Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Δήλωση Τασούλα για το αίτημα της ΕΥΠ  περί άρσης απορρήτου

ΕΛΛΑΔΑ στις 10/12/2022

‘’Αποδέχομαι την ευθύνη και είμαι βέβαιος ότι θα την ασκήσω, αν χρειαστεί, με τρόπο που να δικαιώνει τις προσδοκίες σας’’

«Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αποδέχομαι την επερχόμενη ευθύνη που θα επωμιστώ θεωρητικά ή πρακτικά, σας ζητώ να μου την αναθέσετε και είμαι βέβαιος ότι θα την ασκήσω, αν χρειαστεί, με τρόπο που να δικαιώνει τις προσδοκίες σας».

Αυτό υπογράμμισε με έμφαση ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης: ‘’Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών’’.

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του σ.ν. του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο διοικητής της ΕΥΠ υποβάλλει στον Πρόεδρο της Βουλής αίτημα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας που αφορά πολιτικά πρόσωπα, μαζί με τα συνοδεύοντα αυτό στοιχεία,  προκειμένου ο Πρόεδρος της Βουλής να χορηγήσει σχετική άδεια εντός προθεσμίας 24 ωρών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τασούλας, «η απόφαση αυτή είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό πολιτειακό φίλτρο το οποίο θα λάβει υπ’ όψιν περισσότερες παραμέτρους από ότι ένας υπηρεσιακός παράγων θα ήταν σε θέση να αντιληφθεί όταν θα ενέκρινε μια τέτοια πρωτοβουλία τόσο σοβαρή εφ’ όσον αφορά σε πολιτικά πρόσωπα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «η μεγαλύτερη επιβεβαίωση της ορθότητας αυτής της πρωτοβουλίας, παρά το βάρος της ευθύνης, είναι η βάσιμη αίσθηση που έχω ότι εάν αυτό υπήρχε πριν δύο χρόνια πολλά πράγματα θα είχαν αποτραπεί», προερχόμενα από το «απαράδεκτο  συμβάν της παρακολουθήσεως του κ. Ανδρουλάκη».

Ο κ. Τασούλας τόνισε πως «είναι μία σωστή πρωτοβουλία την οποία αξίζει να αναλάβουμε καθώς αναθέτει μια ευθύνη η οποία έχει να κάνει με την προστασία της χώρας, με την προστασία της τιμής του πολιτικού κόσμου, αλλά και με την προστασία της εθνικής ασφαλείας».

Επίσης αναφέρθηκε στη «μεγάλη σημασία της ύπαρξης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία επιτελεί εθνικό έργο και μέσω της  περαιτέρω θεσμικής θωράκισης της λειτουργίας της, φιλοδοξούμε να βοηθηθεί στην αντιμετώπιση θεμάτων εθνικής ασφαλείας, στους τομείς της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής, την ενεργειακής ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: