Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανησυχία Σουλτς για τις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία

Χωρίς κατηγορία στις 17/12/2014

Σήμερα θα συζητηθεί εκτάκτως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία, λόγω της πρόσφατης καταστολής των μέσων ενημέρωσης. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Τον Ιανουάριο θα τεθεί σε ψηφοφορία σχετικό ψήφισμα.

Εν τω μεταξύ, είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο, ο οποίος είχε εκφράσει την έκπληξη και την βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία.

Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι η ελευθερία του Τύπου και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης είναι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και δήλωσε ότι η ΕΕ παίρνει πολύ σοβαρά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και πέρα από την όποια πρόοδο θα πρέπει να τονίζονται και τα προβλήματα.

Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε σοκαρισμένος από τις προχθεσινές τουρκικές επιδρομές σε μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην αντιπολίτευση, κάτι που όπως δήλωσε αποτελεί ανησυχητικό σημάδι. Ο ίδιος ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι είχε ήδη ζητήσει από την τουρκική πρεσβεία, εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν και επεσήμανε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις πολύ στενά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: