Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Γιώργος Χατσόπουλος: Ο… άγνωστος, αλλά διάσημος!

ΕΠΙΣΤΗΜΗ,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 29/09/2018

Έφυγε στα 91 του ο Έλληνας επιστήμονας που εφηύρε την τεχνητή καρδιά

|> Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29/9), ας θυμηθούμε μία μεγάλη μορφή της επιστήμης, που αν και ελληνικής καταγωγής, για την Ελλάδα των… σεφ, των μοντέλων και του “ουάου” δεν σήμαινε και πολλά πράγματα… Πρόκειται για τον άνθρωπο που εφηύρε την τεχνητή καρδιά – τον Γιώργο Χατσόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν 9 ημέρες (20/9/2018) σε ηλικία 91 ετών.

Ο Γιώργος Χατσόπουλος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες και άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο, κυρίως μέσω του κολοσσού “Thermo Electron Corporation” που ίδρυσε μαζί με τον Πέτρο Νομικό.

Ο Χατσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 και διακρίθηκε πολύ νωρίς για την ευφυΐα

του. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον “έκλεψε” το ΜΙΤ από όπου πήρε το πτυχίο του (1950) και το μεταπτυχιακό του (1954) στη Μηχανολογία, ενώ το 1956 πήρε το διδακτορικό του.

Ένα από τα ορόσημα της καριέρας του που τον οδήγησε στην ίδρυση της “Thermo Electron Corporation” ήταν η διατριβή του πάνω στις θερμοηλεκτρικές μηχανές. Μία εταιρία που όταν ο Χατσόπουλος συνταξιοδοτήθηκε, απασχολούσε 24.000 εργαζόμενους σε 23 χώρες!

Πριν δύο χρόνια σε μία συνέντευξή του είχε πει: «Το όραμα μου για την εταιρεία τεχνολογίας ήταν  να φτιάξω μία ομάδα εξαιρετικών ανθρώπων και να κοιτάω γύρω μου για τις αναδυόμενες ανάγκες της κοινωνίας». Και αυτό αποτελούσε το “μοντέλο” του, αφού έτσι συγκρότησε την ομάδα των επιστημόνων με σκοπό την δημιουργία της πρώτης τεχνητής καρδιάς. Επ’ αυτού, είπε: «Έτσι αναπτύξαμε την τεχνητή καρδιά. Τους είπα ότι αν ήθελαν να εργαστούν πάνω στο πρότζεκτ, θα έπρεπε να το κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους και θα τους πλήρωνα με μετοχές».

Όσον αφορά στο ότι δίδασκε ως λέκτορας στο ΜΙΤ ο Γιώργος Χατσόπουλος, είχε πει «Η διδασκαλία. Αυτός είναι ο στόχος μου! Δεν μου αρέσει το γκολφ, αλλά μου αρέσει να διδάσκω. Το διασκεδάζω όταν διδάσκω!»

Ως αναγνώριση της προσφοράς του στην επιστήμη, ο Γιώργος Χατσόπουλος είχε τιμηθεί το 1996 με το βραβείο “John Fritz Medal”, που αποτελεί την κορυφαία βράβευση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον κλάδο της Μηχανικής.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: