Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Erasmus+: Εκδήλωση των 35 ετών με τα επιτεύγματα και το μέλλον

ΕU,ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 14/12/2022

Από το 1987, έχει προσφέρει ευκαιρίες για σπουδές, κατάρτιση, εργασία και εθελοντισμό στο εξωτερικό σε σχεδόν 13 εκατομμύρια άτομα

|> Σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η τελευταία εορταστική εκδήλωση για την 35η επέτειο του Erasmus+. Από τη δημιουργία του το 1987, το Erasmus+ έχει προσφέρει ευκαιρίες για σπουδές, κατάρτιση, εργασία και εθελοντισμό στο εξωτερικό σε σχεδόν 13 εκατομμύρια άτομα. Τα επόμενα χρόνια το Erasmus+ θα συνεχίσει να δίνει τη δυνατότητα μάθησης και συμμετοχής σε διακρατικά έργα σε περισσότερους ανθρώπους.

Η σημερινή εκδήλωση είναι η ευκαιρία να ακουστούν από πρώτο χέρι οι εμπειρίες των συμμετεχόντων, να μοιραστούν οι εντυπώσεις και να γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ιστορία και το μέλλον του προγράμματος.

Θα παρευρεθεί ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, η επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, Μαρίγια Γκαμπριέλ, η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζαμπίνε Φερχάγεν, και ο Τσέχος υπουργός Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, Βλάντιμιρ Μπάλας.

Οι ιδρυτές του προγράμματος, οι δικαιούχοι και τα μέλη του προσωπικού που εργάζονται σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο για το Erasmus+ θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, σε διάφορες συνεδρίες και εργαστήρια αφιερωμένα στις προτεραιότητες του Erasmus+, τις ορθές πρακτικές και την ιστορία του προγράμματος. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με έκθεση φωτογραφίας νέων δικαιούχων της ταξιδιωτικής κάρτας DiscoverEU και καλλιτεχνική παράσταση.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί επίσης την ευκαιρία να παρουσιαστεί η ετήσια έκθεση του Erasmus+ για το 2021, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των δράσεων που δρομολογήθηκαν. Η έκθεση δείχνει ότι μόλις το 2021, παρά το δύσκολο παγκόσμιο πλαίσιο, το Erasmus+ στήριξε περίπου 19.000 έργα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 70.000 οργανισμών, παρέχοντας ευκαιρίες σε περισσότερους από 648.000 εκπαιδευόμενους, προσωπικό και νέους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 65,000 ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες για την πραγματοποίηση δραστηριότητας κινητικότητας. Αυτό καταδεικνύει τη συνεχή αφοσίωση του προγράμματος στον εμπλουτισμό της καθημερινής ζωής των πολιτών στην Ευρώπη και πέραν αυτής, καθώς και τη γοητεία που ασκεί σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συμμετεχόντων.

Η εν λόγω ολοήμερη εκδήλωση, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και διαδικτυακά, αποτελεί συνέχεια άλλων εορταστικών δραστηριοτήτων που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στις συνδεδεμένες χώρες του προγράμματος. Στον ειδικό ιστότοπο για την 35η επέτειο του προγράμματος θα βρείτε βασικούς αριθμούς και μαρτυρίες ατόμων που έχουν ήδη συμμετάσχει στο Erasmus+.

Το 2023, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι οι φωνές των νέων ακούγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής, ιδίως μέσω της αύξησης των δραστηριοτήτων για τη νεολαία που χρηματοδοτούνται μέσω του Erasmus+. Εκτός από την ενθάρρυνση έργων σε διάφορους εκπαιδευτικούς τομείς που αποσκοπούν στη στήριξη της πράσινης μετάβασης, το πρόγραμμα εξακολουθεί να επιδιώκει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέσω της προώθησης βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνων συμπεριφορών.

Ταυτόχρονα, τα έργα και οι δραστηριότητες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη δέσμευση της ΕΕ για αναβάθμιση των δεξιοτήτων και επανειδίκευση, παρέχοντας έτσι πολύτιμη συμβολή στο σχέδιο για την ανακήρυξη του 2023 ως Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων.

Ιστορικό

Το Erasmus+ δημιουργήθηκε το 1987, παρέχοντας ευκαιρίες μαθησιακής κινητικότητας σε μόλις 3.000 φοιτητές πανεπιστημίου. Έχουν επέλθει ουσιαστικές αλλαγές στο Erasmus+ με την πάροδο των ετών· συνεχώς εκσυγχρονίζεται, επεκτείνεται και είναι ανοικτό σε χώρες που δεν συμμετείχαν σε αυτό τον πρώτο καιρό. Το 2014 άλλαξε το όνομα του προγράμματος σε Erasmus+ για να σηματοδοτήσει την επέκταση του προγράμματος σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, καθώς και στους τομείς της νεολαίας και του αθλητισμού. Έκτοτε το πρόγραμμα προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις ηλικίες για να ανακαλύψουν άλλες χώρες χάρη στη μεγάλη ποικιλία των οργανισμών που συμμετέχουν.

Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά προγράμματα της ΕΕ και, μέχρι στιγμής, έχουν συμμετάσχει σε αυτό σχεδόν 13 εκατομμύρια άτομα. Προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας και κινητικότητας στη σχολική εκπαίδευση για μαθητές και εκπαιδευτικούς, στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην εκπαίδευση ενηλίκων, καθώς και σε προγράμματα για μαθητευόμενους, νέους και νέες, εργαζόμενους στον τομέα της νεολαίας, καθώς και για προπονητές στον τομέα του αθλητισμού (από το 2023).

Μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το πρόγραμμα Erasmus+ εξασφάλισε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία κατά την υλοποίηση έργων με σκοπό την παροχή στήριξης στους Ουκρανούς εκπαιδευόμενους και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Με συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό για το Erasmus+ ύψους 26,2 δισ. ευρώ από το 2021 έως το 2027, ο οποίος συμπληρώνεται με περίπου 2,2 δισ. ευρώ από εξωτερικά μέσα της ΕΕ, το πρόγραμμα προορίζεται να στηρίξει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και περισσότερες ιδέες στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Η τρέχουσα περίοδος προγραμματισμού σηματοδοτεί επίσης την ενσωμάτωση του DiscoverEU στο Erasmus+. Με την αλλαγή αυτή και χάρη στην έκτακτη χρηματοδότηση που χορηγήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, διατίθενται 70.000 ταξιδιωτικά εισιτήρια το 2022.

Βάσει ανοικτών προσκλήσεων υποβολής αιτήσεων για έργα, κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας που δραστηριοποιείται στους τομείς της εκπαίδευσης της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού μπορεί να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης, με τη βοήθεια των εθνικών οργανισμών του Erasmus+ που εδρεύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα, καθώς και του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος

Erasmus+ για το 2023 δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου 2022. Με ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 4,2 δισ. ευρώ, το Erasmus+ αύξησε τη στήριξή του στην ένταξη, την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και τη δημοκρατική συμμετοχή, καθώς και στον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό το 2023 στην ΕΕ και διεθνώς. Από το 2023 το Erasmus+ θα περιλαμβάνει μια νέα δράση για τη στήριξη των προπονητών στον τομέα του αθλητισμού μέσω της συμμετοχής τους σε έργα κινητικότητας, επεκτείνοντας έτσι τις ευκαιρίες διευρωπαϊκής συνεργασίας και μάθησης απευθείας για τις τοπικές οργανώσεις μαζικού αθλητισμού και το προσωπικό τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: