Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απαραίτητη η εφαρμογή barcode για να μην μπαίνουν “καπέλα” στις κυκλοφορίες των εφημερίδων

FLASH στις 14/02/2017

Τρεις απορίες Φιλιππάκη…

Τρία ερωτήματα προς τα πρακτορεία διανομής εφημερίδων σχετικά με την αμφισβήτηση της εγκυρότητας των δημοσιευμένων κυκλοφοριών, θέτει η “Δημοκρατικός Τύπος ΑΕ” του Γιάννη Φιλιππάκη, εκδότρια των εφημερίδων «Δημοκρατία», «Εστία», «Espresso» και των εβδομαδιαίων «Κυριακάτικη Δημοκρατία» και «Ορθόδοξη Αλήθεια». Δηλαδή:

1. Πώς εξηγείται μία ημερήσια εφημερίδα, που πουλάει κάθε μέρα λίγο πάνω από το μισό των 10.000, στην εβδομαδιαία έκδοσή της σχεδόν να οκταπλασιάζει την κυκλοφορία της;
2. Τι είναι αυτό που το τελευταίο διάστημα ανεβάζει σταθερά τις πωλήσεις εβδομαδιαίας εφημερίδας περίπου κατά 2.000 τεύχη ανά εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει διαφοροποίηση στην ύλη και στις προσφορές της;
3. Ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα «πώς γίνεται μία εβδομαδιαία εφημερίδα να εμφανίζει εδώ και χρόνια δελτίο κατά τουλάχιστον 50% αλλοιωμένο προς τα πάνω;».

Εν τω μεταξύ, τον περασμένο Δεκέμβριο, με ανακοίνωση της “Δημοκρατικός Τύπος ΑΕ”  του Γιάννη Φιλιππάκη έκανε καταγγελία για εκτεταμένη και σκόπιμη παραποίηση των πραγματικών αριθμών κυκλοφορίας που προσθέτουν στον αριθμό των πωληθέντων φύλλων, τόσο των ημερήσιων όσο και των εβδομαδιαίων εφημερίδων. Και με δεδομένο ότι η αλλοίωση των κυκλοφοριών αποτελεί σαφή παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού και προσβολή του εκδοτικού αντικειμένου αλλά και της πνευματικής ιδιοκτησίας των δημοσιογράφων, η “Δημοκρατικός Τύπος”, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα λάβει κάθε νόμιμο μέτρο προστασίας των συμφερόντων της και θα αναζητήσει κάθε ζημία ή διαφυγόν κέρδος που προκαλείται από την ανακοίνωση ψευδών στοιχείων.

Στην ανακοίνωσή του αυτή ο “Δημοκρατικός Τύπος ΑΕ” καλούσε όλους τους εμπλεκομένους στην εφαρμογή της μεθόδου του barcode,που, κατ΄αρχάς, τον μοναδικό ενδεδειγμένο τρόπο διασφάλισης της εγκυρότητας των πωλήσεων. Επίσης τονιζόταν ότι η εφαρμογή του barcode και στον Τύπο έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων και αποτελεί πλέον υποχρέωση εκ του νόμου. Μάλιστα, δηλωνόταν ότι η εταιρεία του Γιάννη Φιλιππάκη έχει την πρόθεση -μέχρι της υποχρεωτικής χρήσης του barcode- να προχωρήσει στην πιστοποίηση των δικών της κυκλοφοριών από αναγνωρισμένη εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: