Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Επιτύμβια στήλη της Δορκάδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς

Χωρίς κατηγορία στις 17/03/2022

Ανακαλύφθηκε σε τοίχο υπογείου προσφυγικής κατοικίας και την παρέδωσε ο ιδιοκτήτης – Χθες έγινε η επίσημη παρουσίαση

|> Επιτύμβια στήλη της Δορκάδος, παρουσιάστηκε χθες σε ειδική τελετή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς, όπου παρευρέθηκαν η  υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, βουλευτές, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης κ.ά. Η παρουσίαση ήταν ενταγμένη σε ένα κύκλο εκδηλώσεων με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Επίσης, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το νέο λογότυπο του Μουσείου.

Σημειώνεται, ότι η νέα επιτύμβια στήλη, που ανάγεται στον 4ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε σε τοίχο υπογείου προσφυγικής κατοικίας, ο νέος ιδιοκτήτης της οποίας, την παρέδωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, είπε:

«Είναι χαρά που είμαι, σήμερα εδώ, μαζί σας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, στην παρουσίαση της επιτύμβιας στήλης της Δορκάδος, αλλά και του νέου λογότυπου του Αρχαιολογικού Μουσείου μας. Θεωρώ ότι είναι σημαντική ημέρα. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το έκθεμα αυτό βρέθηκε σε μια κατοικία, ο νέος ιδιοκτήτης της οποίας, το παρέδωσε στις Αρχές. Του αξίζουν συγχαρητήρια και μακάρι να βρει μιμητές. Το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα τοπόσημο της πόλης μας. Η προσπάθεια που κάνουμε όλοι – και πρέπει να τη συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση – είναι να αποκτήσει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και να καταστεί πόλος έλξης και σημείο αναφοράς για την πόλη μας.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το γεγονός ότι η παρουσίαση της επιτύμβιας στήλης εντάχτηκε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας είναι επίσης μια σημαντική πρωτοβουλία. Γιατί και το ίδιο το εύρημα έχει κάποια αναφορά σε αυτό. Δείχνει με ένταση και πολύ γλαφυρότητα τη σχέση άνδρα και γυναίκας, την εκτίμηση και τον σεβασμό, πράγματα που συζητάμε ακόμα και σήμερα, με την έμφυλη βία, η οποία δυστυχώς υπάρχει και στις μέρες μας.

Θα ήθελα να συγχαρώ τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, κυρία Χρυσουλάκη, για τη γενικότερη συνεργασία που έχουμε και για την προσπάθεια που κάνει για την πόλη του Πειραιά και όχι μόνο. Αναγνωρίζω ότι οι προσπάθειές της είναι πραγματικά αξιόλογες και στη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με τη δική της λογική. Ένας δήμαρχος βλέπει διαφορετικά την προοπτική μιας πόλης από έναν αρχαιολόγο. Παρά τις υπαρκτές διαφωνίες μας, πιστεύω ότι η συνεργασία μας, αυτά τα 7,5 χρόνια, είναι άριστη και εγώ ως Δήμαρχος, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο στεκόμαστε δίπλα στις αξιόλογες προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Μουσείου».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: