Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επίσκεψη της IMCO για αγορά και προστασία καταναλωτών

ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 13/12/2018

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες θα κάνει η αντιπροσωπεία του ΕK 

|> Τετραμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέπτεται την Ελλάδα στις 17-19 Δεκεμβρίου 2018 για να συζητήσει θέματα σχετικά με την εσωτερική αγορά και την προστασία των καταναλωτών.

Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Κοινοβουλευτική Συνάντηση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με την αντιπροσωπεία των βουλευτών της Επιτροπής IMCO στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την ενιαία ψηφιακή αγορά (κανόνες για την άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού), την προστασία των καταναλωτών (κανόνες για τις ψηφιακές συμβάσεις και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, εφαρμογή του κανονισμού για τη συνεργασία όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών) και την αναλογικότητα της ρύθμισης των επαγγελματικών προσόντων. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης,Στέργιος Πιτσιόρλας, και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας των Καταναλωτών, Δημήτρης Αυλωνίτης.

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής IMCO θα επισκεφθεί τον Λιμένα Πειραιά και θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για επαληθεύσεις και ελέγχους επικίνδυνων ή παραποιημένων προϊόντων και να ανταλλάξει απόψεις αναφορικά με τα τρέχοντα θέματα για τα τελωνεία (εφαρμογή του προγράμματος «Τελωνεία 2020», θέσπιση του προγράμματος συνεργασίας στον τομέα των τελωνείων για το διάστημα 2021-2027, τελωνειακός έλεγχος της εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών και εφαρμογή του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα). Την ίδια μέρα, η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον εκτελεστικό διευθυντή και θα ανταλλάξει απόψεις με τη διεύθυνση του Οργανισμού για θέματα που άπτονται της Επιτροπής IMCO, όπως η κατάρτιση ευρωπαϊκών προτύπων, τα συστήματα πιστοποίησης για προϊόντα και υπηρεσίες ΤΠΕ και η εφαρμογή της Οδηγίας για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών. Επιπλέον, τα μέλη της αντιπροσωπείας θα ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ENISA για τις ευρωπαϊκές και εθνικές Αρχές, σχετικά με τις τεχνολογίες κατανεμημένου καθολικού και τα κρυπτονομίσματα.

Την τελευταία μέρα της επίσκεψης, Τετάρτη 19/12, είναι προγραμματισμένη συνάντηση με την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δημόσιων συμβάσεων στην Ελλάδα, η πρόοδος στην εφαρμογή των Οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας τη συζήτηση στον Κανονισμό για τη συνεργασία όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών, στους μηχανισμούς ενναλακτικής/ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών (μηχανισμοί ΕΕΚΔ/ΗΕΚΔ), καθώς και στη Νέα Συμφωνία για τους καταναλωτές (συμπεριλαμβανομένης π.χ. της διπλής ποιότητας). Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ Α.Ε.), όπου θα συζητηθεί ο ρόλος του ΕΛΟΤ στην εφαρμογή και την προώθηση των προτύπων της ΕΕ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: