Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Οι δημοσιογράφοι όλου του κόσμου δίπλα στον ΕΔΟΕΑΠ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 26/06/2019

Αμέριστη συμπαράσταση από την ΔΟΔ με ανακοίνωση-φωτιά για τα κοινωνικά δικαιώματα

|> Στο πλευρό των συναδέλφων τους στην Ελλάδα, στέκεται σθεναρά η Δημοσιογραφία όλου του κόσμου -μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ)- για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και με μία ανακοίνωση-ράπισμα εκδηλώνει την αποφασιστικότητά της, για το δίκαιο των Ελλήνων δημοσιογράφων, που μάχονται για να διατηρηθεί ο ασφαλιστικός τους φορέας.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων με τίτλο “Ελλάδα: Η ΔΟΔ στηρίζει τους δημοσιογράφους που αγωνίζονται για τα κοινωνικά τους δικαιώματα“, αναφέρει:

Συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Ελλάδας, η προσφυγή που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του ταμείου, το οποίο παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις σε όλους τους Έλληνες εργαζόμενους στα ΜΜΕ και τις οικογένειές τους. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων με αλληλεγγύη στηρίζει το μέλος της «Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών» (ΕΣΗΕΑ) και αξιώνει τη διαφύλαξη του ταμείου ΕΔΟΕΑΠ.

Η προσφυγή για την κατάργηση της εισφοράς 2% των εργοδοτών στο Ταμείο κατατέθηκε από την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, που εκπροσωπεί ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών καθώς και άλλων ιδιοκτητών ΜΜΕ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως «προνόμιο» αυτή την παροχή ουσιαστικής κοινωνικής προστασίας.

Η κατάργηση της συμβολής των εργοδοτών θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τα κοινωνικά δικαιώματα των δημοσιογράφων και θα αποτελέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, για όλους τους Έλληνες εργαζόμενους.  Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντέδρασαν κινητοποιώντας τις συνδικαλιστικές Ενώσεις για την προάσπιση του Ταμείου ΕΔΟΕΑΠ.

Η ΔΟΔ στηρίζει την ΕΣΗΕΑ και τους Έλληνες εργαζόμενους στα ΜΜΕ στον αγώνα που δίνουν για τα δικαιώματά τους, όπως συνέβη με το ψήφισμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΔΟΔ, πριν λίγες ημέρες στην Τύνιδα.

Σήμερα ο Γιουνές Μζαχέντ, Πρόεδρος της ΔΟΔ, παραβρέθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης στην Αθήνα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της ΔΟΔ προς τις ελληνικές δημοσιογραφικές Ενώσεις μέλη της Ομοσπονδίας και δήλωσε:

«Είναι ευθύνη των ιδιοκτητών ΜΜΕ να συνεισφέρουν στο Ταμείο, που προστατεύει τα κοινωνικά δικαιώματα των δημοσιογράφων.  Το Ταμείο ΕΔΟΕΑΠ είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των δημοσιογράφων, της ελευθερίας του Τύπου και της Δημοκρατίας. Θα συνεχίσουμε συνεργαζόμενοι στενά με την Ένωση μέλος μας, για την προάσπιση του Ταμείου και θα ηγηθούμε της εκστρατείας αλληλεγγύης στον αγώνα που δίνουν».

Έως 15 Ιουλίου οι προτάσεις στο ΣτΕ για το 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ

Εν τω μεταξύ, σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τον ΕΔΟΕΑΠ, αναφέρεται:

Στο Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν σήμερα οι προσφυγές μερίδας εργοδοτών που ζητούν την κατάργηση της εισφοράς του 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, απειλώντας την ύπαρξη του Οργανισμού. Ολοι έλαβαν προθεσμία έως τις 15 Ιουλίου  ώστε να υποβάλουν πρόσθετα στοιχεία.

