Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έρευνα και πρόκληση από Μπελαβίλα σε Μώραλη

Χωρίς κατηγορία στις 15/04/2019

Απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο για την καθημερινή ζωή του Πειραιώτη – Επίθεση στον δήμαρχο Πειραιά

|> Τις απαντήσεις ενός ερωτηματολογίου σχετικού με την καθημερινή ζωή στον Πειραιά δημοσιοποιήθηκε από τον συνδυασμό του Νίκου Μπελαβίλα, ενώ παράλληλα το γραφείο Τύπου του υποψήφιου δημάρχου, δημοσιοποίησε ένα καυστικό σχόλιο κατά του δημάρχου Γιάννη Μώραλη. Μετά από αυτό αναμένεται να “ανάψει φωτιά” μεταξύ των δύο δημοτικών παραστάσεων…

Σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, ανακοινώθηκε:

Ξέρουμε τον Πειραιά, είμαστε από εδώ, μιλάμε συνεχώς με τους δημότες, έχουμε μάτια και βλέπουμε. Επιλέξαμε όμως να μην μιλήσουμε εμπειρικά για όσα καλούμαστε να αλλάξουμε, για τα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας που μας ταλαιπωρούν. Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε με ένα γνωστό επιστημονικό εργαλείο: Ένα ερωτηματολόγιο για όλους και όλες. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Οι Πειραιώτες κατέγραψαν οι ίδιοι τα κρίσιμα. Ας τα δούμε.

Στους δημόσιους χώρους, η έλλειψη φροντίδας για τους συμπολίτες μας με αναπηρία ενοχλεί το 73% των ερωτηθέντων, το ίδιο ποσοστό με την κακή κατάσταση των οδοστρωμάτων. Ακολουθούν τα σπασμένα πεζοδρόμια (71%), η κατάληψή τους από παράνομες σταθμεύσεις (68%), η έλλειψη και η κακή συντήρηση του πρασίνου (68% και 62%) και η έλλειψη αστικού εξοπλισμού στο 61% (παγκάκια, δημόσιος φωτισμός, καλαθάκια απορριμμάτων).

Για τα σκουπίδια εντυπωσιαστήκαμε από την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την τραγική κατάσταση της ανακύκλωσης. Ο κόσμος τη θέλει, και προφανώς απογοητεύεται όταν βλέπει τα απορριμματοφόρα να συλλέγουν χύμα τους μπλε και τους πράσινους κάδους. Για αυτό βγάζει “κόκκινη κάρτα” με το 72% να εντοπίζει το πρόβλημα και το 55% να ζητάει περισσότερους κάδους. Αυτό κατά τη γνώμη μας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρουσιάζει μία εικόνα καθυστερημένου δήμου, χωρίς δικαιολογίες. Είμαστε ίσως ο χειρότερος δήμος στην Αττική στον τομέα αυτόν.

 

Η έλλειψη λαϊκού στίβου (62%), χώρων αθλητισμού και κυρίως ανοικτών χώρων (63,5% και 61%) είναι η απάντηση των δημοτών στο ζήτημα του αθλητισμού. Θα έπρεπε να απασχολήσει ως τώρα σοβαρά μία δημοτική αρχή, η οποία αν γνώριζε κάτι καλά, πιστεύαμε ότι θα ήταν ο αθλητισμός. Και σε αυτό δυστυχώς απέτυχε.

Η κατάσταση της κακής συντήρησης των σχολικών κτιρίων (62%), τομέας αποκλειστικής ευθύνης του Δήμου Πειραιά, και η έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών (46%) είναι οι απαντήσεις για το θέμα της σχολικής και προσχολικής στέγης που δίνουν οι δημότες.

Σήμερα ολοκληρώνουμε την ατζέντα των δώδεκα θεμάτων. Η καθημερινή μας ζωή, η φροντίδα για τα μικρά ζητήματα των γειτονιών είναι πολύ πιό σημαντική από όλες τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα μαζί.
Για το κυκλοφοριακό, τα θέματα υγείας και παιδείας, παρουσιάσαμε ήδη τις θέσεις μας από την αρχή της καμπάνιας. Τώρα ήλθε η ώρα να πούμε πως θα αλλάξουμε τον Δήμο Πειραιά, πως επιτέλους θα ξεφύγουμε από τη εικόνα της εγκατάλειψης που κυριαρχεί στις πίσω αυλές της πόλης μας.

Αυτές οι απαντήσεις, είναι ο πραγματικός απολογισμός του Δήμου Πειραιά. Και σε αυτές τις ερωτήσεις καλούμαστε να απαντήσουμε τόσο εμείς, όσο και ο υποψήφιος της ΝΔ, κύριος Νίκος Βλαχάκος. Ο απερχόμενος δήμαρχος και τα μέλη του συνδυασμού Μώραλη-Μαρινάκη, έχουν απαντήσει ήδη με το έργο τους. Μας φτάνει.

Τα στοιχεία της έρευνας

Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε για πρώτη φορά σήμερα συγκεντρώθηκαν από όλες τις γειτονιές του Πειραιά. Η έρευνα κινήθηκε με ερωτήσεις που αφορούν τα μικρά και τα καθημερινά: Καθαριότητα, δημόσιος φωτισμός, σχολεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, δρόμοι και πεζοδρόμια, αθλητικοί χώροι, αστικό πράσινο. Οργανώσαμε ένα επιστημονικά συγκροτημένο ερωτηματολόγιο χωρίς παραπειστικές ερωτήσεις και με ξεκάθαρη την ταυτότητα του σκοπού του. Είναι εδώ http://nikosbelavilas.gr/index.php/item/70-erotimatologio

Επιλέξαμε να μην ρωτήσουμε για τους μεγάλους κρίσιμους τομείς όπως νοσοκομεία, κυκλοφοριακό κ.λπ. Αυτά τα επεξεργάζονται οι θεματικές και επιστημονικές μας ομάδες σε συνεργασία αντλώντας δεδομένα, στοιχεία και μέσω συστηματικών επισκέψεων σε διοικήσεις και φορείς και αυτοψιών.

Έτσι, συλλέξαμε ένα δείγμα 798 συμπληρωμένων ερωτηματολογίων και από τις πέντε δημοτικές κοινότητες. Τα ερωτηματολόγια συγκεντρώθηκαν χέρι με χέρι στις γειτονιές ή συμπληρώθηκαν διαδικτυακά. Διακινήθηκαν από τις τοπικές ομάδες του «Πειραιάς για Όλους» με την ευθύνη των συντονιστών/ριων των πέντε κοινοτήτων. Τα επεξεργάστηκε η ομάδα επικοινωνίας με τη συμβολή των εθελοντών ερευνητών/ριών μας.

Ο αριθμός των απαντήσεων αντιστοιχεί στο 1% του μέγιστου σώματος των ψηφοφόρων. Είναι ένα πολύ καλό δείγμα. Η κατανομή στις πέντε δημοτικές κοινότητες είναι επίσης αντιπροσωπευτική με μικρές αποκλίσεις μεταξύ περιοχών.

Συμπερασματικά, μπορούμε πούμε να πούμε ότι έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ καλό υλικό. Είναι οι απαντήσεις εκατοντάδων Πειραιωτών. Διαβάζοντας το, βλέπουμε ξεκάθαρα τις τάσεις και τις γενικές απόψεις, τα καθημερινά προβλήματα.

ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΜΩΡΑΛΗ

Το σχόλιο του γραφείου Τύπου του υποψηφίου δημάρχου Πειραιά Νίκου Μπελαβίλα, αναφέρει:

Ο δημόσιος υπάλληλος (κατά δήλωση του), πρώην ιδιωτικός υπάλληλος του κυρίου Μαρινάκη (και πάλι κατά δήλωση του) απερχόμενος δήμαρχος Πειραιά που διεκδικεί εκ νέου την ψήφο των Πειραιωτών, ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας με νεότερη συνέντευξη του στο δημοτικό ραδιόφωνο.

Ενοχλείται ο απερχόμενος δήμαρχος από την κομματική υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα. Φυσικό είναι, διότι ο επικεφαλής του Πειραιάς για Όλους δεν κρύβεται πίσω από δήθεν ανεξαρτησίες. Αντίθετα, ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ που στηρίζεται και από τη Νέα Δημοκρατία (άτυπα αλλά ξεκάθαρα και ουδείς το διαψεύδει) φαίνεται πως νιώθει άβολα πατώντας σε δύο βάρκες.

Ο απερχόμενος δήμαρχος άλλωστε το ομολόγησε δημόσια, αποδεχόμενος πως αντιπολίτευση του στο δημοτικό συμβούλιο έχει τον ΣΥΡΙΖΑ και την Λαϊκή Συσπείρωση! Με αυτόν το τρόπο όμως ομολόγησε και κάτι ακόμα, ότι μαζί του έχει και τη Χρυσή Αυγή! Να τους χαίρεται λοιπόν!

Κατά τα λοιπά, ο απερχόμενος δήμαρχος ακούστηκε να λέει για 1.000.000 ευρώ μίσθωμα για τον Πύργο. Απέφυγε να πει σε τι αναφέρεται το 1.000.000 ευρώ: σε μήνα, χρόνο, δεκαετίες, αιώνα;

Ο απερχόμενος δήμαρχος ενοχλείται από την κριτική και υποστηρίζει ότι θα είναι δύσκολο να συνεργαστούμε μετά τις εκλογές. Η αντίληψη του εκπροσώπου των ολιγαρχών είναι ακριβώς αυτή: δεν θα πρέπει να μιλάς, δεν θα πρέπει να ασκείς κριτική, δεν θα πρέπει να επιχειρηματολογείς. Αυτά όμως θα ξεκαθαρίσουν μετά τις εκλογές και από άλλη βάση. Και αυτό το γνωρίζει καλά.

Ο απερχόμενος δήμαρχος φανερά εκνευρισμένος έσπευσε να χρεώσει στον Νίκο Μπελαβίλα δηλώσεις που δεν έχουν γίνει. Απέναντι στην επιχειρηματολογία και τον δημόσιο διάλογο, στέκεται με fake news.

Κύριε Μώραλη, έχετε δίκιο, ο Πειραιώτης καταλαβαίνει, δεν είναι κουτός. Καταλαβαίνει τον πανικό σας, τα ψεύδη σας και την ανεπάρκειά σας. Αντιλαμβάνεται πως εκείνοι τους οποίους εσείς κατηγορείτε για ανικανότητα κατά το παρελθόν, σήμερα είναι κορυφαίοι του συνδυασμού σας. Αντιλαμβάνεται ότι ο απολογισμός δεν μπορεί να γίνεται σε σύγκριση με τα όσα ΔΕΝ έγιναν στο παρελθόν αλλά με τα όσα έγιναν στο παρόν. Και στην θητεία σας δεν έγινε σχεδόν τίποτα. Δείτε το πρόγραμμά σας του 2014 και θα σας είναι εύκολο να το καταλάβετε και εσείς. Διεκδικείτε δεύτερη θητεία για να συνεχίσετε το τίποτα. Και κρύβεστε πίσω από φθηνές δικαιολογίες. Συνεχίστε την πορεία προς την ήττα σας. Εμείς είμαστε εδώ, μιλάμε δημόσια, ανοιχτά και με στοιχεία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: