Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους της ΑΕΠΙ (ΣΕρΑ) προς τον Αλέξη Τσίπρα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 20/12/2017

Τι καταγγέλλεται

|> Διαμαρτυρία για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΑΕΠΙ έστειλε το Σωματείο Εργαζομένων ΑΕΠΙ – ΣΕρΑ, προς τον Αλέξη Τσίπρα και μεταξύ άλλων καταγγέλλουν “όλους όσοι με τις πράξεις τους οδήγησαν την ΑΕΠΙ στη σημερινή κατάσταση και δρομολόγησαν τη διάλυσή της” και “την αδιαφορία των αρμοδίων θεσμικών οργάνων, που συνεχίζουν να αγνοούν τη φωνή μας και επιλέγουν να κάνουν συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη για εξεύρεση λύσης για την ΑΕΠΙ, ερήμην μας“.

Συγκεκριμένα, η ανοιχτή επιστολή, προς τον Πρωθυπουργό, αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Πριν από σχεδόν τρεις  μήνες, με την επιστολή μας, σας γνωρίσαμε την αγωνία των εργαζομένων στην ΑΕΠΙ για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας και σας ζητήσαμε τόσο η Κυβέρνηση, η οποία και είχε την πρωτοβουλία των ενεργειών εξυγίανσης στο τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων, όσο και κάθε αρμόδιο διοικητικό όργανο ή πρόσωπα, που εμπλέκονται ή θα εμπλακούν στη διαδικασία εξυγίανσης, να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως προς τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Παρακολουθούμε, έκτοτε, την κορύφωση ενός δράματος, που αφορά την ίδια μας την επιβίωση και αναρωτιόμαστε πώς μπορεί μία αριστερή κυβέρνηση να αδιαφορεί για τις τύχες τόσων δημιουργών αλλά και εργαζομένων, που χωρίς να έχουν οι ίδιοι ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΑΕΠΙ, κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο χάνοντας τα δικαιώματά τους και κάθε ελπίδα αποκατάστασης.

Δεν μπορούμε να μένουμε απλοί θεατές μπροστά στον αργό θάνατο της εταιρείας στην οποία εργαζόμαστε. Εμείς, οι εργαζόμενοι, με τη δική μας υπερπροσπάθεια και με προσωπικό κόστος, είμαστε αυτοί που κρατάμε την Εταιρεία ζωντανή και εξακολουθούμε να εισπράττουμε τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες και με την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί το όνομα της ΑΕΠΙ.

Επειδή εμείς γνωρίζουμε σε βάθος τις ιδιαιτερότητες και τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα είσπραξης και απόδοσης των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα,

Επειδή διαθέτουμε την εξειδικευμένη τεχνογνωσία που απαιτεί η αποτελεσματική λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, γνωρίζουμε ότι εάν υπάρξει κατακερματισμός της αγοράς δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα για κανένα φορέα που θα δραστηριοποιηθεί στο χώρο, καθώς έχει αποδειχθεί διεθνώς, ότι μόνον ένας ισχυρός Οργανισμός για τη Συλλογική διαχείριση είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση και μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε μια αγορά.

Εμείς οι εργαζόμενοι θέλουμε να συνεχίσει η ΑΕΠΙ τη λειτουργία της, με όλους τους δημιουργούς μαζί και είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο και δυνατότητα επικοινωνίας που έχουμε, για να βρεθεί η λύση με όλους τους δημιουργούς ενωμένους. Μία λύση που να πληροί τις προδιαγραφές του νόμου και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της συλλογικής διαχείρισης.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Καταγγέλλουμε όλους όσοι με τις πράξεις τους οδήγησαν την ΑΕΠΙ στη σημερινή κατάσταση και δρομολόγησαν τη διάλυσή της.

Καταγγέλλουμε και την αδιαφορία των αρμοδίων θεσμικών οργάνων, που συνεχίζουν να αγνοούν τη φωνή μας και επιλέγουν να κάνουν συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη για εξεύρεση λύσης για την ΑΕΠΙ, ερήμην μας.

Αλλά λύση για την ΑΕΠΙ χωρίς τους εργαζόμενους της ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ!

Είναι ευθύνη της Πολιτείας να εξυγιάνει, να διαφυλάξει και να ομαλοποιήσει το χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας στη χώρα μας,

Είναι ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει ότι η χώρα μας δεν θα διασυρθεί διεθνώς λόγω της πλήρους αποδιοργάνωσης του χώρου και να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά μας, καθώς τυχόν κατακερματισμός της αγοράς και δραστηριοποίηση έστω και ενός ξένου παίκτη στην αγορά, θα οδηγήσει νομοτελειακά στην αποδυνάμωση της Ελληνικής μουσικής δημιουργίας και της προστασίας της.

Και γι’ αυτό, για μία ακόμη φορά, σας ζητούμε να βρείτε το συντομότερο μία βιώσιμη λύση, που να διασφαλίζει τους χιλιάδες πνευματικούς δημιουργούς και να μην αφήσετε, στο όνομα της εξυγίανσης, να χαθούν θέσεις εργασίας που παράγουν εισόδημα κρίσιμο για αυτούς.

Η ευθύνη σας απέναντι σε όλους είναι μεγάλη!

Σωματείο Εργαζομένων ΑΕΠΙ – ΣΕρΑ

Απάντηση