Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Παπαστράτος: “Για το αύριο, σήμερα” και με νέο IQOS

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 20/12/2018

Αποτύπωση της συνεισφοράς της εταιρείας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον

|> Με αφορμή την ολοκλήρωση της 1ης Έκθεσης με τίτλο “Για το αύριο, σήμερα” για το κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, η διοίκηση της εταιρείας “απειλεί” με νέες κατακτήσεις και στον επιχειρηματικό τομέα, αλλά και σε όσα αφορούν την υγεία των χρηστών.

Σχετικά με την Έκθεση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Χαρπαντίδης (φωτό) δηλώνει: «Η Έκθεση της ΕΥ καταδεικνύει ότι πράγματι το 2017 ήταν μια χρονιά – σταθμός για την Παπαστράτος. Ήταν η χρονιά που γυρίσαμε σελίδα στην ιστορία μας, ανακοινώνοντας μια μεγάλη επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου μας σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το πρώτο προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου, το IQOS. Πήραμε την απόφαση να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την παραγωγή τσιγάρων, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για όσο το δυνατόν περισσότερους. Τα στοιχεία της πρώτης Έκθεσης του κοινωνικο-οικονομικού μας αποτυπώματος επιβεβαιώνουν ότι εδώ και 9 δεκαετίες η Παπαστράτος συνεχίζει να κάνει πράξη τη δέσμευσή της να αφήνει πίσω της μέλλον. Πιστεύουμε ότι και το 2018 συνεχίσαμε στο ίδιο πλαίσιο και με ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα. Με κάθε μας κίνηση επιδιώκουμε σταθερά να φέρνουμε το αύριο, σήμερα, για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον. Είμαστε περήφανοι γιατί αυτή μας η προσπάθεια μετατρέπεται σε απτό, μετρήσιμο αποτέλεσμα για την Ελλάδα».

Η μελέτη της Έκθεσης πραγματοποιήθηκε από το τμήμα υπηρεσιών Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της ΕΥ Ελλάδος. Η πρώτη αναλυτική αποτύπωση της συνεισφοράς της Παπαστράτος στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον αφορά στο 2017, χρονιά που σηματοδότησε την έναρξη της επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την μετατροπή του εργοστασίου της σε ένα από τα πρώτα κέντρα αποκλειστικής παραγωγής καπνικών προϊόντων νέας γενιάς της Philip Morris International.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη είναι ενδεικτικά της θέσης της Παπαστράτος στη βιομηχανία, αλλά και του ρόλου της στην ελληνική οικονομία.
 • 1,2 δισ. ευρώ συνολικός κύκλος εργασιών
 • 1,1 δισ. ευρώ συνεισφορά σε φόρους (συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και ΕΦΚ) – 2,2% των εσόδων του κράτους
 • 85 εκατ. ευρώ συνεισφορά προς Έλληνες προμηθευτές με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών
 • 4,9 εκατ. ευρώ σε ενέργειες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων
 • Απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών

Λειτουργώντας σαν πολλαπλασιαστής αξίας, η Παπαστράτος το 2017 δημιούργησε προστιθέμενη αξία 157 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 0,1% του ΑΕΠ.

Υπολογίζεται πως κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας της Παπαστράτος, δημιούργησε 2,3 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία, αυξημένο κατά 66,7% σε σχέση με το 2016.

Σε επίπεδο απασχόλησης η Παπαστράτος έκανε ακόμη πιο ισχυρό το θετικό της αποτύπωμα, αυξάνοντας κατά 24,6% τον αριθμό των εργαζομένων της.

 • 897 άμεσες θέσεις εργασίας
 • 1.091 έμμεσες θέσεις εργασίας
 • Κάθε μία θέση εργασίας της Παπαστράτος υποστηρίζει έμμεσα 2,5 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας
 • 30 εκατ. ευρώ σε μισθοδοσία και αμοιβές
 • Λοιπές παροχές προς τους εργαζομένους αξίας 2,4 εκατ. ευρώ

Με στόχο να «αφήνει πίσω της μέλλον» για όσο το δυνατόν περισσότερους η Παπαστράτος έχει διαθέσει 2,4 εκατ. ευρώ σε δράσεις και πρωτοβουλίες εταιρικής υπευθυνότητας από το 2009 έως και το 2017.  Οι επενδύσεις σε κοινωνικές δράσεις το 2017 ανήλθαν σε 272.000 ευρώ.

Σημαντική όμως ήταν και η επίδραση στο περιβάλλον με δραστική μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από τη λειτουργία της εταιρείας.

 • Το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2017 στο εργοστάσιο της Παπαστράτος προήλθε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 • Η Παπαστράτος μείωσε κατά 85% τις εκπομπές CO2 (kg GHG)
 • Η συνολική ποσότητα αποβλήτων μειώθηκε κατά 19%

Τέλος, μια είδηση για όσους ενδιαφέρονται να κόψουν το τσιγάρο, αλλά και γαι τους ήδη χρήστες του IQOS. Όπως είπε χθες το μεσημέρι ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, εντός του Ιανουαρίου 2019 αναμλενεται να κοκλοφορλησει και στην Ελλάδα το νέο IQOS, το οποίο ήδη κυκλοφορεί σε άκλες χώρες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: