Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αίγυπτος και Λιβύη: διαρκή εγκλήματα με πολλούς ενόχους…

Χωρίς κατηγορία στις 26/11/2017

Με τρομοκρατία, εμφύλιο, δουλεμπόριο και με τους “προηγμένους” να σιωπούν… 

|> Οι σκηνές φρίκης με την εκατόμβη θυμάτων στην Αίγυπτο και οι συγκλονιστικές εικόνες που μετέδωσε το CNN με τα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη είναι οι εικόνες που χαρακτηρίζουν, όχι μόνο τη Βόρεια Αφρική όπου και εκτυλίσσονται, αλλά ολοένα και περισσότερα σημεία του πλανήτη μας, που επιστρέφει αργά αλλά σταθερά σε αιώνες πίσω, όπου βασίλευαν η δουλεία, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, η καταπάτηση κάθε ίχνους ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δικαιωμάτων και υπόστασης.

|> Στέλιος Κοπανίδης

Στην Αίγυπτο ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους τριακόσιους, μετά την αιματηρή επίθεση ακραίων ισλαμιστών σε τζαμί στο βόρειο Σινά. Η Αίγυπτος θρηνεί, για άλλη μία φορά, όμηρος και αυτή του θρησκευτικού μίσους, που συνταράσσει ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική, αλλά και περιοχές της Ασίας, όπως η Συρία, ο Λίβανος, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Υεμένη.

Στη χώρα του Νείλου οι επιθέσεις εξαπολύονται από το αιγυπτιακό παρακλάδι του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη Χερσόνησο του Σινά, όπου συνορεύει με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, αν και η συχνότητα και το εύρος τους είχαν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της ενασχόλησης των φονταμενταλιστών με το μέτωπο της Συρίας. Οι ακραίοι ισλαμιστές εστιάζουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αμάχων, επιτιθέμενοι όχι μόνο σε Χριστιανούς και Σουφιστές, αλλά και σε Βεδουίνους στο Σινά. Πριν από έναν χρόνο, μάλιστα, περίπου εκατό Χριστιανοί Κόπτες είχαν βρει τραγικό θάνατο από επιθέσεις του ISIS.

Δίπλα στην Αίγυπτο, η Λιβύη, η οποία είναι παραδομένη στον εμφύλιο της μετά-Καντάφι εποχής. Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα χαρακτηρίζεται τουλάχιστον χαοτική, με τον δυτικό κόσμο να παρακολουθεί αδιάφορα την αιματοχυσία. Ο αριθμός των νεκρών από τις εμφύλιες συγκρούσεις αυξάνεται δραματικά, η πείνα και η εξαθλίωση μαστίζουν τον πληθυσμό, προσφυγικές ροές κατευθύνονται στην Ιταλία, ενώ πολλοί εξ αυτών χάνονται στα νερά της Μεσογείου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγουν από τη φρίκη, την πείνα, τον θάνατο. Όσοι μένουν στη χώρα υπομένουν τα πάνδεινα και γίνονται μάρτυρες εικόνων αντίστοιχων του «Δώδεκα χρόνια σκλάβος», της εξαιρετικής ταινίας των Στιβ Μακ Κουίν και Ρίντλεϊ Σκοτ. Μόνο που όσα συμβαίνουν εκεί δεν διαδραματίζονται το 1841 αλλά το 2017 και οι σύγχρονοι Σόλομον Νόρθαπ βιώνουν τα ίδια και απαράλλακτα με τον Αφροαμερικανό ήρωα της ταινίας. Μετανάστες, κυρίως νεαροί μαύροι, παραταγμένοι στη σειρά, κακοποιούνται βάναυσα και πωλούνται για 500-600 λιβυκά δηνάρια, εν είδει άψυχων πραγμάτων.

Την Παρασκευή χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν στο Παρίσι, μπροστά από τη λιβυκή πρεσβεία, ζητώντας τον τερματισμό της δουλείας και καταγγέλλοντας τη συνενοχή σ’ αυτό το έγκλημα των ηγεσιών δυτικών και αφρικανικών χωρών. Ανάλογες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα σε πολλές χώρες.

Τα δάκρυα για τη Λιβύη δυστυχώς έχουν στεγνώσει. Οι ηγέτες των προηγμένων οικονομικά χωρών σιωπούν μπροστά σε αυτό το διαρκές έγκλημα, εναρμονιζόμενες πικρόχολα με τη ρήση του Μπέρτολτ Μπρεχτ «τι ωφελεί χωμένος μέχρι τον λαιμό στη λάσπη, να κρατάς τα νύχια των χεριών σου καθαρά». Μόνο που ο πόλεμος αυτός δεν αφορά μόνον τους άλλους, αφού πλέον έχει χτυπήσει με δραματικό τρόπο και τις πόρτες της Δύσης, οι κοινωνίες της οποίας γίνονται μάρτυρες ολοένα και συχνότερα τυφλών τρομοκρατικών πολύνεκρων επιθέσεων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: