Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αντιδράσεις δημιουργών για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ ιδίως στις συναυλίες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 18/05/2015

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς κ.κ. Βαρουφάκη και Ξυδάκη έστειλαν μουσικοσυνθέτες και στιχουργοί του συλλόγου «Το Μέτρον«, με κύριο αίτημα να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες των δημιουργών – καλλιτεχνών και ιδίως στις συναυλίες.

Σημειώνεται ότι ο  Σύλλογος Συνθετών Στιχουργών “ Το Μέτρον ” ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό την υποστήριξη των ηθικών και περιουσιακών συμφερόντων των δημιουργών και τη βελτίωση της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων τους και μέλη του συλλόγου είναι αποκλειστικά δημιουργοί ή κληρονόμοι δημιουργών μουσικών συνθέσεων και στίχων. Συνολικά εκπροσωπούνται περισσότεροι από 100 δημιουργοί, εκ των οποίων οι:

Σ. Ξαρχάκος, Μ. Πλέσσας, Γ. Σπανός, Θ. Μικρούτσικος, Γ. Χατζηνάσιος, Μ. Ελευθερίου, Χ. Νικολόπουλος, Π. Φαλάρας, Ν. Πορτοκάλογλου, Ν. Ξυδάκης, Σ. Μάλαμας, Α. Ιωαννίδης, Ν. Αντύπας, Φοίβος, Ο. Ιωάννου, Θ. Γκόνης, Ε. Ρεμπούτσικα, Κ. Μαραβέγιας, Θ. Καραμουρατίδης, Μ. Πασχαλίδης, Γ. Ανδρέου, Θ. Πολυκανδριώτης, Φ. Δεληβοριάς, Ν. Κυπουργός, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λ. Πλάτωνος, Γ. Καζαντζής, Φ. Πλιάτσικας, Π. Καλαντζόπουλος, Μ. Φάμελλος, Λ. Πλιάτσικας, Μ. Φαφούτη, Ν. Μωραϊτης, Σ. Δρογώσης, Ι. Σούσης, καθώς και κληρονόμοι των Μ. Χατζιδάκι, Ν. Γκάτσου, Β. Τσιτσάνη, Μ. Λοίζου, Σ. Κουγιουμτζή, Μ. Τόκα κ.ά.

Η Ανοιχτή Επιστολή

Προς:
Τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα
Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Νίκο Ξυδάκη

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, κ. Υπουργέ των Οικονομικών και κ. αναπληρωτή Υπουργέ
Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Σύλλογος Συνθετών Στιχουργών “ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ” ζητά να
μην αυξηθεί ο Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες των δημιουργών – καλλιτεχνών και ιδίως στις συναυλίες.

Το επάγγελμα του συνθέτη και στιχουργού βιώνει μια ιδιαίτερα έντονη και παρατεταμένη κρίση που ξεκίνησε ήδη από το 2000. Οι συνέπειες της κρίσης είναι ιδιαίτερα βάναυσες. Από τις 4 πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρίες που διατηρούσαν γραφεία στην Ελλάδα οι 3 έκλεισαν τα γραφεία τους και παραμένει ενεργή μόνο μία (UNIVERSAL MUSIC).

Παράλληλα διέκοψαν την λειτουργία τους δεκάδες ελληνικές δισκογραφικές εταιρίες, χιλιάδες δισκοπωλεία και δεκάδες στούντιο ηχογράφησης ενώ πλήθος εταιριών διοργάνωσης συναυλιών έχουν πτωχεύσει αφήνοντας απλήρωτες μεγάλες οφειλές προς τους δημιουργούς.

Η ανεργία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ την ίδια ώρα που τα εισοδήματα των ελάχιστων ενεργών συνθετών, στιχουργών, τραγουδιστών και μουσικών έχουν καταρρεύσει.

Οι συνέπειες από τα όσα σας περιγράψαμε δεν αγγίζουν μόνον τον κλάδο μας αλλά και όλη την Ελληνική κοινωνία. Ο αριθμός και η ποιότητα των νέων δισκογραφικών παραγωγών έχουν μειωθεί κατακόρυφα, το σημαντικότερο δε σύγχρονο πολιτιστικόμας προϊόν, το Τραγούδι, γίνεται όλο και φτωχότερο.

Την κρίση όλα αυτά τα χρόνια την προκάλεσαν πολλές αιτίες συνδυαστικά, σημαντικότερες των οποίων είναι:

  • Η πειρατεία,
  • Η δωρεάν διάθεση CD με τις εφημερίδες και τα περιοδικά,
  • Η κατάργηση των μουσικών παραγωγών στο ραδιόφωνο και επικράτηση του playlist,
  • Η αντικατάσταση της σύνθεσης πρωτότυπης μουσικής στον Ελληνικό κινηματογράφο την τηλεόραση και το θέατρο από μουσικές επιμέλειες,
  • Η υπέρμετρη επιβάρυνση με φόρους, τέλη και εισφορές των συναυλιών και από το 2010 η οικονομική κρίση που βιώνει ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία.

Από τα δημοσιεύματα στον τύπο πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς την υιοθέτηση ενός ενιαίου ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες ο οποίος θα ανέρχεται μεταξύ 16% και 18%. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί ο ΦΠΑ των συνθετών, στιχουργών και λοιπών καλλιτεχνών, καθώς και των συναυλιών από 13% που είναι σήμερα κατά 3 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι επιπτώσεις της αύξησης θα είναι μικρότερες για τις υπηρεσίες των συνθετών – στιχουργών αφού δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους απευθείας στο κοινό αλλά κατά κανόνα σε δισκογραφικές – εκδοτικές και άλλες εταιρείες οι οποίες ήδη υπάγονται στην υψηλή κατηγορία ΦΠΑ.

Η αύξηση όμως του Φ.Π.Α. στις συναυλίες θα είναι καταστροφική, αφού θα οδηγήσει σε ισόποση αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και θα μειώσει ακόμα περισσότερο το καθαρό έσοδο των συναυλιών. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα οι συναυλίες – μουσικές σκηνές εκτός από του ΦΠΑ 13% επιβαρύνονται και με το φόρο της Φρειδερίκης, που ανέρχεται σε ποσοστό 5% στην Αττική και Θεσσαλονίκη. Ως φόρος υπέρ τρίτων, ο φόρος της Φρειδερίκης, εκτός από αναχρονιστικός και παράλογος είναι παράνομος και πρέπει να καταργηθεί ((Πρόκειται για «χαράτσι» που επιβλήθηκε το 1948 επί της τιμής των εισιτηρίων για τα δημόσια θεάματα ελέω της βασίλισσας Φρειδερίκης και των “φιλανθρωπικών αισθημάτων” της για την ενίσχυση των “βορείων επαρχιών” της χώρας που επλήγησαν από τον εμφύλιο πόλεμο).

Το δημοσιονομικό όφελος από την τυχόν αύξηση του ΦΠΑ στις συναυλίες θα είναι ελάχιστο (αν όχι και αρνητικό αφού θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των συναυλιών μελλοντικά) όμως η ζημιά που θα υποστεί και ο κλάδος μας θα είναι καταλυτική αφού οι συναυλίες αποτελούν πλέον την τελευταία σημαντική πηγή εισοδήματός μας.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, κ. Υπουργέ των Οικονομικών και κ. αναπληρωτή Υπουργέ Πολιτισμού και Αθλητισμού ζητούμε να παραμείνει ο ΦΠΑ των συναυλιών και των δημιουργών – καλλιτεχνών στην χαμηλή κατηγορία και να μην αυξηθεί και παράλληλα να καταργηθεί ο φόρος της Φρειδερίκης.

Υπογράφουν: Φοίβος Δεληβοριάς (πρόεδρος) και Αντώνης Πλέσσας (γραμματέας).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: