Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Ιστορικό” ντοκιμαντέρ για τους δήθεν “κατσαπλιάδες” του 1821

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 29/03/2021

Αυτή η εικόνα που προβλήθηκε μόνο κακό μπορεί να κάνει στα παιδιά – Οι ήρωες δεν ήταν βρώμικοι, άξεστοι και δεν είχαν προσωπικό συμφέρον

Δημήτρης Κωνσταντάρας |> H σειρά 8 ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ με τίτλο «1821» που φτιάχτηκε το 2011 με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων από την Επανάσταση και προβλήθηκε τότε, κρίθηκε ότι έπρεπε να ξαναπροβληθεί και φέτος, μια χρονιά που συμπληρώνονται -και γιορτάζονται- τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Δεν είναι δουλειά μου να κρίνω τις αποφάσεις παραγωγής εκπομπών ενός τηλεοπτικού σταθμού μεγάλης εμβέλειας, ούτε είχα παρακολουθήσει το 2011 την Πρώτη Προβολή. Η οποία – ειρήσθω εν παρόδω- ούτε πολύ μεγάλες τηλεθεάσεις είχε, ούτε ιδιαίτερα πολλά σχόλια είχε προκαλέσει. Και ήταν κρίμα γιατί επρόκειτο για μια μεγάλη και ακριβή παραγωγή, πολλά και δύσκολα εξωτερικά γυρίσματα, δυσχερέστατη στην πραγματοποίησή της, με σπουδαίο θέμα και με βασικούς πρωταγωνιστές τα απίστευτης ομορφιάς τοπία της Ελλάδας και τον παρουσιαστή Π. Τατσόπουλο.

Παρακολουθώντας τη σειρά αυτές τις εορταστικές μέρες του 2021, δέκα χρόνια αργότερα, ένοιωσα ευχαρίστηση που στην πρώτη της προβολή δεν είχε μεγάλη απήχηση, γι’ αυτό και δεν είχε συζητηθεί ιδιαίτερα παρά τη δυσκολία τού εγχειρήματος και την παραγωγική της αρτιότητα. Γιατί ένοιωσα έτσι;  Γιατί ήταν βασισμένη στην προβολή ισχυρά αμφισβητούμενων ιστορικά γεγονότων, ισχυρά αμφισβητούμενων απόψεων για τους Έλληνες αγωνιστές και απαξίωση της εικόνας του Έλληνα αγωνιστή, που θα προκαλούσαν «περίεργες» αντιδράσεις.

Θα προκαλούσε και ιδιαίτερο προβληματισμό στη νέα γενιά Ελλήνων που θα «μάθαινε» ότι ο αγώνας του λαού για Ελευθερία, ούτε ιδιαίτερα αγνός ήταν, ούτε έγινε από ορκισμένους πατριώτες, ούτε την Ελευθερία υπηρετούσε και τελικά, οδήγησε στην υποδούλωση των Ελλήνων στις Μεγάλες Δυνάμεις. Και το χειρότερο: Ότι οι φυσιογνωμίες των οπλαρχηγών δεν ήταν φυσιογνωμίες ηρώων αλλά κατσαπλιάδων που ενώ πολεμούσαν, «μισιούνταν ανάμεσά τους» , εχθρεύονταν οι μεν τους δε και φιλονικούσαν μεταξύ τους με το μυαλό στο προσωπικό τους όφελος και κέρδος.

Ναι. Υπήρχαν προφανώς ΚΑΙ αυτά. Αυτή η άποψη ανήκε σε «κάποιους» ιστορικούς αμφισβητίες που στην πορεία, διαστρέβλωσαν το πάθος και τη θυσία ενός λαού καθώς και το μεγαλείο των αγωνιστών. Οι οποίοι ούτε μορφωμένοι ήταν, ούτε φιλόσοφοι αλλά την ελευθερία επεδίωκαν και γι’ αυτήν έδωσαν το αίμα τους, πολλοί μάλιστα αφού είχαν δώσει και την περιουσία τους ολόκληρη.

Δυστυχώς, αυτές τις «γραμμές» του σεναρίου, δεν τις διάβασαν ούτε στο κανάλι. Και αποφάσισαν να ξανα-προβάλουν τη σειρά φέτος, μια χρονιά που το ίδιο το Κράτος, επίσημα, ονόμασε «Χρονιά Τιμής και Αναγνώρισης» της Ελληνικής Επανάστασης, χρονιά-γιορτή για την Ελλάδα και τον αγώνα των Ελλήνων, χρονιά μαρτυρική για την Ελλάδα -και για τον κόσμο ολόκληρο- λόγω της πανδημίας, χρονιά κρίσιμη για τα δικαιώματα της χώρας που αμφισβητούνται αλλά και χρονιά που η Ελλάδα σίγουρα και όχι με τη θέλησή της απειλείται από τα μεγάλη διεθνή συμφέροντα.

Έτσι, η Νέα Γενιά που ήταν δέκα και έντεκα και δώδεκα χρόνων το 2011, σήμερα που αγγίζει και ξεπερνά τα 20, να «εισπράξει» μια εικόνα δυσανάλογα αποτρεπτικά δυσμενή για τα κίνητρα του Αγώνα και την προσωπικότητα των αρχηγών του. Μια γενιά νέων Ελλήνων που η χώρα βασίζεται επάνω της και που -δυστυχώς- δέχεται μια δυσμενέστατη επίδραση από την ξενομανία που προβάλλεται ακόμα και από τη γλώσσα που εκφέρουν οι ηγέτες της αλλά και από την απαξίωση της έννοιας «Εθνική Ταυτότητα» η οποία πλέον συμβαδίζει με τους ξένους όρους που «χώθηκαν» στη γλώσσα, το καθημερινό «ραπάρισμα» συμπεριφορών, τον ήχο της μουσικής μας, τη βεβήλωση των μνημείων και των συμβόλων, σε μια εποχή που το καριοφίλι έχει αντικατασταθεί από τη «μολότοφ» και ο Ελύτης με τον Σεφέρη, τον Καβάφη και τον Παλαμά αποτελούν γρίφους άλυτους στα τηλεπαιχνίδια της τηλεόρασης.

Δεν είμαι της άποψης ότι τις γιορτινές ημέρες του Έθνους, πρέπει ο Έλληνας να βομβαρδίζεται από τις κακοφτιαγμένες ταινίες της δεκαετίας του ΄60. Αλλά έχω διαβάσει τα ίδια βιβλία που διάβασαν οι υπεύθυνοι των 8 ντοκιμαντέρ. Τους ίδιους ιστορικούς έχω μελετήσει. Και ταπεινά θέλω να πω ότι ο Κολοκοτρώνης και οι άλλοι ήρωες του ‘21, δεν ήταν βρώμικοι, άξεστοι, αμόρφωτοι , εγωιστές και φιλοχρήματοι κατσαπλιάδες που έβαζαν το προσωπικό τους όφελος επάνω από την πατρίδα τους. Και μια τέτοια εικόνα που προωθήθηκε από τα ντοκιμαντέρ, μόνο κακό μπορεί να κάνει στην ψυχή και το μυαλό των παιδιών μας. Η απρόσεκτη και επιπόλαια «ανάγνωση» της ιστορίας από το σενάριο, αδίκησε και τον παρουσιαστή Πέτρο Τατσόπουλο και το κανάλι.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: