Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σημαντική η ημερίδα του ΔΣΠ για τα Ατομικά Δικαιώματα και την Αναπηρία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 01/02/2023

Μιχαηλίδου: ‘’Η κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί φιλανθρωπία, αλλά υποχρέωση όλων μας –  Συνεχίζουμε, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω”

|> «Η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουμε αυτά τα τέσσερα χρόνια, δεν αποτελεί μια μορφή κρατικής φιλανθρωπίας, δεν στηρίζεται στην φιλευσπλαχνία της εξουσίας. Είναι υποχρέωση που απορρέει από τις αρχές και τις αξίες που θεμελιώνουν τον πολιτισμό μας, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ημερίδα για τα Ατομικά Δικαιώματα και την Αναπηρία, που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά (ΔΣΠ).

Κατά την διάρκεια της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, τονίστηκε η αναγκαιότητα της προάσπισης των Ατομικών Δικαιωμάτων και των Ατόμων με Αναπηρία, ενώ μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή στρατηγική για τους ανθρώπους με αναπηρία, οι δράσεις εθνικής στρατηγικής καθώς και το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρία σε ζητήματα δικαιοσύνης και κοινωνικής πρόνοιας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, ήταν ο πρόεδρος του ΔΣΠ, Ηλίας Κλάππας,  ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Χρήστος Ροζάκης, ο αντιπρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σάββας Παπασάββας, η πάρεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Μαρία Γκάνα, η αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Πειραιά, Κυριακή Μπουρδάκου, ο πρόεδρος των Special Olympics, Διονύσης Κοδέλλας κ.ά.

Αναφερόμενη, η Δόμνα Μιχαηλίδου, στις ενεργητικές πολιτικές τής κυβέρνησης, οι οποίες εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή, καθώς και την αγορά εργασίας, έκανε λόγο για:

  • Τη θέσπιση της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού και της Κάρτας Αναπηρίας.
  • Την επιχορήγηση και υλοποίηση έργων προσβασιμότητας.
  • Την θεσμοθέτηση προγραμμάτων υποστηριζόμενης απασχόλησης.
  • Το πρόγραμμα της πρώιμης παρέμβασης.
  • Τα μέτρα για την ενίσχυση του θεσμού των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
  • Την ψηφιοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης της Αναπηρίας.
  • Τις έκτακτες και οριζόντιες οικονομικές ενισχύσεις των ατόμων με αναπηρία.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην παρέμβασή της, επεσήμανε: «Η αναπηρία δεν είναι ανημποριά. Αλλά μια διαφορετικότητα μέσα στην κοινωνία μας και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό και ως Πολιτεία, διασφαλίζουμε το δικαίωμα κάθε συμπολίτη μας, στην ίση συμμετοχή στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην πληροφορία και  την αγορά εργασίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία δεν είναι μόνο υποχρέωση της πολιτείας. Είναι υποχρέωση όλων μας. Γιατί κάθε πολίτης, έχοντας ο ίδιος δικαιώματα, έχει καθήκον απέναντι στον άλλον και στο κοινωνικό σύνολο να σέβεται, να τηρεί και να προάγει τα δικαιώματα που ο ίδιος αναγνωρίζει στον εαυτό του. Και σε αυτό αποσκοπούν και οι πολιτικές που εφαρμόζουμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Να άρουμε τα εμπόδια που βιώνουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με αναπηρία και να τους διασφαλίσουμε ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή. Επιτέλους καταφέραμε να αλλάξουμε τον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει την αναπηρία. Συνεχίζουμε, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: