Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αισιόδοξος δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ, για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

ΕΛΛΑΔΑ στις 22/01/2017

Τι είπε στο κόψιμο της βασιλόπιτας των Ρεπουμπλικανών της Αθήνας  

ΑΜΠΕ |> «Υπάρχει δυναμική και ισχυρή δέσμευση και από τα δύο κόμματα, το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό, στη συμμαχία με την Ελλάδα, καθώς και ισχυρή σχέση μεταξύ των δύο λαών», δήλωσε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάϊατ (ένθετη φωτό), με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρέσβης παρέστη σε εκδήλωση που οργάνωσαν την Παρασκευή το βράδυ οι Ρεπουμπλικάνοι της Ελλάδας, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, όπου έκοψαν τη βασιλόπιτα και παρακολούθησαν από γιγαντοοθόνες την ορκωμοσία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Πάϊατ εξέφρασε ικανοποίηση και χαρακτήρισε «σημαντική ένδειξη» το γεγονός ότι οι Έλληνες υπουργοί Νίκος Παπάς και ο Πάνος Καμμένος ταξίδεψαν στην Ουάσιγκτον και έτυχαν θερμής υποδοχής από τον κ. Πρίμπους – επιτελάρχη του νέου Αμερικανού Προέδρου.

Αναφέρθηκε επίσης στη συμμαχία με το ΝΑΤΟ, στην οποία, όπως σημείωσε, επί δεκαετίες παραμένουν οι ΗΠΑ στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς και στην προσδοκία της Ουάσιγκτον «να δει την Ελλάδα δυνατή, οικονομικά υγιή και ευημερούσα χώρα της ΕΕ και της νατοϊκής συμμαχίας».

Ακολούθως σημείωσε: «Είναι νωρίς ασφαλώς να πούμε ποια θα είναι η πολιτική του Προέδρου Τραμπ και της διοίκησής του, αλλά έχω την πεποίθηση ότι αν οι δύο πολιτικές ενωθούν, υπάρχει πολύ δυναμικό στην Ελλάδα» και τόνισε: «Θα έχουμε μια συναρπαστική περίοδο γι’ όλους εμάς τους Αμερικανούς, αλλά μια καλή περίοδο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Τέλος, δίνοντας το μήνυμα της πρώτης ημέρας της προεδρίας Τραμπ για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι «η αμερικανική δημοκρατία είναι ισχυρή» και επισήμανε πως «αυτή η ημέρα της ορκωμοσίας είναι μια γιορτή της δημοκρατίας, είναι μια δέσμευση την οποία έχουν όλοι οι Αμερικανοί για μια υγιή δημοκρατική διαδικασία, για μια συντεταγμένη μετάβαση της εξουσίας, είναι μια νέα αρχή».

Απάντηση