρο και τις τόσες ταινίες που ‘’έσπασαν ταμεία’’ ο Νίκος Ξανθόπουλος, ‘’είπε’’ και πολλά τραγούδια- επιτυχίες, που ξεχώρισε ιδιαίτερα το ‘’Πετραδάκι – πετραδάκι’’  του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, που τραγούδησε και ο Μιχάλης Μενιδιάτης. Συνολικά ο Ξανθόπουλος είχε  9 άλμπουμ και 55 σινγκλ, ενώ η δισκογραφική του παρουσία περιλαμβάνει περίπου 300 κομμάτια. Τα τραγούδια του δε, υπογράφουν ο Άκης Πάνου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος κ.ά.

Στην μακρά αποχή του από κινηματογράφο και τηλεόραση είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και περιοδεύσει σε ΗΠΑ, Αυστραλία και σχεδόν όλη την Ευρώπη, γνωρίζοντας πάντα την αποδοχή και την αποθέωση από την ελληνική ομογένεια.

Στα τέλη του 2005 εξέδωσε σε βιβλίο την αυτοβιογραφία του με τίτλο ‘’Όσα θυμάμαι και όσα αγάπησα’’ και διοργάνωσε εμφανίσεις σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα για την προώθηση του έργου του.

Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: