Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αμερικανική… εισβολή, με 4 γερουσιαστές και πολυπληθή αντιπροσωπεία

ΕΛΛΑΔΑ στις 09/10/2015

Συνάντηση με Σταθάκη

Πολυπληθής αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τέσσερις εξέχοντες γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και είχε συνάντηση με τον υπουργό, Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό, Αλέξη Χαρίτση. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν, πέραν του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, David Pearce (φωτό), οι γερουσιαστές Jeanne Shaheen, Amy Klobuchar, Elizabeth Warren και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Richard Durbin.

Συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα του χρέους, όπου η αμερικανική πλευρά υπογράμμισε τις αρνητικές συνέπειες που αυτό έχει στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και άρα την αναγκαιότητα να υπάρξει άμεσα κάποια συμφωνία ελάφρυνσης του βάρους. Ο υπουργός περιέγραψε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων η εξυπηρέτηση του χρέους μπορεί να προχωρήσει ομαλά.

Η αμερικανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και της επανεκκίνησης της οικονομίας. Ο υπουργός τόνισε ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, πλέον η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων είναι ευρύτερη. Εκτίμησε, δε, ότι αυτό, σε συνδυασμό με την εξάλειψη του κινδύνου εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ειδική αναφορά έγινε στα σχέδια αναβάθμισης της θέσης της Ελλάδας στο διεθνή ενεργειακό χάρτη, με την κατασκευή και διέλευση αγωγών από ελληνικό έδαφος. Η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι το θέμα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Συζητήθηκε επίσης η πρόοδος των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, μετά και την εκλογή της νέας ηγεσίας των τουρκοκυπρίων, εξέλιξη που ο υπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα προχωρήσει η επίλυση του προβλήματος, που χρονίζει επί δεκαετίες.

Τέλος, σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον των Αμερικανών γερουσιαστών για το προσφυγικό πρόβλημα. Αύριο, μάλιστα, θα επισκεφτούν το νησί της Λέσβου.

Χαιρέτησαν τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και την ευαισθησία που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός, παρά τα προβλήματα που ο ίδιος αντιμετωπίζει.

Υποστήριξαν ότι η κρίση ανέδειξε τη σημασία και την αξία της Ελλάδας ως φίλου και συμμάχου στην περιοχή.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: