Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αφιέρωμα στην ηρωϊκή δασκάλα Χαρά Νικοπούλου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 11/02/2015
Της
Στέλλας Μεϊμάρη
(pentapostagma.gr)

Όλοι θυμόμαστε τη Χαρά Νικοπούλου, όταν αρνήθηκε να λάβει την τιμητική πλακέτα από τα χέρια του βουλευτή Ν.Δ. Φλώρινας, Στάθη Κωνσταντινίδη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να πάρω την πλακέτα από έναν βουλευτή που έχει υπογράψει το ΦΕΚ 240 που παραχωρεί την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας».

H χριστιανή δασκάλα Χαρά Νικοπούλου εκδιώχθηκε και συκοφαντήθηκε όσο λίγοι. Στοχοποιήθηκε για τη δράση της από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, καθώς εξέθεσε στο φως πλήθος «περίεργων συνδιαλλαγών» του με ελληνικά πολιτικά κόμματα. Εκδιώχθηκε από το σπίτι της, έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού, ενώ ακόμα και σήμερα δέχεται απειλές για τη ζωή της. Όμως δεν το έβαλε κάτω…

Η ανάγκη προσφοράς και το πνεύμα αγάπης και αυτοθυσίας της Χαράς Νικοπούλου είναι πραγματικά αξιοθαύμαστα. Πριν μερικά χρόνια, ίδρυσε την «Κιβωτό της Δόμνας Βιζβίζη», ένα σύγχρονο «κρυφό σχολειό» για μικρούς και μεγάλους. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί…  Σειρά έχει η δημιουργία ενός παραδοσιακού οικισμού οικογενειακού χαρακτήρα για τα εγκαταλελειμμένα βρέφη, τα οποία βρίσκονται στα αζήτητα των νοσοκομείων της Αθήνας, ακόμα δηλαδή μία πραγματική… Κιβωτό!

xara4

Η ηρωική δασκάλα μιλάει στο pentapostagma.gr για το δύσκολο έργο της και ζητάει τη βοήθεια όλων μας:

«Τα τελευταία 10 χρόνια ζω και δραστηριοποιούμε στα πομακοχώρια της Θράκης. Συγκεκριμένα, έχοντας αρχικά την οικονομική στήριξη του πατέρα μου Βασιλείου Νικόπουλου που είναι ο επ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αλλά και την συμπαράσταση της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία με παρασημοφόρησε το 2010 με μετάλλιο ανδρείας, δημιούργησα, μαζί με τον σύζυγο μου Ιωάννη Φριτζαλά, το πνευματικό κέντρο με την επωνυμία: «Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη» στην Κομοτηνή, με πολλές δράσεις, που έχουν ως στόχο την ανακούφιση της πνευματικής και υλικής ένδειας που έχει δημιουργήσει η κρίση. Σύντομα την προσπάθεια μας αγκάλιασαν πολλοί εθελοντές, οι οποίοι ανέρχονται πλέον σε σταθερή βάση τους 120.

xara1

Χάρη στην οικονομική στήριξη των απλών πολιτών σιτίζουμε 190 παιδιά, διανέμουμε τρόφιμα σε 300 άπορες οικογένειες, είδη ρουχισμού και καυσόξυλα. Επιπλέον καθημερινά παραδίδουμε στο διώροφο οίκημα που ενοικιάζουμε στο κέντρο της Κομοτηνής, αλλά και στην Ξάνθη, δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά, μαθήματα ελληνομάθειας σε μουσουλμάνους , διδασκαλία πομακικών, ρομανί και τουρκικών, αλλά και δωρεάν μαθήματα ιστορίας, φιλοσοφίας και αρχαίων ελληνικών για μικρούς και μεγάλους.

Η 29η ταξιαρχία Κομοτηνής, αναγνωρίζοντας την τριετή προσφορά του πνευματικού κέντρου στην περιοχή, μας παραχώρησε ένα ανενεργό φυλάκιο στην ορεινή Ροδόπη, που ήδη το μετατρέπουμε σε έναν παραδοσιακό οικισμό οικογενειακού χαρακτήρα για τα εγκαταλελειμμένα βρέφη, τα οποία βρίσκονται στα αζήτητα των νοσοκομείων της Αθήνας. Οι πυρηνικές οικογένειες, που θα μεγαλώσουν τα βρέφη που εγκατέλειψε η κρίση, θα είναι οι κάτοικοι του πρώτου ελληνόγλωσσου χωριού στα πομακοχώρια της Ροδόπης από το 1300 μ.X.

xara3

Παρακαλώ θερμά όλους τους Έλληνες, ως μια από τις μελλοντικές μητέρες αυτών των βρεφών, να στηρίξουν οικονομικά το έργο μας, το οποίο χρειάζεται να κοινοποιηθεί σε περισσότερα άτομα που τυχόν θα ήθελαν να συνεισφέρουν.

Αναμένουμε έμπρακτα την ανταπόκριση όλων, με την ελπίδα πως και εσείς θα γίνετε με αυτόν τον τρόπο εν δυνάμει μια αγκαλιά για τα βρέφη που παραμένουν στα αζήτητα των νοσοκομείων».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: