Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Απομακρύνθηκε και το τελευταίο ναυάγιο από τον παλαιό λιμένα του Φωνιά Ελευσίνας

ΝΑΥΤΙΛΙΑ στις 21/12/2022

Ανελκύστηκε το ξύλινης κατασκευής τουριστικό σκάφος αναψυχής “Dorian Sky”  και παρέμενε στον βυθό από τον Απρίλιο του 2013

|> Με μέριμνα και πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ (ΟΛΕ), ο παλαιός λιμένας του Φωνιά στην Ελευσίνα είναι πλέον απαλλαγμένος από ναυάγια και έτοιμος να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις κατά την επίσημη τελετή έναρξης της Ελευσίνας 2023- Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Το τελευταίο ναυάγιο στον λιμένα του Φονιά απομακρύνθηκε με δαπάνη του ΟΛΕ χθες, Τρίτη 20/12.

Πρόκειται για το ξύλινης κατασκευής τουριστικό σκάφος αναψυχής “Dorian Sky” (Ν.Π. 4501), το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και παρέμενε στον βυθό από τον Απρίλιο του 2013, παρεμποδίζοντας θέσεις ελλιμενισμού όλο αυτό το διάστημα.

Η επιχείρηση ανέλκυσης και απομάκρυνσης του ναυαγίου Θ/Γ -Τ/Ρ “Dorian Sky” πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου δύτη και υπό την επίβλεψη στελεχών του ΟΛΕ.

Ξύλινα τμήματα και εξοπλισμός του πλοίου ανασύρθηκαν με ήλεκτρο-υδραυλική αρπάγη, φορτώθηκαν σε τράκτορα και μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο ανακύκλωσης αποβλήτων.

Στο σημείο των εργασιών τοποθετήθηκε προληπτικά πλωτό αντιρρυπαντικό φράγμα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και το έργο ολοκληρώθηκε με καθαρισμό του βυθού.

Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΕ Απόστολος Καμαρινάκης αναφέρει: «Έγκαιρα και με στοχευμένες ενέργειες καταφέραμε να απομακρυνθούν όλα τα ναυάγια και επιβλαβή πλοία από τον ιστορικό λιμένα του Φωνιά, ώστε να συμβάλουμε από την πλευρά μας στην επιτυχή υλοποίηση της επίσημης τελετής έναρξης της Ελευσίνας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, σε χώρους του Λιμένα Ελευσίνας. Από την πρώτη στιγμή ο ΟΛΕ στάθηκε αρωγός παρέχοντας φιλοξενία των πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε χώρους αρμοδιότητάς του. Για την Διοίκηση του ΟΛΕ παραμένει κορυφαία προτεραιότητα η απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων πλοίων και ναυαγίων, που βρίσκονται επί σειρά ετών στον κόλπο της Ελευσίνας, σε σημεία δικαιοδοσίας της. Γι’ αυτό και το έργο μας συνεχίζεται, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα, την ορθή διαχείριση της αγκυροβολίας σκαφών και κυρίως τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών”.

Μέχρι σήμερα, έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή αρμοδιότητας ΟΛΕ συνολικά 15 επικίνδυνα-επιβλαβή πλοία και ναυάγια.

Επίσης, ο ΟΛΕ εξακολουθεί να καλύπτει το κόστος για τις ανάγκες ηλεκτροφωτισμού των κοινόχρηστων χώρων στις εκτάσεις, οι οποίες αποχαρακτηρίστηκαν από Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ελευσίνας και παραχωρήθηκαν στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγαρέων για κοινόχρηστο και κοινωφελή σκοπό.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: