Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Λάρνακα: Η οδός Ισταμπούλ να γίνει Κωνσταντινουπόλεως

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 04/02/2021

Αίτημα προσωπικοτήτων και φορέων του απανταχού Ελληνισμού

|> Σε διεργασίες για την μετονομασία ενός δρόμου της Λάρνακας -από οδός Ινσταμπούλ σε οδό Κωνσταντινουπόλεως- βρίσκεται η Συντονιστική Επιτροπή Υπεράσπισης του Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο (ΣΕΥΑΕΚ), το σωματείο “Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου (ΣΑΚ) και το σωματείο “Αδούλωτη Κερύνεια”, με την αποστολή επιστολών στον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα (27/8/20) και στον Κύπριο υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή (8/10/20), δηλώντας την υποστήριξη εξεχουσών προσωπικοτήτων και φορέων του ελληνισμού.

Οι επιστολές…

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟ (Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.)
Φειδίου 14
ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΡΟΥ» (ΣΑΚ)
Αθήνα, 27-8-2020

ΠΡΟΣ: Αξιότιμο Δήμαρχο Δήμου Λάρνακας
Κύριον Ανδρέα Βύρα και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Φδι Δημοτικού Γραμματέα municipality@larnaka.com
andreasvyras@larnaka.com

ΠΡΟΣ: Αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κύριον Νίκο Νουρή info@moi.gov.cy
Φδι ιδιαιτέρας γραμματέως dktorides@moi.gov.cy

Κύριε Δήμαρχε και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Η επιτροπή μας, η Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. και το Σωματείο ΣΑΚ από την πρώτη στιγμή που ο Αττίλας πάτησε το πόδι του στην Μεγαλόνησο, προσπάθησαν και προσπαθούν να εκδηλώνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τον αδελφό κυπριακό λαό και να αγωνίζονται για μια Ελεύθερη και Δημοκρατική Κύπρο που το μέλλον της θα καθορίζουν αποκλειστικά όλοι, χωρίς εξαίρεση και διακρίσεις οι πολίτες της και θα είναι απαλλαγμένη από ξένους στρατούς και εξαρτήσεις.

Σήμερα που η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική πολιτική της:

– Σε βάρος της Κύπρου με την εγκατάσταση ενός Αττίλα ΙΙΙ στην Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τις εντεινόμενες απειλές της για δημιουργία ακόμα και βάσεως στα κατεχόμενα.

-Σε βάρος της Ελλάδας με την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και τη σύναψη του παράνομου τουρκολυβικού Συμφώνου, ποδοπατώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

– Και σε βάρος Πολιτιστικών Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με πρόσφατες ενέργειές της, τη μετατροπή του συμβόλου της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και όχι μόνο, της Αγιάς Σοφιάς, σε τζαμί, όπως και της επίσης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας Μονής της Χώρας.

Η Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. και το Σωματείο «ΣΑΚ» εκτιμούν ότι είναι καιρός, ως Ελληνισμός, ως Ελλάδα και Κύπρος να τερματίσουμε την τακτική του κατευνασμού και του «καλού παιδιού», με τις συνεχείς υποχωρήσεις μας, έναντι ακόμα και των ιταμών προκλήσεων της Τουρκίας και να πούμε το «ως εδώ…».

Έτσι ως ένα στοιχειώδες δείγμα αντίδρασής μας, στα όσα διαπράττει η Τουρκία σε βάρος μας και στα όσα ανόσια έχει διαπράξει στους πολιτιστικούς θησαυρούς, στα κατεχόμενα, ο Δήμος Λάρνακας, χωρίς να καταστρέψει τίποτε απολύτως, γεγονός ξένο προς τον πολιτισμό και τις πανάρχαιες παραδόσεις του, με απόφασή σας θα ήταν σημαντικό στην οδό ΙΝΣΤΑΜΠΟΥΛ, να δοθεί το πραγματικό όνομά της. Να γίνει οδός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ.

Όχι ότι με τον τρόπο αυτό θα σταματήσουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά επαναλαμβάνουμε, ότι μια τέτοια απόφαση θα στέλνει ένα καθαρό μήνυμα ότι ο γίγας, ελληνική συνείδηση και ελληνικό φιλότιμο, αρχίζει να αντιδρά στις μύριες προκλήσεις και επιθέσεις του αντιπάλου. Με εκτίμηση,

  • Ευάγγελος Κουρής, νομικός και πρόεδρος της Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.
  • Γεώργιος Κουρούκλης, νομικός και πρόεδρος Σ.Α.Κ.
  • Δημήτρης Αλευρομάγειρος, Στρατηγός ε.α.
  • Μανώλης Μηλιαράκης, δημοσιογράφος, μέλος Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.
  • Αθανασία Φωτιάδη, νομικός, αντιπρόεδρος Σ.Σ. δικηγόρων Ελλάδος

Και…

Προς
Δήμαρχο και Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λάρνακας
Φδι Δημοτικού Γραμματέα
municipality@larnaka.com
15.7.202Ο
Αξιότιμε κύριε Γραμματέα του Δήμου,
Παρακαλούμε όπως η παρούσα επιστολή τεθεί ενώπιον της ολομέλειας του Δημοτικού Συµβουλίου, ως επείγον θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης.

Ο δρόμος του οποίου η ονομασία συνιστά πρόκληση

Λόγω της ανάμειξης του πληθυσμού της Κύπρου ήταν φυσιολογικό να δόθηκαν διαχρονικά τουρκικές ονομασίες σε οδούς γειτονιών οι οποίες κατοικούντο κατά κύριο λόγο από Τούρκους της Κύπρου. Την εποχή που δόθηκαν Τούρκικες ονομασίες θα υπήρχε σίγουρα και η λογική εξήγηση µε τα ανάλογα επιχειρήματα τα οποία οδήγησαν στις τότε αποφάσεις.

Μια τέτοια απόφαση θεωρούμε ότι ήταν πλήρως λανθασμένη και αναιτιολόγητη. Αναφερόμαστε  στην ονομασία |ΝΣΤΑΜΠΟΥΛ  που δόθηκε  σε μίαν από τις οδούς της Λάρνακας. Το πότε δόθηκε αυτό το όνομα δεν το εξετάσαµε ούτε θεωρούµε ότι χρειάζεται εξέτασης . Αν δόθηκε επί οθωμανοκρατίας, δόθηκε παράνομα από τον κατακτητή τότε, όπως έκανε και στα κατεχόµενα μας µέρη µε την παράνομη αλλαγή των ονομάτων οδών, τοπωνυµίων, πόλεων και χωριών μετά το 1974. Αν δόθηκε επί Αγγλοκρατίας και πάλι κατακτητής ήταν o Άγγλος, ο οποίος βόλεψε Τουρκικές απαιτήσεις. Αν τέλος δόθηκε επίΚυπριακής Δημοκρατίας αποτελούσε ένα µη αιτιολογημένο και άνευ σοβαρού προβληματισμού λάθος.

Σήμερα λοιπόν που τα δεδομένα στον τόπο µας άλλαξαν δραστικά, μάλιστα ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση για βεβήλωση της Αγίας Σοφίας επιβάλλεται επανεξέταση και αναθεώρηση κάποιων από τις τότε αποφάσεις.

Σας ζητούμε την αλλαγή του ονόματος |ΝΣΤΑΜΠΟΥΛ στο συγκεκριµένο δρόµο, με το όνομα «ΟΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ».

Θεωρούμε ότι η αλλαγή που ζητούμε, μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς να προκαλεί κανένα, διότι, «Κωνσταντινούπολη» είναι και το «πατρογονικό» όνομα της Πόλης.

Παρόλον ότι θεωρούµε πως δεν χρειάζονται άλλα επιχειρήματα για να γίνει η αλλαγή της ονοµασίας του δρόμου άμεσα, είμαστε στη διάθεσή σας για άμεση συνάντηση ώστε να συζητήσουμε το θέμα περαιτέρω.

Βασιζόμαστε στον πατριωτισμό του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσει τάχιστα υπέρ της αλλαγής της ονομασίας, σύμφωνα µε την πρότασή µας, διότι η πρόταση απλώς αποκαθιστά την πραγματικότητα και το προκαλούμενο δημόσιο αίσθημα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: