Αποσπάσματα από την σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του ΕΚ
Το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου, σχετική με την σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο, όπου παρευρέθηκε και μίλησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
Με συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε το πρωί σήμερα 8 Ιουλίου την ελληνική κρίση σε συνέχεια και της συνόδου κορυφής της Τρίτης. Στη συζήτηση ορισμένοι επέκριναν τον κ. Τσίπρα για την έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων από την ελληνική πλευρά ενώ άλλοι τον συνεχάρησαν και άλλοι πάλι τον κάλεσαν να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από τη ζώνη ευρώ.
Για “κούρσα με το χρόνο” για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, μίλησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. “Δεν θα ασχοληθώ τώρα με το ποιος έχει δίκιο και ποιός άδικο σχετικά με το δημοψήφισμα καθώς ο καθ’ ένας έχει την άποψή του” συνέχισε, προσθέτοντας ότι “το σημαντικό τώρα είναι να προχωρήσουμε να αφήσουμε τα περασμένα, ξεχασμένα”…
“Η απάντηση στην ελληνική κρίση δεν μπορεί να είναι να εγκαταλείψουμε την περαιτέρω οικονομική και νομισματική ένωσή μας” σημείωσε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Τσίπρας ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική κρίση είναι δείγμα της αδυναμίας της ευρωζώνης να βρει μόνιμη λύση. Τόνισε, ότι η οικονομική βοήθεια της ΕΕ δεν πήγε ποτέ στον ελληνικό λαό, αλλά αντ ‘αυτού χρησιμοποιήθηκε για να σώσει τις τράπεζες και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα προγράμματα λιτότητας δεν είχαν καμία κοινωνική αποδοχή στην Ελλάδα. “Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. “Η πατρίδα μας έχει μετατραπεί σε εργαστήριο και το πείραμα δεν πέτυχε” επεσήμανε υπογραμμίζοντας την εκτίναξη της φτώχειας και του χρέους.
Οι πολιτικές ομάδες
Ο Γερμανός επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) Manfred Weber επέκρινε τον κ. Τσίπρα λέγοντας “εσείς προκαλείτε ενώ εμείς αναζητούμε συμβιβασμούς, αποζητάτε την αποτυχία ενώ εμείς επιδιώκουμε την επιτυχία, δεν σας αρέσει η Ευρώπη, εμείς αγαπάμε την Ευρώπη”. “Λέτε ψέματα στο λαό σας. Μιλάτε για αξιοπρέπεια αλλά δεν λέτε την αλήθεια κι αυτό δεν είναι αξιοπρέπεια”. Επισημαίνοντας δε ότι πέντε κράτη μέλη έχουν ακόμα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από την Ελλάδα διερωτήθηκε “πώς μπορείτε να πείτε σ’ αυτούς τους λαούς ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες περικοπές”
Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ιταλός ευρωβουλευτής Gianni Pittella είπε από την πλευρά του ότι θεωρεί πως “υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία αυτή την εβδομάδα και εξαρτάται τώρα από την κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της για μεταρρυθμίσεις, για στήριξη των εργαζομένων, για τη μάχη κατά της διαφθοράς και τη φοροδιαφυγή, αποφάσεις αναγκαίες όχι ως επιβεβλημένες από την ΕΕ αλλά επειδή θα ωφελήσουν τους Έλληνες”. “Πιστεύω επίσης ότι είναι σωστό να υπάρξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους”, συμπλήρωσε.
“Υπάρχει κάτι σάπιο στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ”. Αν συνεχίσει αυτό το θέατρο, δεν θα ξέρουμε που πρέπει να επικεντρωθούμε. “Ποιόν και τί προσπαθούμε να σώσουμε; Την νομισματική Ένωση, την ελληνική κοινωνία, την αξιοπιστία της κυβέρνησης, τους πιστωτές, τη φήμη της Άνγκελα Μέρκελ ή το αλάθητο της άλλης στενότερης ένωσης;”, δήλωσε ο Ryszard Legutko (Μεταρρυθμιστές, Πολωνία).
Ο επικεφαλής των φιλελεύθερων Γκι Φερχόφσταντ (Βέλγιο), τόνισε την ανάγκη για σαφή πορεία και συγκεκριμένες προτάσεις. “Στην πραγματικότητα υπνοβατούμε προς ένα Grexit, με τη βοήθεια και την υποστήριξη της ακροδεξιάς στο τέλος. Και όχι μόνο υπνοβατούμε, τους τελευταίους μήνες τρέχουμε προς το Grexit”. Πρόσθεσε ότι “Και δεν είστε ούτε εσείς ούτε και εμείς που θα πληρώσουμε τον λογαριασμό. Είναι οι απλοί Έλληνες πολίτες που θα πληρώσουν το τίμημα”. Κατέληξε καλώντας τον κ,. Τσίπρα να φανεί, πράγματι, επαναστάτης, και “να χτυπήσει τα προνόμια”.
“Ας βρούμε βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις, ώστε να σηκωθούμε και να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα. Ας σεβαστούμε τους πολίτες και την Ευρώπη αλλά και την απόφαση που λήφθηκε την Κυριακή”, είπε η Gabriele Zimmer από την Ευρωπαϊκή Αριστερά (Γερμανία).
Η Rebecca Harms των Πρασίνων (Γερμανία), είπε στον κ. Τσίπρα ότι περίμενε συγκεκριμένες ιδέες για μεταρρυθμίσεις και για ένα καλύτερο μέλλον και όχι μια ομιλία που θα υποστήριζε ότι θα βάλει τέλος στη διαφθορά και σε άλλα προβλήματα. Του υπενθύμισε ότι “όλα πρέπει να αποφασιστούν αυτή την εβδομάδα” και πρόσθεσε ότι ” δημοκρατία και Πούτιν δεν πάνε μαζί”.
Ο Nigel Farage (Βρετανία), είπε ότι “Αν προσπαθήσουμε και αναγκάσουμε να φέρουμε μαζί διαφορετικούς ανθρώπους ή οικονομίες, χωρίς πρώτα να ζητηθεί η συγκατάθεσή τους, το είναι απίθανο να δουλέψει και το σχέδιο θα αποτύχει. Σήμερα, δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα, ολόκληρη η Μεσόγειος βρίσκεται σε λάθος νόμισμα”.
Η Marine Le Pen (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Γαλλία) είπε στον κ.Τσίπρα, ότι “το ευρώ και η λιτότητα είναι σιαμαία. Ο λαός σας δεν θα γλιτώσει από την λιτότητα αν δεν φύγει από το ευρώ”.
Ο Ελευθέριος Συναδινός (μη εγγεγραμμένοι, Ελλάδα), επικαλέστηκε τα εκατομμύρια των νεκρών της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, κατά τον Β’ΠΠ, καθώς και τις οφειλές προς την Ελλάδα από ατή την περίοδο. “Γιατί αρνείστε να το συμπεριλάβετε αυτό στην ερώτηση για το ζήτημα του χρέους;”, ρώτησε, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και έξω από την ευρωζώνη.
>>> Η συζήτηση μαγνητοσκοπημένη ΕΔΩ