Οι εργοδότες [Forthnet Media AE, ΕΙΤΗΣΕΕ – καναλάρχες πλην ΕΡΤ, ΕΙΗΕΑ –εκδότες ημερήσιων εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας πλην των εφημερίδων Το Βήμα, Τα Νέα, Το Έθνος, Εφημερίδα των Συντακτών, Ριζοσπάστης, Αυγή –  περιοδικός (Αττικές Εκδόσεις) και περιφερειακός Τύπος (ΕΔΙΠΤ, ΕΙΕΤ, ΣΗΠΕ) και το Διαδίκτυο – ΕΝΕΔ] επικεντρώθηκαν στους ισχυρισμούς τους περί φόρου υπέρ τρίτων και αντισυνταγματικότητας. Από την πλευρά τους το υπουργείο Εργασίας, το οποίο θέσπισε διά νόμου την εισφορά του 2%, ο ΕΔΟΕΑΠ, τα αδελφά Ταμεία ΕΤΑΣ, ΤΕΑΣ και οι Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ και ΠΟΕΣΥ) αντέκρουσαν την εν εργοδοτική επιχειρηματολογία, αποδεικνύοντας ότι δεν «πρόκειται για φόρο υπέρ τρίτων, αλλά για παρέμβαση της Πολιτείας υπέρ της στήριξης του Τύπου και των ανθρώπων της ενημέρωσης». Τόνισαν μάλιστα ότι «ουδόλως εγείρεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας – το αντίθετο μάλιστα, καθώς η στήριξη της ενημέρωσης ως πυλώνα της δημοκρατίας εμπεριέχεται στις πρόνοιες του Συντάγματος». Για αυτό και η εισφορά υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής.

Επισημάνθηκε ότι οι προσφεύγοντες εργοδότες έλαβαν πολύ περισσότερα οικονομικά οφέλη και κίνητρα από ό,τι η επιβάρυνση υπέρ ΕΔΟΕΑΠ που αντιστοιχεί σε 50 ευρώ μηνιαίως ανά ασφαλισμένο. Συγκεκριμένα κατά την ακροαματική διαδικασία εξηγήθηκε ότι οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών ενώ εξοικονομούν ετησίως 30 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φόρου διαφήμισης, ζητούν να μη καταβάλλουν την εισφορά του 2%, που αντιστοιχεί στα 4 εκατ. ευρώ. Οι εκδότες των πανελλαδικών ημερήσιων εφημερίδων έχουν λαμβάνειν φέτος περί τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΕΔΟΕΑΠ καλούνται να αποδώσουν μόλις 4 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, θα λάβουν 6 εκατ. ευρώ από τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου και εξοικονομούν γύρω στα 6 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των κρατήσεων επί των πωλήσεών τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι περιφερειακοί εκδότες που θα λαμβάνουν από φέτος και για μια τετραετία από 4 εκατ. ευρώ (16 εκατ. ευρώ συνολικά) από τα μέτρα ενίσχυσης Τύπου, ενώ δεν καταβάλλουν σχεδόν τίποτε για τον ΕΔΟΕΑΠ. Σημειωτέον ότι οι εργοδότες δεσμευθεί ότι εάν λάβουν κίνητρα θα αποσύρουν τις προσφυγές τους. Τα κίνητρα ήρθαν, αλλά δεν υλοποίησαν τις υποσχέσεις τους.

Η εκδίκαση στο ΣτΕ έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον. Παρών στο ΣτΕ ήταν ο Γιουνές Μζαχέντ, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ), εκπροσωπώντας 600.000 δημοσιογράφους από 140 χώρες και 187 Ενώσεις Συντακτών. «Η υπόθεση της εισφοράς του 2% για το δικαίωμα στην υγεία των Ελλήνων δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ αφορά όλους τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στα ΜΜΕ διεθνώς. Γι’ αυτό παριστάμεθα στην εκδίκαση, επιδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη μας» ανέφερε μετά τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι «στηρίζουμε τον αγώνα για τη διατήρηση του 2% ως αγώνα για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και την αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων».

Αντιστοίχως και ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρος Καπάκος, εξήγησε ότι «πρέπει να αποτρέψουμε το θάνατο της ενημέρωσης. Αγωνιζόμαστε για ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα και καλούμε όλη την ελληνική κοινωνία στο πλευρό μας». Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, που χαρακτήρισε την εκδίκαση στο ΣτΕ «μάχη για την ενημέρωση, την οποία δώσαμε και θα συνεχίζουμε να δίνουμε», διευκρινίζοντας πως «δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν, πολλώ δε μάλλον στους ιδιοκτήτες, να καταρρεύσει ο νόμος που δίνει ελπίδα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να έχουμε την δική μας ασπιρίνη, όπως όλοι οι Έλληνες».

Υπενθυμίζεται ότι για το ΣτΕ ψηφίσματα αλληλεγγύης υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ και της εισφοράς 2% έχουν εκδώσει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Διεθνής Ένωση Αυτοδιαχειριζομένων Ταμείων (ΑΙΜ) – που εκπροσωπεί 200 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες –, η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος, το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περιθάλψεως Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος και  το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: