Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Αύριο σε στενό οικογενειακό κύκλο θα γίνει η κηδεία της Δέσποινας Γερουλάνου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 19/04/2023

Απεβίωσε αιφνιδίως χθες –  Έπασχε από αυτοάνοση ασθένεια – Ασχολήθηκε με πολλές Τέχνες – Σημαντική παρουσία στον πολιτισμό

|> Έφυγε χθες ξαφνικά η Δέσποινα Γερουλάνου – η ‘’ψυχή’’ του Μουσείου Μπενάκη, πρόεδρος του δ.σ. της διοργάνωσης ‘’2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης’’.

Ήταν αδελφή του Παύλου, της Ειρήνης, της Μαρίνας Γερουλάνου και μητέρα του Σωτήρη και της Αιμιλίας.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο Πέμπτη σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο Παύλος Γερουλάνος έγραψε στο Facebook: “Αντίο αδελφούλα μου… Σ´ αγαπώ πολύ. Αντίο” με συνοδεία του τραγουδιού ”The Host of Seraphim” του συγκροτήματος ”Dead Can Dance”

Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου, λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού. Η υγεία της κλονίστηκε μετά τον θάνατο του συζύγου της, το 2019, οπότε και άρχισε να ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα μιας αυτοάνοσης ασθένειας, της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης.

Η Δέσποινα Γερουλάνου ήταν κόρη του Μαρίνου Γερουλάνου και της Αιμιλίας Γερουλάνου-Καλλιγά, εγγονής του Αντώνη Μπενάκη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Θεάτρου Τέχνης (Θέατρο Τέχνης) Κάρολος Κουν. Εργάστηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο, από το 1983 έως το 1990, με τον Δημήτρη Χορν, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, κ.ά. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμημάτων στο Παρίσι και το 1992 οργάνωσε την πρώτη της ατομική έκθεση κοσμημάτων στην Αθήνα. Ακολούθησαν περισσότερες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Από το 1994 ήταν υπεύθυνη για τα Πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη, αναδιαμορφώνοντας το πωλητήριο στο παλιό κτίριο του Μουσείου και ιδρύοντας τρία νέα, ενώ παράλληλα σχεδίαζε αντικείμενα και προωθητικό υλικό για όλα τα πωλητήρια.

Επιμελήθηκε εκθέσεις και εκδηλώσεις εφαρμοσμένων τεχνών και design, μεταξύ των οποίων οι σειρές «Αναζητήσεις στην Ύλη» και «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας Καλλιτέχνης Προτείνει», αναδεικνύοντας σημαντικούς εκπροσώπους των εφαρμοσμένων τεχνών και του design στην Ελλάδα.

Ήταν είναι μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Πολιτιστικό Συμβούλιο του Michelangelo Foundation for Creativity and Craftsmanship.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

  • Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

«Είναι πραγματικά οδυνηρή η απώλεια της Δέσποινας Γερουλάνου, μιας φίλης, μιας γυναίκας δραστήριας, που μαγνήτιζε τον συνομιλητή της με την παιδεία, την ευγένεια και την ευφυία της. Η Δέσποινα τίμησε τη μεγάλη της οικογενειακή παράδοση, ως απόγονος της οικογένειας Μπενάκη και ασχολήθηκε με τον Πολιτισμό σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων και από πολλές θέσεις, πάντοτε με πάθος, ορμή, νέες ιδέες, ευρηματικότητα και αποτελεσματικότητα. Οι σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και στο Θέατρο Τέχνης, τα μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και κοσμήματος, διεύρυναν ακόμη περισσότερο τους ανοιχτούς ορίζοντες που απέκτησε μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον, όπου τα γράμματα, οι τέχνες, η αγάπη για τις συλλογές και την παράδοση, είχαν πάντοτε κεντρικό ρόλο. Η συνεισφορά της στο εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη, στον τρόπο, με τον οποίο ανανεώθηκε ο σχεδιασμός των εκθέσεων, ήταν καθοριστική. Εξέφρασε τη δοτικότητα που τη χαρακτήριζε ως προσωπικότητα, αναλαμβάνοντας μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, και υπερέβαλε εαυτήν, ώστε η Ελευσίνα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του θεσμού. Δούλεψε σκληρά, αντιμετώπισε προβλήματα και προκλήσεις, έδωσε λύσεις. Δε θα ξεχάσω ποτέ τη συνεργασία μας. Της χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα κατάφερε. Την ευχαριστώ για τη φιλία της και για όλα όσα μας προσέφερε. Βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στην Αιμιλία, τον Παύλο, την Ειρήνη, τη Μαρίνα και στους πολλούς της φίλους».

  • Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης

«Με συντριβή αναγκαζόμαστε σήμερα να αποχαιρετήσουμε την Δέσποινα. Την δημιουργική, δυναμική, αστεία, υπερδραστήρια, γοητευτική Δέσποινα που δεν δίστασε ούτε λεπτό να πει το ναι στην τεράστια πρόκληση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ελευσίνας, που πάντοτε έβαζε το μουσείο Μπενάκη, την Πολιτιστική, τους φίλους της πάνω από την υγεία της. Η Δέσποινα ήταν μια δύναμη της φύσης και αυτό το κάνει ακόμα πιο αδιανόητο ότι χάθηκε τόσο πρόωρα, αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο κενό. Τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και σε όλους της τους φίλους. Ήταν τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί της».

  • Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης

Με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετώ την Δέσποινα Γερουλάνου, μία εξέχουσα προσωπικότητα του πολιτισμού, μία δραστήρια γυναίκα που προσέφερε πολλά στη χώρα. Παρακολουθούσα το σημαντικό της έργο στο Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο καθιέρωσε τη δική της ξεχωριστή αισθητική και φιλοσοφία, ωστόσο είχα την ευκαιρία να τη γνωρίσω καλύτερα όταν συνεργάστηκα μαζί της με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της ως Πρόεδρος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2023. Ένα εγχείρημα που ως Περιφέρεια Αττικής στηρίξαμε μαζί με τη Δέσποινα Γερουλάνου η οποία το πίστεψε με θέρμη από τη αρχή και συνέβαλλε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση του. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να το χαρεί και να το δει να ολοκληρώνεται. Ωστόσο αφήνει σημαντική παρακαταθήκη και η μνήμη της θα μείνει ζωντανή στις νεότερες γενιές. Στην οικογένειά της, στα μέλη της διοργάνωσης της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ελευσίνα 2023, αλλά και στη διοίκηση του Μουσείου Μπενάκη εκφράζω από καρδιάς τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: