Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μαύρη 77η επέτειος από τον βομβαρδισμό του Πειραιά…

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 11/01/2021

Ήταν το 1944 όταν συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη ανηλεώς. Ήταν λάθος…

|> Ο Δήμος Πειραιά, τηρώντας όλα τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, τίμησε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης, που έγινε στις 11 Ιανουαρίου του 1944.

Χωρίς την καθιερωμένη τελετή και δίχως παρουσία κόσμου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και εν συνεχεία ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμίδης, κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Δήμου Πειραιά, στο Μνημείο των Θυμάτων στο δημοτικό νεκροταφείο “Ανάσταση”.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων από τον βομβαρδισμό της πόλης σε μήνυμά του ανέφερε:

«Σαν σήμερα, την 11η Ιανουαρίου 1944, ο Πειραιάς βομβαρδίζεται σφοδρότατα από συμμαχικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι πολίτες κάθε ηλικίας και να υποστεί η πόλη ανυπολόγιστες καταστροφές στο κέντρο και στις συνοικίες, στο λιμάνι και σε δημόσια κτήρια. Ο βομβαρδισμός αυτός, αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα στη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας. Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες, ώστε να μπορέσει η πόλη να ανοικοδομηθεί, αλλά και να βελτιωθεί η ψυχολογία των ανθρώπων μετά τον πόλεμο. Παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλες τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή που υπέστη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ο Πειραιάς κατάφερε να ορθοποδήσει, χάρη στη θέση του και το λιμάνι του και φυσικά, χάρη στους ανθρώπους του. Είναι χρέος μας, ειδικά απέναντι στους νεότερους, να διατηρούμε στη μνήμη μας αυτά τα γεγονότα που έχουν σημαδέψει τη ζωή συμπολιτών μας, που έχασαν δικούς τους ανθρώπους και έχουν καθορίσει τη ζωή της πόλης μας».

 Ο πρόεδρος του δ.σ. Παναγιώτης Αβραμίδης, είπε:

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τα εκατοντάδες θύματα της πόλης, τους εκατοντάδες συμπολίτες μας, που πριν 77 χρόνια, έχασαν άδικα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του παρανοϊκού βομβαρδισμού των συμμαχικών δυνάμεων. O Πειραιάς είναι η μοναδική συμμαχική πόλη που βομβαρδίστηκε από τους ίδιους τους συμμάχους, αδιάκριτα και ανεξήγητα. Κανένα διεθνές δικαστήριο δεν δίκασε αυτό το έγκλημα πολέμου και κανείς δεν τιμωρήθηκε. Με τη σημερινή σεμνή τελετή διατηρούμε άσβεστη την ιστορική μνήμη, με σεβασμό σε αξίες και αρχές και τιμάμε τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα, πληρώνοντας με το χειρότερο τρόπο το τίμημα του πολέμου. Αιώνια τους η μνήμη!».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: