Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Χωρίς Μετρό η Αττική και δίχως Σιδηρόδρομους ολόκληρη η χώρα

ΕΛΛΑΔΑ στις 02/03/2023

Σε 24 απεργία κήρυξαν σήμερα οι εργαζόμενοι σε τραίνα και μετρό – Λειτουργούν Ηλεκτρικός και Τραμ

|> Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο Λεκανοπέδιο, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν σήμερα Πέμπτη 2/3 από τις 6 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα  οι εργαζόμενοι στο Μετρό και τον Σιδηρόδρομο. Σημειώνεται ότι η Γραμμή 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός) Πειραιάς – Κηφισιά και το Τραμ λειτουργούν κανονικά.

Την απεργία κήρυξε πρώτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) και ακολούθησε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

Το δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς ως και οι διοικήσεις του συνόλου των πρωτοβαθμίων σωματείων που λειτουργούν στον ελληνικό σιδηρόδρομο, σε έκτακτη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν ομόφωνα την προκήρυξη της σημερινής 24ωρης απεργίας, όσων απασχολούνται σε όλες τις σιδηροδρομικές εταιρείες.

Στην ανακοίνωση της ΠΟΣ μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «η απαξίωση που διαχρονικά επέδειξαν οι Κυβερνήσεις στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα των Τεμπών» και: «Δυστυχώς τα πάγια αιτήματά μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αρτιότερη εκπαίδευση, αλλά κυρίως εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας, πετιούνται μόνιμα στον κάλαθο των αχρήστων». Η ανακοίνωση, καταλήγει: «Σήμερα η Σιδηροδρομική οικογένεια είναι φτωχότερη. Σήμερα η Ελλάδα είναι φτωχότερη. Η επόμενη μέρα είναι ημέρα περισυλλογής και θρήνου για τους αδικοχαμένους συναδέλφους μας».

ΣΕΛΜΑ: Κοινά τα προβλήματα με τον ΟΣΕ

Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), ανακοίνωσε:

«Το Σωματείο μας θρηνεί μαζί με όλη την κοινωνία για το τραγικό θανατηφόρο δυστύχημα στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Δεκάδες συνάνθρωποι μας χάθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν στον βωμό του ιδιωτικού κέρδους και της αδιαφορίας των υπευθύνων.

Χρόνια τώρα το σωματείο μας καταγγέλλει τεράστιες ελλείψεις σε υλικά, ανταλλακτικά, αναλώσιμα συντήρησης και για την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό για όλες τις ειδικότητες λειτουργίας και συντήρησης, που αναγκάζουν το υπάρχων προσωπικό σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Τα προβλήματα μας είναι κοινά με τον ΟΣΕ και όποιος δεν το παραδέχεται απλά εθελοτυφλεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θέλοντας το θανατηφόρο ατύχημα που έγινε να είναι το τελευταίο. Διατρανώνουμε την αγανάκτησή μας και κηρύσσουμε ΑΠΕΡΓΙΑ από τις 06:00 το πρωί έως τις 24:00 το βράδυ για την Πέμπτη 2/3/2023».

ΣΤΑΣΥ: Συγγνώμη από το επιβατικό κοινό

Από τις ‘’Σταθερές Συγκοινωνίες’’ *ΣΤΑΣΥ), ανακοινώθηκε:

«Η ΣΤΑΣΥ ενημερώνει το επιβατικό κοινό, πως την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό δεν θα λειτουργήσουν από τις 6 το πρωί ως τα μεσάνυχτα, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση σωματείου εργαζομένων αργά το βράδυ της Τετάρτης, να κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση. Η Γραμμή 1 του Μετρό Πειραιάς – Κηφισιά και το Τραμ θα λειτουργήσουν κανονικά. Ζητούμε προκαταβολικά συγγνώμη από το επιβατικό κοινό, για την ταλαιπωρία και τις δυσκολίες που θα συναντήσει στις μετακινήσεις του»,

Απάντηση