Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε ”μετωπική” Χαρακόπουλος με Σκανδαλίδη στην Ολομέλεια

ΕΛΛΑΔΑ στις 08/09/2022

Αιτία ο σχολιασμός δημοσιευμάτων για τον εκλογικό νόμο, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

|> Σύγκρουση για τον εκλογικό νόμο είχαν στη Βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος της ΝΔ και ο Κώστας Σκανδαλίδης, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στην Ολομέλεια για νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης σχολίασε δημοσιεύματα που προκρίνουν αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία, λέγοντας:

«Δεν ξέρω για τις δημοσκοπήσεις αν αποτυπώνουν τη πραγματική εικόνα, αλλά σίγουρα τις έχετε ως εργαλείο. Θέλει η κυβέρνηση, άκουσον- άκουσον να αλλάξει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τώρα, φέρνει ξανά στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Άρχισαν οι προειδοποιητικές βολές».

Απαντώντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε: «Γιατί μιλούμε για αλλαγή του εκλογικού νόμου; Γιατί έχουμε μια άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά από τον κ. Ανδρουλάκη που λέει ότι δεν θα σεβαστεί την λαϊκή εντολή, δεν θα δεχόταν τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να είναι πρωθυπουργός», είπε για να προσθέσει «η χώρα θα έμπαινε σε πολιτική αστάθεια έχοντας και τον γείτονα εξ ανατολών. Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση που θα παίρνει αποφάσεις γρήγορα». Και συμπλήρωσε: «Παραπάει να να μιλούν για πολιτικαντισμό αυτοί που το ’89 άλλαξαν τον εκλογικό νόμο προεκλογικά και χρειάστηκαν 3 αναμετρήσεις και 47% για να σχηματίσει πλειοψηφία η ΝΔ».

Ακολούθως ο Κώστας Σκανδαλίδης ανταπάντησε: «Το πρόβλημα της διακυβέρνηση δεν είναι μόνο ο σχηματισμός κυβέρνησης αλλά ο τρόπος της διακυβέρνησης. Αν ένα κόμμα έχει τελείως διαφορετική άποψη, πρέπει να κάνει κανείς κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη στο όνομα της σταθερότητας; Αν εμείς διαφωνούμε θα βάλουμε υπουργούς στη κυβέρνηση Μητσοτάκη ή Τσίπρα; Εμείς θεωρούμε ότι είναι η πολιτική σας παράγοντας θεσμικής αστάθειας. Θα μας το απαγορεύσετε; Για όνομα του θεού! Η δημοκρατία κυβερνιέται στη βάση του κυβερνητικού προγράμματος συμφωνημένου από ομοϊδεάτες εκτός αν υπάρχει εθνική κρίση. Ο λαός αποφασίζει. Θα καταργήσετε τις διαφορές των κομμάτων στο όνομα σταθερότητας; Η ακραία λογική σταθερότητας πάση θυσία1:51 οδηγεί στη κατάργηση δημοκρατίας».

Στη συνέχεια ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επεσήμανε: «Κύριε Σκανδαλίδη δεν είπα ότι θα αποκλείσουμε τον μετεκλογικό διάλογο. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε κυβερνητικό πρόγραμμα για συνεργασία, είναι αυτονόητο. Όμως όταν ο αρχηγός σας εκ πρωίμου λέει ότι δεν θα δεχθεί, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι και πρωθυπουργός, δεν καταστρατηγείται ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία; Γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να κάνουμε τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η συνεργασία προϋποθέτει συμφωνία σε κοινό πρόγραμμα κυβερνητικό, βάζετε όμως προϋπόθεση να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: