Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η εισφορά, ο εφοπλισμός και η προσφορά…

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 03/03/2019

Ας δημιουργηθεί από εφοπλιστές ένα “fund”, για εξαγορά δανείων των νησιωτών συμπολιτών τους

|>Δημήτρης Καπράνος

|> Μια ακόμη συμφωνία με την κυβέρνηση της Ελλάδος υπέγραψαν οι συμπατριώτες μας εφοπλιστές, βάσει της οποίας θα καταβάλουν ένα σταθερό ποσοστό από τα μερίσματα των επιχειρήσεών τους κάθε χρόνο.

Κάποιοι βρήκαν το ποσό “λογικό”, κάποιοι άλλοι “μικρό σχετικά με τα έσοδά τους” κάτι άλλοι λένε “πάλι καλά που παίρνουμε κι αυτά”…

Δεν θα ασχοληθώ με το αν είναι πολλά, λίγα ή “πάλι καλά”. Γνωρίζω την πραγματικότητα και τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί η ελληνική ναυτιλία και νομίζω ότι καθήκον της κάθε κυβερνήσεως είναι να προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες και παράλληλα να παρέχει στις επιχειρήσεις διευκολύνσεις περισσότερες από όσες άλλες χώρες!

Οι “οικογενειακές” ναυτιλιακές επιχειρήσεις δεν υπάρχουν πλέον. Οι μεγάλες εταιρείες είναι εισηγμένες σε διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και κάθε ενέργειά τους (και φυσικά και του οργάνου το οποίο τις εκπροσωπεί) “συζητείται” από τους μετόχους, που δεν είναι μόνον ιδιώτες αλλά και “funds” και Τράπεζες και ο νοών νοείτω…

Ας μου επιτραπεί, με το θάρρος ενός ανθρώπου που βρίσκεται πολύ κοντά στην Ναυτιλία επί σχεδόν πενήντα χρόνια, να ασχοληθώ με κάτι άλλο, που αφορά την ελληνική εφοπλιστική κοινότητα.

Οι περισσότεροι από τους Έλληνες πλοιοκτήτες -κυρίως οι “μεγάλοι” -κατάγονται από νησιά. Νησιά τα οποία, όπως όλες οι άλλες περιοχές της χώρας, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τα οποία έχει προκαλέσει η τεράστια οικονομική κρίση.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι τα “κόκκινα δάνεια”. Υπάρχουν και στα νησιά, πολλοί συμπατριώτες μας που κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τα σπίτια τους και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό, καθώς είναι πολύ πιθανόν να μην δύνανται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των “κορακιών” τα οποία θα επιπέσουν επί των δανειοληπτών.

Όπως είναι γνωστό, οι έχοντες “τα γένια και τα χτένια” έχουν αποφασίσει να παραχωρήσουν (έχει ήδη αρχίσει η παραχώρηση) τα “κόκκινα δάνεια” σε διεθνή “funds”, τα οποία θα αγοράσουν (έχουν αγοράσει ήδη κάποια) “πακέτα” δανείων σε χαμηλή τιμή και εν συνεχεία θα διεκδικήσουν από τους οφειλέτες την πληρωμή, αποκομίζοντας, φυσικά, σοβαρά κέρδη.

Είναι βέβαιο ότι κάποιοι από τους νησιώτες που κινδυνεύουν με απώλεια των περιουσιών τους, είναι γείτονες με τους “μεγάλους” του εφοπλισμού, οι οποίοι (όλοι, ανεξαιρέτως) διατηρούν τα “πατρικά” τους σπίτια στην γενέθλια γη αλλά και την επισκέπτονται σε κάθε ευκαιρία.

Δεν θα μπορούσαν οι συμπατριώτες μας να φτιάξουν ένα δικό τους “fund”, να αγοράσουν τα δάνεια των (νησιωτών) συμπολιτών τους και να τους διευκολύνουν στην αποπληρωμή με (πολύ) χαμηλές δόσεις; Δεν θα είναι αυτό προσφορά σημαντική στην χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία; Δεν θα είναι ένα δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας του ελληνικού εφοπλισμού;

Δεν λέω, σοβαρή είναι η δραστηριότητα της μη κυβερνητικής οργανώσεως “ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ” την οποία έχει ιδρύσει η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών και προσφέρει σημαντική βοήθεια σε αναξιοπαθούσες ομάδες Ελλήνων πολιτών.
Αλλά η παρέμβαση των εφοπλιστών στο θέμα της στέγης, που για τον Έλληνα αποτελεί πρώτο μέλημα, θα είναι ένα πολύ καλύτερο σημάδι.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: